Ahojte som v 16 tt tehotenstva a uz bude skoro dva mesiace co bojujem s panickou poruchou ... lieky nemozem uzivat !!! Zo zaciatku som mala priznaky suchost v ustach bolest na hrudi tazke dychanie a zvlastny pocit v nohach a rukach ... potom to ustupilo asi na dva tyzdne a trz zase len mam tazsie dychanie a zvlastny pocit na nohach a ruhach !!! Mozem sa vyliecit bez liekov ? Velmi sa chcem vyliecit hlavne pred porodom aby som bola fit !!! Chcem sa tesit zo zivota mat radost ... nevladzem nic robit !
@jvlo ja som uz ztohto magor ... zevraj sa da vyliecit ! Len vsetko je to v nasej hlave ! Takze mozem stymto zit cely den
@martinka00623 Pomozem vam ak chcete, napiste 😇
Prva chyba je, že bojuješ...to nie je boj, to si Ty! so sebou sa neda bojovať. Ak sa spustí jedine čo uľaví je prijať to...treba najst príčinu a riešiť ju. Lieky potlačia, ale nevyliečia. To dokažes len ty...toto nie je chrípka, dám si paralen a som fit...
@nicicka vsak toto ze to iba ja sama sa viem vyliecit tabletky len potlacaju .. !! Ono to zacalo tym ze sa bojim celkovo celeho tehotenstva a porodu ! Vzdy som vladala horucavy ale ako som tehotna tak to nezvladam ... ja sa nebojim chodit von ... ja aj sama idem von v noci na dvor a sedim na cerstvom vzduchu ... len ci sa viem vyliecit bez liekov
@martinka00623 neviem či sa dá liečiť ale panickou poruchou trpím od 17 rokov. Liečila som sa 3 roky (lieky aj psychologička) a momentálne som bez liečby. Tiež som tehotná a v začiatkoch som tiež pociťovala istý “návrat” symptómov ale keďže vďaka psychoterapii som sa naučila určité techniky zvládania úzkostí išlo to aj bez liekov. Možno skúste niečo také 😊
@paola357 vsetko sa dá vyliecit len treba chciet ... !!! Bez liekov to bude urcite tazsie ale tak musim ... jedine magnezium si dat ale to nepomaha ...aspon to zatial necitim
@martinka00623 ono to znie tak ľahko... Ale je to veľmi ťažká vec... Nesmieš so sebou bojovať a tvojim životným cieľom sa musí stať robiť sama seba šťastnou. To sa nie vždy dá, hlavne pri deťoch. Vtedy my matky samé seba potláčame do úzadia. Vzniká vnútorný tlak, ktorý vyústi do panickej poruchy. Ja som začala behať a môžem povedať, že je to za mnou. V období, keď sú na mňa vyššie tlaky to vnútorne cítim a viem co mam robiť, aby sa to zmenilo. Chce to veľa sebapoznania a veľkú zmenu vnímania života a ľudí okolo seba.
@jvlo ano je tazka vec ... ja budem najstastnejsi clovek na svete ked ma to prejde a budem moct zit normalne ... ja si len toto prajem ... ale ci bez liekov sa budem vediet vyliecit ... sama so sebou sa rozpravam a vravim si vsak to prejde bude vsetko dobre ! Vsetko od vtedy zacalo ako som otehotnela ... strach ze to nezvladnem .. a musim vela zien rodi a vychovava dieta ..!!! Som taka leniva ze nic nerobim .. pretoze nevladzem ... !!! Chcem byt fit a tesit sa zo zivota ...
@martinka00623 dá sa to vyliečiť, ja som tým trpela 2 roky a prešlo to postupne. Prvá vec bola si to uvedomiť že nie som blázon a že neumieram aj ked som si to niekedy myslela. Vážne ked som sa s tým zmierila prešlo to, ale musela som vyhladávať situácie ktoré ma strašili - mne robila problem spoločnosť, autobus, rodinná oslava...Prišlo to stresom, mala som všetko naraz skúšky v škole, skúšky v autoškole, skúšky z birmovky a ten stres to spôsobil. Ked som to zvládla postupne som začala "bojovať" a prešlo to ani neviem ako. Ked si spätne nato pomyslím bol to boj. Ale lieky by som možno brala doteraz. Je to už ľahké potom na vrátenie sa, stačí týždeň stresu a cítim ako sa to nenápadne vracia okamžite to v hlave odoženiem a snažím sa zmeniť životosprávu. Neviem či sa ti to podarí prekonať teraz cez tehu kedže toto to naštartovalo, ale držím prsty nepoddávaj sa a nepočúvaj že sa to nedá bez liekov. áno ak je to fakt vážny stav treba vyhľadat pomoc ale ked žiješ dýchaš neodpadla si aj ked si to namýšlaš tak zvládneš to len si to uvedomuj.
@martinka00623 lieky môžeš užívať aj počas tehotenstva je x druhov.Ked máš zhoršený stav a si polke tehotenstva čo bude po pôrode?nemyslím to v zlom treba ísť k psychiatrovi s poradiť sa.Strach z tehotenstva a pôrodu má veľa žien ty ho máš enormny a to Ti to spôsobuje.Neveris si a tam hrá rolu aj sebavedomie poddavas sa tomu.Mala by fungovať veta a riadiť sa ňou čokoľvek má postretne zvládnem to, lebo som silná, mám okolo seba ľudí ...dobrý psychológ Ti pomôže, keď nechceš lieky, ale myslím, že nejaké by si mala brat.Ano svojím spôsobom si to robíš sama, ale nevedomky si v napätí, bojíš sa, sttesujes a telo Ti to vracia ako bumerang.Su to mesiace, roky práce na sebe.Myslim, že úplne vyliečiť sa nedá sa naučiť nereagovať tak prehnane na obavy, strach, byť viac odolnejšia výborný je šport beh..vypnúť hlavu...prechádzky....ale v akútnom nedostatku serotonínu a dlhodobého stresu sa telo fyzicky a psychicky unaví a prídu úzkosti panika tetania....vždy to niekde vyrazí arytmia, búšenie, vysoký tlak....
@luccija mne tak povedali keby uzivam lieky tak by mohlo byt nieco babatku ... a to nechcem ... podla mna to nemam az tak vo velkom stadiu ... pretoze len v nohach citim ten zly pocit a dychanie je zatial fajn rano som zobrala magnezium ! Tak mi drzte palce aby co najskor som sa vyliecila
@luccija ja nemozem povedat ja sa nebojim ist nikde ... cestovat alebo by aj sama von v noci na dvore ... toto musim zvladnut sama ! A verim ze navzdy sa jej zbavim lebo musim
@martinka00623 dokážeš sa vyliečiť. Nájdi spúšťač atakov
Najde sa tu niekto kto to prekonal za par mesiacov ? Moja susedka to mala prekonala to hned !
@martinka00623 to som si presne hovorila aj ja. Že keď to prejde tak to bude to najväčšie šťastie. A čím viac som to chcela tým viac mi bolo zle. Teraz mi na tom už nezáleží. Lipnutie a chcenie niecoho nás od toho vzdialuje. Ako som spomínala. Treba sa to naučiť prijať a potom sa veci začnú meniť...
@nicicka Vam to uz preslo ?
@martinka00623 Ešte mám slabé úzkosti, ale nedá sa to porovnať so začiatkom
@nicicka skuste caje na ukludnenie su vela druhov
@martinka00623 ja iba tazsie dychanie mam a zly pocit v nohach ... takze som rada ze neni to horsie ... ale aj tak mi to vadi je to zly pocit ! Caje nemozem uzivat na ukludnenie ?
Ahojte maminky, ja sa venujem dlhodobo bylinkám pre duševné zdravie. Panická porucha počas tehotenstva sa dá zmierniť a po pôrode vyliečiť. Pomáha na to pestrec mariansky. Ten sa počas tehotenstva nemá užívať, keďže jedny výskumy hovoria za a druhé proti užívaniu pestreca počas tehotenstva. Ale počas dojčenia je užívanie pestreca bezpečné. Pozor ak máte alergiu na astrovité rastliny ako je napr. rumanček tak môžete byť alergický aj na pestrec. Užíva sa mleté semeno pestreca 3 krát denne čajová lyžička. Majú to v lekárni cena je od 2 do 5 eur. S pestrecovými tabletkami a inými výrobkami nemám vždy dobré skúsenosti, čo sa týka účinnosti, odporúčam radšej prírodnú formu tá u rastlín vždy zaberá najlepšie. Treba dodržiavať dávkovanie, Pri panickej poruche je problém s pečeňou, tú treba dať do poriadku a to sa dá robiť aj počas tehotenstva- dobrá strava, nepiť kávu, čierny a zelený čaj, mať dobrý spánkový režim, žiadne nočné smeny(to že v noci vstanete k dieťaťu nevadí, to je prirodzené) pomáha aj šport, pohyb, Nechodiť spať neskoro. Ideálne pred 22:00 hod. Spúšťače sú -káva, čierny a zelený čaj, energy drinky, priveľa liekov, dehydratácia. Ale taktiež pri tejto poruche škodí čakanka, fenikel a citrónová voda nalačno. U niektorých túto poruchu spustila hromonálna antikoncepcia a u niektorých očkovanie, drastické diéty. Celkovo veci ktoré zaťažujú pečeň sú spúšťače- alkohol, fajčenie, toxická záťaž a hlavne nízka hladina vápnika. Ak máte Panickú poruchu počas tehotenstva, tu vám pomôže aj to, že treba si uvedomiť, že záchvat panickej poruchu chvála Bohu vždy trvá len niekoľko minút. Prevažne prichádza po vypití kávy, kolových nápojov, čierneho, zeleného čaju v čase dehydratácie, alebo aj po hocičom inom, čo podráždi pečeň. Preto prvá pomoc je vypiť pohár vody a panicky záchvat prečkať najlepšie tak, že sa človek niečím zamestná. Buď môžte niečo poupratovať, alebo chvíľku pocvičiť, ale musí to byť niečo čo vám nachvíľu odpúta myšlienky od pocitu paniky a zamestná to aj vaše telo. Pri pohybe sa dvíha dopamín a priaznivo to pôsobi aj na hladinu vápnika, ktorý je u tejto poruchy tiež zvyčajne nízky. Ak užívate nejaké lieky, zvyčajne sa pestrec dobre znáša ale treba sa vopred poradiť s lekárom, lekárnikom. Treba pouvažovať aj o tom či máte dosť vitamínu D a vápnika. Ale paradoxne aj vysoké dávky vitamínu D môžu túto poruchu spustiť, rovnako ako užívanie zinku. Takže pri vitamíne D treba radšej menšie dávky, skôr uprednostniť vitamín D zo slnka a vapnik. Zinok ak to nie je nutné neužívajte vôbec pri tejto poruche. Vápnikové tablety sú v lekárni rôzne, mne sa najviac osvedčili tie ktoré sú vyrobené z vaječných škrupín. Lepšie sa vstrebávajú. Vitamínové doplnky počas tehotenstva konzultujte s lekárom alebo lekárnikom. Nedávajte si extrémne dávky vitamínov, radšej menej a po pôrode sa môžte doliečiť pestrecom. Medzi vápnikom a pestrecom dávajte časové odstupy. Vápnik je najlepšie brať večer. Držím palce.
Ešte doplním, že Je to veľmi široká téma. Ak chcete podrobnejšie informácie, na Facebooku mám skupinu Silná duša, tam píšem také osvetové články o liečivých rastlinách pre dušu, keďže v tejto oblasti je málo literatúry.
Panicku poruchu nevyliecis. Máš to uzavreté ako Panicku poruchu? Nemôžeš mať tetaniu? Ta ma veľmi podobné prejavy. Každopádne, veľa vzduchu, prechádzok na ňom, dostatok minerálov, lebo dieťatko si poťahuje z teba.