Panická porucha - ataky

29. dec 2024

Dobrý deň prajem,som už zúfalá s rodinou ak otcom hovorím hneď začnú svoje kričanie,rozprávanie ako keby boli najmúdrejší atd. určite to niektorý z vás poznajú.
Mám už psychické problémy 8 mesiacov liečim sa mám ad už 4 mesiac lenže tie ataky stále prichádzajú niekedy aj každý deň,ak príde je to hrozne úplne ako nedaj bože infarkt alebo niečo také ale zvládam ti už nieako
Cítim sa úplne ako keby som necítia žiadne pocity radosť,smútok úplne nič.
Veľmi veľký problém mám s cestovaním nedokážem cestovať o 2 týždne ma čaká cesta ktorá trvá 3hodiny tam a 3 hodiny spat a ktomu celý deň ešte byt v tom veľkom meste neviem ako to zvládnuť ako to vydržať ak sedím v aute hneď mi trpne láva strana tvare láva ruka úplne celá láva strana tela začne mi veľmi tŕpnuť hlava bojím sa ako to mám zvládnuť lenže problém je ten že tam úplne musím ísť nemôžem to odložiť
Môžte mi prosím poradiť ako to zvládnuť alebo ako to už konečne stym ukončiť všetkým chcem mať naspäť život ako predtým túto cestu som dávala každý týždeň 2krat do týždňa teraz som to odkladala 6 mesiacov ale už sa nedá musím ísť len neviem ako

stanulienkat
29. dec 2024

Odstahovat sa, najst svoj klud.

autor
29. dec 2024

@stanulienkat žijem vo svojom dome s manželom a dcérkou lenže mám 5 minút od seba mamu sestry mám len ich držíme spolu nemáme žiadne problémy len keď začnem stym a v mysli mám že mi pomôžu tak to úplne dopadne opačne

stanulienkat
29. dec 2024

Skus davat ciarky, lebo text nedava zmysel. Su v pohode, ci ta davaju psychicky dolu?

saraxyz
29. dec 2024

Skús si dať xanax

autor
29. dec 2024

@stanulienkat sorry oni sú v pohode, lenže keď začnem o svojich problémoch to mám na mysli moje psychické problémy ataky a strach tak hneď začnú svoje lenže ja tu teraz neriešim svoju rodinu ja hľadám nejaké rady skúsenosti ako by som stym mohla skončiť a ako by som mohla zvládnuť tu dlhu cestu o 2 týždne

autor
29. dec 2024

@saraxyz nemám nič také žijem v zahraničí nemám mám len setralin 25mg denne

stanulienkat
29. dec 2024

No to nie je bohvieco, ked bagatelizuju tvoje psychicke problemy. Neviem, ci si to uvedomujes, ale aj oni ta tym padom davaju psychicky dole. Ja by som vyrazne obmedzila kontakt.

saraxyz
29. dec 2024

Ani Tí nemôže dr.predpisat?
@stanulienkat rodina v týchto prípadoch nevie ako reagovať. Niekedy chcú pomôcť a iba to zhoršia

stanulienkat
29. dec 2024

@saraxyz tu ocividne nechcu pomoct. Na dedinach je psychicka choroba este stale hanba-co ludia povedia?

mamina7070
29. dec 2024

toto su otazky na tvojho psychiatra moze ti dat kratkodobo lieky co ti umoznia zvladnut tu cestu

rodina je uz zjavne vycerpana z tvojich stavov aj pre nich je to velmi narocne

saraxyz
29. dec 2024

@stanulienkat kde o tom píše. Ja to v texte nevidím. Prečo by sa hanbili?

stanulienkat
29. dec 2024

@saraxyz o hanbe nepise (ale su ludia, ktori to tak vnimaju), ale staci ked napise, ze spomenie svoje psychicke problemy pred rodinou a uz do nej hustia. To uplne staci na spustenie dalsej vlny atakov.

saraxyz
29. dec 2024

@stanulienkat lenže nikto ich neučil ako pracovať s chorým. Ja som mávala ataky a čokoľvek mi povedali, všetko bolo zle . Je jedno, či to to bolo niečo, čo by ma dávalo ešte nižšie, alebo niečo, čo by mi pomohlo. Ty v tej chvíli riešiš seba a ataky. Čiže teraz ich obhajcom, lebo nevedia čo povedať a ako. Ďalšia vec je, že zdravý človek nechápe a ak počúvajú 8 mesiacov, tak to ide aj na nervy človeku. Ale podľa mňa iba preto, lebo nevedia pomôcť. Tiež by boli najradšej keby autorka bola zdravá a v pohode

stanulienkat
29. dec 2024

@saraxyz na to netreba vedieť pracovať, na to stačí obyčajná empatia, súcit a ochota pomôcť a vypočuť človeka.

saraxyz
29. dec 2024

@stanulienkat asi si nemala panicke ataky. Lebo aj empatia a súcit sú v čase ataku na "slučku"

evkamotka
29. dec 2024

Sory ale 25 sertralin? Ved si poddavkovana. Nekomunikujes s dr? Sertralin sa moze do 200mg podla klinickej odpovede a tvoja je očividne nulova, ked mas denne ataky. 25mg je babatkovska davka, jasne ze ti nie je dobre. S tym dr treba komunikovat. Potrebujes zvysit davku alebo zmenit ad.

autor
29. dec 2024

@evkamotka rozprávala som sa snim povedal mi že ak zvýšime tak moje vedľajšie účinky prídu naspäť a mala som ich strašne nedali sa vydržať tak neviem vážne čo robiť

evkamotka
29. dec 2024

Však zmen ad. Ja uz mam tretie a v januári ich zmenim na ine

saraxyz
29. dec 2024

Aké máš vedľajšie účinky?

autor
29. dec 2024

@saraxyz odpadávanie,strasne žalúdočné kŕče,vracanie,strašne ataky a najhoršie z nich je to točenie hlavy ale to je také že pri chôdzi ma musí niekto držať a druhov tukov sa držím ešte steny hrozne som to mala

autor
29. dec 2024

@evkamotka a pri každej zmene máte vedľajšie účinky?

evkamotka
30. dec 2024

Ved ti tie lieky vobec nezaberaju. Na trhu je xy dalsich ad z rôznych skupin, ktore ti jednak mozu zabrat a tiez z nich nemusis mat take vedlajsie ucinky. Ved to je hrozne toto. Proste ti sertralin nesadol. Inak ani mne nesadol. Teraz mám ad z ktorého nemam prakticky žiadne v.u.

autor
30. dec 2024

@evkamotka wauu tak to je super drzim palce nech vám to zaberie už nech je každému dobre nech to zmizne každému kto sa tým trapy ❤️❤️

rayla
31. dec 2024

To by si vôbec nemala mať.. zmeň lieky..

rayla
31. dec 2024

Inak.. daj si na cestu liek na uskladnenie - xanax, neurol.. niečo.. S PP treba pracovať aj nastavením v hlave, keď príde atak, pravidelne dýchať, aj do sacku a sústrediť sa len na dych.. ja som to mala kedysi.. bála som sa jak šľak, ja som mala aj arytmie, srdce mi búchalo ako zvon.. strach nenormálny.. ale môžem ťa uistiť, že je to liečiteľná porucha.. porucha hormonálna a že na ňu nezomries.. to si stále hovor, keď budeš mať strach.. držím palce

autor
31. dec 2024

@rayla ako si to prosím tá zvládla skončiť stym

rayla
31. dec 2024

No najskôr sa musis dobre nastaviť na lieky a tie ataky postupne, naozaj veľmi postupne odznejú.. naučia mozog znovu vyrábať serotonín.. a musíš pracovať na psychike a so stresom.. predýchavat..nastaviť myslenie, že to zvládneš.. ja som to mala fakt zle, lebo mňa to prepadávalo hlavne v noci.. nemohla som spať.. strhávala som sa fakt kazdu polhodinu, až som sa bála ísť spať..