Ahojte.Neviem ako začať ale začnem tým že mávam stavy ked nemôžem dýchať,akoby som nemala v plúcach vzduch,tlaky na žalúdku,bolieva ma lavá ruka od ramena a niekedy taká slabosť v rukách že nemôžem udržať ani pero v ruke.dokonca na šiji mávam stuhnuté svalstvo a srdce aj niekedy búši ale aj mám to čo mi diagnostikovali pred 13 rokmi na endokrinologii tzv.tawarovo ramienko.zistili to na EKG.nebolo to nič vtedy hrozné lenže teraz po rokoch sa to znovu ohlásilo a dosť v intenzívnej miere.ked tieto stavy na mňa prídu ma ovládne strach že sa mi niečo stane a tak.hlavne ked nemôžem dýchať.tieto stavy mávam väčšinou večer alebo v noci .potom samé akoby odznejú.po rokoch mi diagnostikovali panickú poruchu lenže mne sa to nezdá.kedže do toho ešte mám stále nepotvrdený GERD.Má niekto nejaké skúsenosti s týmto ?
@matik3110 a ešte doplním únavu a cítim sa niekedy ako bez energie.tieto stavy mám roky.väčšinou som to mávala raz za rok a to v zime .a teraz už aj dvakrát do roka.a to na jar a koncom leta.mám ešte aj alergiu .tak už si fakt neviem niekedy vysvetliť tieto stavy lebo to imituje všetko možné.dokonca som sa už aj dozvedela že panická porucha ide ruka v ruke s tetániou.tak neviem.ja nemám tetániu potvrdenú.ked som o tom povedala obvodnej odbila ma stým že je to ťažké zistiť.
Nemusi to byt ani jedno,kludne to moze byt tetania-nedostatok horcika,prejavuje sa podobne jak panicka porucha, preluskaj si to na nete
@tess328 Ved práve toto ma znepokojuje to tawarovo ramienko.Mňa vtedy endokrinolog na kardiologiu neposlal.viem,že pred cca 14 rokmi som bola na kardiologii a čosi tam vraj bolo len kardiolog povedal že nemalo by to byť nič vážne.moc sa mi tomu nechce dodnes veriť lebo ked som to povedala endokr.tak sa len opýtal že to vám kto povedal? takže odvtedy naozaj neviem nič.nie,nesledujú ma.sledovali ma pred 17 rokmi ale už potom nie.iba na základe ťažkostí vraj mám tam prísť.to sú tí lekári no.jednoducho odflágnu vyšetrenia a vôbec sa ani nevyjadria konkrétne,iba len tak a všetko je ok.a panická porucha je sviňa lebo imituje všetko .ale pôjdem na tú kardiologiu.dám si tú námahu.lebo sa mi to vôbec nepozdáva.
@romana160 "ti lekári" hlavne nemusia teba nikam posielať. Endokrinolog nemá väčšinou detailné vedomosti pre diagnostiku EKG,čudujem sa aj že odhalil blokádu Tawarovho ramienka,asi mal dobry obraz o EKG. Ty sama by si mala mať záujem o to zistiť čo tam ďalej je a pýtať sa od obvodaka ku kardiologovi,alebo sám obvodak na základe správy od endokrinologa by ťa tam mal vyslať. Endokrinolog môže požiadať o konzilium kardiológa len ak by si ležala v nemocnici.
@tess328 V podstate to EKG robil kvôli štítnej žlaze ,lebo mi zistil zníženú činnosť.lenže ja som ešte síce zabudla napísať že od v detstve som bola operovaná na srdce pre šelest.on síce tento endokr.povedal,že ten šelest tam je dodnes.myslelo sa že to v puberte vymizne ale nevymizlo to.na kardilogii pred 14 rokmi som bola kvôli búšeniu srdca a to som bola sledovaná holterom.a čo sa týka tých záchvatov u mňa ,najhoršie na tom všetkom je že nemala som problémy so srdcom okrem toho že tam bolo to búšenie srdca ale to časom vymizlo.Len sa liečim roky na vysoký tlak.až teraz práve to začalo.takže vtedy som fakt nevedela ani sama či je to srdce alebo panická porucha.ale čo sa týka tetánie dočítala som sa že tam sú krče.kedysi pred rokmi ma bolievali nohy-lýtka.a velmi že som ani chodiť nemohla.neopúchali mi.a boli aj bolesti rúk .a ešte čo viem velmi som často chodila močiť.ale či to močenie bolo z toho že som brala antihypertenzíva čo aj beriem dodnes ,neviem.tie stavy sa časom menili.búšenie vymizlo,bolesti nôh takisto,a ostalo len toto čo som písala.a potia sa mi dlane a býva mi zima ,predtým mi bývalo teplo.a viem že ešte mi bola pred rokmi nájdená nízka hladina mg,draslíka a dokonca sodíka.vyšetrenia krv.obrazu sú ok teraz.
Blokáda tawarovho ramienka sa vobec neprejavuje takto. Dokonca pokial je to blokáda pravého ramienka ma ju takmer 25% populácie a je uplne neškodná. Je to bežný nález na EKG s ktorym sa nechodí kardiologovi. Ľavé ramienko moze byt závažnejšie ale nemusi a to by uz mal pozriet kardiolog. Ale bez klinických príznakov ta riesit nebudu. Ja osobne mam tiez BPTW a to ma trápi najmenej. Zhodou náhod (tiez kvoli panickej poruche) som si pobehala vsetkych možných lekarov co existuju a az treti kardiolog mi zistil prolaps chlopne a defekt na srdci a musela som ist na vseliake vyšetrenia ktore vlastne tiez ukázalo ze to nie je az tak vazne. Tieto pocity ktore ty mas su uplne prejavy PP, teoreticky aj tetanie (neurológovia a psychiatri tak volajú tu istu diagnózu mam pocit). Na tetaniu existuje test ktory robia v niektorých neuro ambulanciách, nakablikuju ta, davaju ti rozne impulzy do tela a po vyšetrení vies ci mas alebo nemas tetaniu (mne ju potvrdili). Takze len ti chcem povedat neboj sa, kardio diagnózy sa prejavujú dost inak ako pises, pre pokoj v srdci sa objednaj na kardiológiu kde tu urobia sono srdca / echo a záťažové EKG - ergometriu, ktore budes mat predpokladám v poriadku ale psychiku ti to aspon ukľudni. Odporúčam ti toto plus magnerot, v núdzi lexaurin, kazdy vecer deci vínka, davat sa vedome do pohody a neočakávať od seba ani od inych vela. To je moj recept na aky taky zivot v ktorom udržis tieto diagnózy pod kontrolou
@momof3 Ani neviem či to bola blokáda pravého alebo lavého ramienka.ale viem iba že to bolo to tawarovo ramienko.Ale ja si osobne aspoň teda si myslím že to musela byť blokáda pravého tawarovho ramienka,lebo inak by ma určite poslali na kardiologiu s tým.Ja som mala prvý panický záchvat ako 20-ročná.lenže vtedy som o tom nevedela.Až po rokoch to uzatvorili ako panickú poruchu.Ani lekári to vtedy nevedeli čo to je.a čo sa týka tetánie o tej som sa dozvedela v nedávno.No pravdou je že panická porucha imituje aj srdcové ochorenie ako je infarkt,alebo iné srdcové ochorenie,astmu,tetániu,čo tetánia ide vraj s pp ruka v ruke a mrtvicu atd.A teraz si vyberte.Tetániu mi ešte nezistili.Nebola som na neurologii ale vypýtam sa tam.A aj na kardio pre pokoj v duši.čo čítavam tu na nete vela ludí má takéto všelijaké stavy.A to sú také zvláštne sakra stavy,že človek fakt nevie na čom je a behá len po lekároch a nič mu nezistia pritom.Ono všetko na tom je zvláštne že to mávam vždy vo večerných alebo nočných hodinách.Cez deň je to v pohode aj ked sa cítim slabá a unavená z toho.A na mňa to príde bez ničoho nič a to som v klude.
a keby si zašla lekárovi? veď pre 13 rokmi, to je dlhá doba, mohlo sa zmeniť čokoľvek a ani presne nevieš, čo Ti vtedy bolo
@fefe123 toto presne mam aj ja ..vzdy kazdu noc sa z nicoho nic zobudim a je mi zle..trasem sa jak blazen ...srdce mi busi ...co mi pomoze..uz som bola aj u interneho a predpisal mi egilok ...pomoze mi?Ale ja si myslim ze je to ta tetania alebo panicka porucha ...co mi pomoze..mg som si uz dala a nic
Je to vsetko o psychike, mala som to a dokonca neskutocne zachvaty v noci ked som sa zobudila na to, ze nemozem dychat.. hned vselijake predstavy co sa stane, bolest na lavej strane az do ramena a lakta a trpnutie ruky pery a pod. Je to urcite panicka porucha ale z velkej casti je to v tvojej hlave, sama si musis povedat ze je to v tvojej hlave a nic sa nedeje ved predsa dychas a ukludnit sa mozno magnezium brat alebo v krajnom pripade nejaku tbl na ukludnenie ale to len sem tam aby sa z toho nestala zavislost