Panická porucha - fyzické ťažkosti

12. jún 2023

Myslite že panicka porucha (strach z chorôb hlavne) sa môže prejavovať bolesťou v celom tele? Chrbtica, kolena, ruky (kosti). Kolko krat keď si ľahnem mi až vibruje ta bolesť v celom tele. Ráno sa ledva rozhybem … 😞 neviem či môžu byt až takéto prejavy z psychiky a nieje to nejakým ochorením , alebo mi naozaj niečo je a potom už hra rolu aj psychika a strach 🤔
Potom som hlavou len pri tom ako mi je zle, na nete len hľadám diagnózy a bojim sa že sa takto s takýmito bolesťami dlho nedožijem 😞 som ešte mladá mám len 30 a takto sa už cítim.

marianarem
12. jún 2023

Ano urcite to moze byt z toho. Tie uzkostne a panicke stavy su casto spojene s velkym napatim v tele a telo moze z toho zacat boliet. Ja to tak mavam.
A nebola si u psychologa? Strach z chorob sa da terapiou dobre korigovat. Sama som to zazila a terapia mi naozaj velmi pomohla.

autor
12. jún 2023

@marianarem vážne ? Tiež mávaš take bolesti ?
Ja už som z toho na nervy. Každý deň sa cítim akoby som mala aspoň 70rikov. Prídem si pri dvoch deťoch úplne nefunkčná 😞
Chodíš k takej klasickej poisťovňou hradnej psychologické ? Lebo ja som raz bola u takej a teda nijako mi nepomohla. Poslala má akurát tak ku psychiatricke a neriešila somnou žiadnu terapiu 🙄 čo ja by som za take bola , akurát že nemám 40€ týždenne na súkromnú psychologickú 😞

luccija
12. jún 2023

Asi zhodnotila, že Ti treba už lieky a psychiatra.
Aj pri depresii Ta môže bolieť celé telo a únava.
Choď k psychiatricke bude Ti lepšie

marianarem
12. jún 2023

Chodila som k statnej, ale teda uz pred 20 rokmi. Ale teda nebola to prva, ktoru som vyskusala, ale az tusim stvrta. Ostatne kvazi terapie boli o nicom a po chvili som ich ukoncila. Potom som mala stastie na jednu spickovu terapeutku, ktora odhalila pravu pricinu tych strachov uz na druhom sedeni a tie strachy okamzite zmizli. Potom sme ale dlho riesili tu pravu pricinu. Takze aj tebe radim vyskusat este dalsie.
Ano tie bolesti mavam. Ked som mala najhorsie obdobie, tak ma telo bolelo tak, ze som niekedy nevladala ani sediet. Bolo to hrozne. Dokonca studentov som skusala tak, ze kym si pripravovali odpoved, isla som si lahnut. Nevedela som, co ine robit, neusedela som a velmi sa na to nedalo najst zastupovanie. U lekarov som bola zdrava ako ryba. Inac pomohol mi vtedy Magnerot z tej navacsej bryndy, brala som zo zaciatku tusim 6 tabliet denne a bolo to o dost lepsie. Dlho mi trvalo, kym na napadlo ho brat, lebo v ramci vysetreni som mala hladinu horcika v poriadku.

autor
12. jún 2023

@luccija ale to pochybujem. Viem porovnať prístup psychologicky kde som si sama všetko hradila a štátnej 🤔 nemám nejaký stav žeby som bola hodná liekov. Myslím že terapie by mi určite pomohli .. nie hneď nasadzovať lieky. Čo samozrejme u lekárov plne chápem, na com by ten systém inak fungoval 🤷🏻‍♀️( ale to už odbocujeme od témy)

slovakboy
12. jún 2023

Ja som kvôli panickeho poruche upadol do bezvedomia a bol som ako mŕtvy oči som mal stropom. Keď som sa prebral zomieral som a lúčil som sa zo vsetkymi. Pery som mal modré dusil som sa konce prstov som mal modré a hrozne ma boleli ramená - trapézové svaly mi šli zlomiť ramená. Boli vvobrovskom napätí. Všetko bola nakoniec iná panika a dusil som sa zo zlého dýchania pretože panika ti úplne naruší dych. Niektorí ľudia sa až zadusia z toho a možno ja som sa tiež. Ale nakoniec to vždy krásne prežijú pretože panika ti nemôže nič urobiť ak práve nesedíš za volantom alebo nestojíš na rebríku. Ja som sa aj pomočil pri neskorších atakoch a hoci som už vedel čo sa so mnou deje nedalo sa tomu zabrániť hrozný pocit. Pomôže s tým nebojovať v čase ataku. Nechať to sebou prejsť. Aj som sa s tou úzkosťou rozprával - poď moja vojdi a odíď. To mi veeeľmi pomáhalo. Druhý atak som tiež upadol do bezvedomia ale po prebudení som bol úplne kľudný ako keby ma zresestovalo. Už som vedel že je to len emócia. Panika je fyzicky prejav emócie. Tak ako je smiech plač zimomriavky červenanie sa atd. Tieto emócie tiež nevieš potlačiť ale sú normálne a niektoré aj príjemné. Panika je ale hrozne bolestivá a dá sa prirovnať k najväčším bolestiam. Kristus keď ho šli ukrižovat prežíval takéto úzkosti a myslím že sa píše že aj odpadol. Studený pot mal aj on aj ja keď som mal zachvat. Len on vedel prečo a ja nie. Panika je choroba rozmaznaných. Panika je vrchol úzkosti. Slabý prejav uzkosti je napríklad aj tréma a trás rúk alebo potenie rúk z trémy. Niekto pri uzkosti zvracia ja som niečo take zažil v lietadle keď pilot nezvládal pristátie vo vetre a všetci sme mysleli na najhoršie len ja na to že zomriem a ešte sa aj pogrciam. Inak keď som mal ukosti počas korony nezvracial som mal som len stiahnutý žalúdok a nemohol som jesť. Úzkosti sa prejavujú veľmi často hypochondriou a clovek sa veľmi boji každého pichnutie v boku alebo v chrbtici. Skús si to nevšímať a občas sa zo seba smej. Keď ti je lepšie a dokážeš to tak sa rozrehoc. Čisto zo seba a zo svojej blbej situácie. Mne to pomahalo ale nie vždy to šlo. Keď sme ležali po havárii na traumačke dobití a došrubovaní skrutkami a v bolestiach, v jeden moment sme sa cela izba začali rehotať. Sú rôzne spôsoby ako sa vyrovnať so strachom a s úzkosťou. Ak nevieš z čoho máš strach nehladaj príčinu ale rieš strach ako taký. Príčinu zistíš neskôr.

texik1
13. jún 2023

Ja mám ťažký stav tetanie a mám aj problémy krcna, chrbát stavce.Ale bolesti mám hrozné môžem povedať nevládzem stále som unavená spala by som.Som na ID polovičnom nastúpila som si práce hneď som aj skončila kvôli ťažkej robote na chrbát nezvladam to.Mna bolia ruky ide to do nôh aj,🫣je to des.Beriek antidepresíva.

lenkafifko
7. jún 2024

@texik1 viem ze to je staršia diskusia, ale chcem sa opýtať, ako vás bolia tie nohy a ruky. Mňa boli od pazuch do záhyby predlaktia a nohy od triesiel do podkolenia.. a aj na hrudi... som.z roho na nervy.. a dr. Mi hovorí ze som zdravá, ale ja sa tak necítim..