Panická porucha

natalia323
21. okt 2024

Ahojte. Mam panicku poruchu. Už 8 mesiacov som zatiaľ bez liekov a potrebujem radu. Zvládli ste to niekto bez liekov? Bojim sa tých liekov ani neviem prečo. Panicke ataky už nemám ale vkuse mam myslienky ako dostanem infarkt alebo mŕtvicu. Mam bolesti na hrudniku, bolesti hlavy, palenie na temeni ale najhoršie s tohto všetkého je ze mi začalo sumiet v hlave a sumi mi 24/7 proste v kuse. Som kôpka nervov. Mam 31 a 2 detičky a zabíja ma pomyslenie ze sa mi niečo stane a ostanú tu samé. Ale už nevladzem a neviem ako ďalej. Pred tým som vola plná života, šťastná, zábavná a s príchodom 30tky som ako darček dostala toto. Ak tu je niekto kto to zvládol bez liekov a je s toho vonku budem rada ak sa mi ozve veľmi mi to pomôže.

koniarova
21. okt 2024

Nerozumiem. Prečo neberieš lieky? Veď ti skvalitnia život. Neboj sa ich.

kollarovci
21. okt 2024

@natalia323 do kedy chces tak fungovat?Mas rodinku deti ktore potrebuju maminu zdravu a spokojnu neviem preco sa branis liekom kopu ludom pomohli a vratili ich spat do zivota.

abcabcada
21. okt 2024

Aj ja sa vyhýbam liekom (mám dôvod, prečo nechcem brať AD), ale skúste voľnopredajný Sedatif PC, ja na ňom fungujem, zvládla som aj štátnice 🙂

koniarova
21. okt 2024

@abcabcada sedatif na panickú poruchu? To ťažko.

gemerka17
21. okt 2024

@natalia323 tak ak to chceš dat bez liekov, tak musíš veľmi spolupracovať so psychologom (samozrejme s nim, aj keby si bola na liekoch). Nikde ho nespomínas. Tak potom neviem ako sa liecis. Asi hľadáš odpoveď na otázku či to dokáže prejist aj samé len tak. Iste sú aj také prípady, ale vždy treba niečo zmeniť v živote alebo v sebe. Za vyšetrenie psychiatrom nič nedáš a uvidíš čo ti povie a potom sa rozhodneš ako ďalej.

abcabcada
21. okt 2024

@koniarova panicka porucha, úzkosti a tetania v jednom 🙂 beriem magnezko a keď je najhoršie, dám si Sedatif... Je to homeopatické a pomáha to (nielen mne) 🙂

hankab
21. okt 2024

@natalia323 tolko predsudkov voci AD. Tiez som ich mala, az kym som sa konecne odhodlala ich brat po 3 rokoch zbytocneho trapenia sa. Jedine vdaka AD zase fungujem ako predtym.

koniarova
21. okt 2024

@hankab presne tak. Ľudia to zbytočne naťahujú a strácajú aj roky života, ktoré mohli prežiť omnoho kvalitnejšie.

marhulka13
21. okt 2024

@natalia323 myslis, ze aj zo silnej cukrovky sa človek vyliečil pomocou pozitívneho myslenia?

slovakboy
21. okt 2024

@natalia323 dá sa aj bez liekov. Ale nedá sa bez zmeny myslenia. A to sa dá len psychoterapiou. Psychológovia vedia pri uzkostiach velmi efektívne pomôcť. Budeš cvičiť cviky aké ti povedia a to začne pomáhať. Prijatie je kľúčové. Prijimam tento svet, prijímam túto neprijemnú situáciu s nádejou, že prejde. Uzkosti majú jednu dobrú vlastnosť. Vlastne dve. 1. Nemôžu ti fyzicky ublížiť. Môžu ťa omráčiť, vypnúť ťa do bezvedomia, môžeš sa pocikať pri nich, pozvraciať. Aj sa cítiť že sa dusíš. Ale nemôžu ťa zadusiť ani zabiť ani zdravptne ti ublížiť. Je to niečo podobné ako smiech, plač, červenanie sa, zimomriavky atď. Akurát že je to hnusne bolestivé a člpvek od toho chce ísť preč. Áno vyciťuj a vyhýbaj sa situáciám ktoré ti robia zle. Ihneď ako pocítiš že dana situácia môže viezť k úzkosti. Keď už ale príde tak sa jej nebráň a nechajú sebou prejsť. Povedz vojdi keď musíš a odíď. A ona skutočne zmierni sťah.
2. Výhoda je, že uzkosti ti nechcú ublížiť ale chcú ti niečo povedať. Chcú aby si urobila zmenu v myslení a v prijímaní sveta. Kým to neurobíš budú ťa trápiť. Ako a čo zmeniť na to musíš prísť sama a nemusí to byť hneď.

biankaaaa
21. okt 2024

Tiež som dlho otáľala, ale už beriem lieky trištvrte roka a neskutočne mi zlepšili život a fungovanie

ronie338
22. okt 2024

Ja beriem lieky 7 rokov a bez nich neviem fungovať. Mám dieťa, druhé na ceste a kvalita môjho života je skvelá. Sú veci ktoré ma odrovnaju ale nie je to ani z časti také zlé ako na začiatku. Vibec nemusia dat silné lieky. Vždy sa začína s co najslabšími a až keď nezaberá, dajú trochu silnejšie. Ale tiež to nefunguje tak ze dám si tabletku a hneď je všetko v poriadku. Maju dlhý nástup účinku asi mesiac. Čiže za mňa lieky áno. Keď pomôžu, dá sa s lekárom dohodnúť a postupne skúsiť vysadiť. Nie každý ich berie do konca života

natalia323
autor
22. okt 2024

@hankab ja vôbec nemám predsudky len sa bojím brat lieky hocijaké...pred tým ak ma niečo bolelo tak som si dala liek a hotovo ale trz mam problém z liekom aj od bolesti. Skúsila som psychologicku online mali sme 2 sedenia ale neviem nejak mi to nič nedavalo. Samozrejme skúšam dychové cvičenia začala som cvičiť chodiť na prechádzky ale sú dny kedy ma to úplne položí. Hlavne keď som sama z deťmi lebo priateľ chodi na týždňovky. Ja chcem vedieť či sa to dá zvládnuť bez tých liekov alebo ma to úplne položí a toho sa bojím ze prídem do takého stavu ze mi totálne prepne a nebude cesta späť. Alebo sa nad tým dá zvíťaziť aj bez liekov a poškodenia si zdravia lebo aj s toho mam strach ze ten stres môže škodiť na srdce.

natalia323
autor
22. okt 2024

@slovakboy ďakujem toto mi dodalo nádej a trochu iný pohľad 🤔

laura9876
23. okt 2024

Ja som sa rovnako bála liekov až kým som tomu nedala šancu lebo úzkosť mi znepríjemňovala už každý deň. Teraz beriem jednu tabletku ráno už 4. mesiac a je to omnoho lepšie a neľutujem, že som sa na to dala. Skúsila by som možno znovu psychológa a v prípade nezlepšenia by som išla do AD. Nie je sa čoho báť, držím palce 🙂

selenka7
23. okt 2024

Ja mam panicku poruchu diagnostikovanu uz 10 rokov. Mala som tri obdobia, kedy som potrebovala aj AD, vzdy na niekolko mesiacov. Naposledy sa k tomu pridala aj silna depresivna epizoda a brutalna nespavost, niekolko tyzdnov ale ze vobec, ak som si uz z vycerpania nevzala stilnox, no toho sa ja bojim, takze fakt tak raz za 2 tyzdne. Samozrejme chodievala som aj k psychologicke, ale upratat som si to musela sama v sebe. Skus zistit, preco sa bojis toho infartku, mrtvice... mas nejaky trombofilny stav? Ine diagnozy, alebo rizikove faktory (nadvahu, vysoky tlak, fajcenie...)? Lebo ja mam napr. vrodene trombofilne mutacie (kvoli ktorym som opakovane potratila), cize ja mam objektivne vyssi sklon k tvorbe zrazenin. Ale tak nemam ine rizikove faktory, snazim sa zdravo stravovat, pit vela tekutin a hlavne, dlhodobo beriem nattokinazu (enzym so silnym trombolytickym ucinkom, ako prevenciu zrazenin), taktiez doplnam omega 3-6-9 kyseliny, vitamin C, D, kurkumu, zinok (cokolvek, co prispieva k potlaceniu zapalovych procesov v tele) a este co mne najviac pomohlo - ked som zacala pravidelne cvicit. Ked mi po kvalitnom vysilujucom treningu doslo, ze ked som pri nom neumrela, tak mam fakt srdce v poriadku 😉

selenka7
23. okt 2024

Jo a este mysli na to, ze ked si dlhodobo v strese kvoli uzkostiam a panickym atakom a vyhybas sa liecbe, skodis si viac ako lieky. Stupa kladina kortizolu, ked je chronicky zvysena, klesa obranyschopnost imunitneho systemu nie len proti infekciam ale aj proti pozmenenym vlastnym bunkam a teda riziko rakoviny.

natalia323
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz