Ahoojte potrebovala by som poradit iste tu je niekto s podobnym problemom ... akonahle vidim slabunky blesk a tiche hrmenie s panikou vypinam TV telefon radio zatvaram okna dvere vypinam svetla a pritom je este burka daleko ... hned sa zavriem v dome a ked je uz burka aktualne tu chodim po dome ako zmyslovzbavena nervozna nejem nejdem ani na wc od strachu lahnem si pod paplon a placem srdce mi busi ako o zivot a neviem sa zbavit predstavy ze aj cez zavrete okno do mna vpali blesk proste bojim sa ze mozem ja alebo niekto koho mam rada cez burku zahynut aj v dome kde je vsetko vypnute a pozatvarane ... moze sa to realne stat ? Nie som si ista ci mame bleskozvod ... a aj keby nebol je to mozne ze blesk streli dnu domov? Co robit ako bojovat ? Prosim respektujte to bez vysmechunemozem za to .. ostalo mi to z detstva a pritom som nic zle v burke neprezila akurat co ukazu v televuzii ake skody burka sposobila
Nie si sama aj ja sa velmi bojim burok...ako dieta som videla horiace humna ktore podpalil blesk. Takisto prihody staryvh ludibo gulovom blesku ktory vnikol do drevnicky a narobil skodu...toto vsetk aam v hlave a led je burkabtak mi zviera hrdlo a mam chut sa vyparit...snazim sa presvedcit hlavu ze mam bezpecny dom s bleskozvodom. Vsetko vypnute ale abtak sa bojim...rodicom vlani vzala burka a vietor strechu ...jednoducho sa necitm bezpecne ani v dome...buvame v podkrovi a stresne okna robia svoje.buchot dazda je neprojemny...jedine co pomaha je ist o poschodie nizsie a preckat burku...s hromnicou svieckou a moditbou. 😉alebtentonrk este velka burka u nas nebola...chvala Bohu 😉
@babyanabell789 pokial mas ozaj taky velky strach,len pokec na forach ti nepomoze,vyhladaj pomoc psychologa. Burky byvaju casto a poviem ti pravdu vobec si neviem predstavit takto panikarit kvoli tomu. Keby si mala nejaky negativny zazitok je to pochopitelne,ale kedze nemas,je na case navstivit odbornika. Neviem sa vyjadrit aka je pravdepodobnost ze ti udrie do domu blesk,asi 1:5000000,ale myslim ze bleskozvod by bolo fajn keby ste mali nainstalovany. Pri novostavbach je uz povinne ho mat,bez toho ani dom neskolauduju a dokaze dom ochranit.
@kacena4 Ahoj syn ma 8rokov a panicky strach z burok,on len ked vidi ze sa troska zamracilo uz z domu nevide a ja som uz v tomto na dne.Zapcha si usi,scchova sa pod paplon a tak dokaze lezat aj hodiny,ked je burka vrieska ako o zivot a je az spoteny amusim pri nom lezat a hladkat mu nohu.V noci ked zacne burka on spi a niekedy sa nezobudi ale si automaticky v spanku zapcha usi a ma ich tak do rana,ale sa mu nedaju ani vytiahnut prsty z usi co tak silno tlaci.Ked ideme niekam sa len modlim aby sa nemracilo a nezacalo hrmiet lebo viem co bude nasledovat.Ked bol v skole tak mi volali aby som po neho prisla ze strasne place a sa trasie lebo hrmelo a to mal mat este jednu hodinu.Mam nervy s toho a je mi ho aj luto,ale neda si vysvetlit ze doma sa mu nic nestane.V sobotu smme sli z dovolenky,pred Zilinou taka burka vietor a dazd ze sme museli odparkovat auto lebo sa nedalo ist,a blesky okolo nas udierali no reval jak o zivot strasne nieco,neviem ako mu pomoct.Dostal uz aj take pracovne sluchatka na usi ale nepomaha to.Je to fobia daka alebo co.
ja mam tiez strasny strach z burok ale urcite by som nevyhladavala zato psychológa mne by sa tiez ani zastruhany vlas vtom momente do zadku nezmestil a taktiez vsetko vypinam cez den to nieje az take kedze je svetlo ale ked je vecer to uz je des ale zacala som si vecer svietit so svieckou a hned je lepsie potme nemozem byt vôbec
@tomasko27 urcite chodte k lekarovi k psychiatrovi da mu lieky ktore mu date pri zachvate a bude mu lepsie nic pravidelne nebude brat len ked dostane zachvat (tak ako astmatik pri zachvate si dava sprej tak aj on si da tabletko) a ulavi sa mu od stresu. to ze nepride za vami v noci je klasicka panika, nie je schopny vyjst z postele ☹ chuda. ale najlepsie to posudy odbornik. vystresovana si ty mm a hlavne maly zbytocne. treba mu pomoct abby vedel ze ma zachytny bod a urcite psychologa ktory s nim bude pracovat. nam to pomohlo. moj ked ho to chyta tak si spieva slniecko sa zobudilo. s touto pesnickou schadzali z kopca ked do nich udrel blesk 😝 a to v nom ostalo 😝 ale uz je to on, rozdycha to a zvlada to. drzim palceky.
Dobry den milé mamičky mám tak isto problém mám 14 rokov a pred týždňom u nás strašne pršalo a hrmelo a najhoršie je že mám pod oknom kde mám posteľ kamienky a do tých mi tie dazdove kvapki narážajú a majú tak väčší zvuk odvtedy som na sebe spozoroval že sa inak chovam keď je uz ráno zamracene robím si uš zlé predstavy a nie som v kľude as dovtedy dokiaľ ma niečo nerozptyli alebo nieje vonku pekne mám stres nervy a veľmi sa potím a stále hovorím že potrebujem prášky na spanie aby som to mohol prespať a ráno sa vklude zobudiť mam tiež nervy ked zacujem neaky silní rachot auto alebo lietadla a atd. Tiež každý deň sa bojím keď sa blíži večer pretože si myslím že bude zase búrka prosím potrebujem poradiť. Ďakujem
Ja mam tiež strach z burok. Od vtedy čo nám buchol blesk do elektriny. Mali sme zapnutu elektrinu keďže sme nevedeli, že je burka a zaspali sme. No a bol piatok 13. (Áno naozaj sa to stalo v taký "krásny" datum) a o pol druhej sme sa zobudili na silnú ranu. Ako keby nám trafil meteorit do domu. Cítili sme dym, ale našťastie nehorelo. Ale zhoreli nám 2 tv a počítač. Od vtedy sa bojim burok ale nie az tak moc ale keď je silná búrka dám si štuple do uší a snažím sa zaspať.
Nam takto streli to bleskozvodu parkrat za rok.. prvykrat sme prisli o vsetky elektricke zariadenia a spotrebice dokonca aj tie, ktore boli odpojene z elektriny, telka a satelit sa vypiekli cez kabel satelitu, wifi cez datovy kabel..
Po polroku sa to stalo druhykrat..
Teraz vypinam vsetko aj z anten a kablov..
A ak sa blizi burka pouzivam stranku www.lightningmaps.org ukazuje tam blesky v realnom case, takze vidim, ako daleko burka je, ci ide nasim smerom.. to mi pomaha sa pripravit, aj ked ja zasa panicky strach nemam..
@tomasko27 ja to riešim teraz z 3 ročným synčekom. Už 3 dni nechce ani von. Vidí oblak a plače a dookola sa pýta. Nebude búrka?? Neprší?? Už sme objednaný k psychológovi. No verím hlavne že Boh mu pomôže. Modlím sa za to. Viem vás úplne pochopiť. Je to strašne ťažké 😥😥.
Dobry večer 😉
Náš 3,5 r. Syn sa boji búrok. Plače keď počuje hrmiet, blyskat sa ... A sa aj povracia. Je to prosím Vás normálne?
@babyanabell789 da sa to riesit, ak clovek chce. Neviem odkial ste, ak by ste ...
@babyanabell789 Takže poďme pekne poporiadku. Ver mi, niečo o tom v viem 😉 Ak si doma a nedotýkaš sa ničoho kovového ako napríklad radiátor, vaňa, alebo vodovodné potrubie, tak ti blesk neublíži keď si doma. Určite. Nikdy. A to ani v prípade ak nemáte bleskozvod. Blesk je elekrický výboj a ten sa šíri po povrchu, takže buď ho zvedie bleskozvod, alebo mokré steny domu. Ano, v prípade, že nemáte bleskozvod, blesk môže spôsobiť škody, alebo napríklad požiar strechy. Prípadne ti odídu elektrozariadenia, ako napríklad televízor, internetový router a podobne. Ale samotný blesk ti v dome neublíži. Pokojne si počas búrky môžeš pozerať doma mobil, alebo aj tablet (nie na nabíjačke, samozrejme), si úplne v bezpečí. Kedysi sa šírili povedačky o guľových bleskoch, ktoré sa prechádzali po domácnostiach, ale ich existencia sa reálne - minimálne v takej podobe ako sa šíria zvesti - nepotvrdila. Keby existovali guľové blesky, bol by ich v dnešnej dobe mobilných telefónov plný Youtube.
Horšie to môže byť, keď ťa búrka zastihne vonku. Existuje mnoho dobrých návodov ako sa zachovať, tak je dobré prejsť si ich, nebudem to písať sem. Je však dobré uvedomiť si, že blesk u nás na Slovensku zabíja len naozaj výnimočne.
Škody po búrkach, čo vidíš v televízii sú väčšinou spôsobené vetrom a návalom vody počas búrky a nie bleskami.
Ešte raz, pravdepodobnosť, že blesk trafí práve tvoj dom je malá. A keď si doma si v úplnom bezpečí. Nič sa ti nestane.
A hrom, ktorý pri búrke počuješ je len zvuk, ktorý vzniká pri prudkom zmršťovaní vzduchu z dôvodu vysokej teploty blesku. Hrom je absolútne neškodný.
Neviem, či som aspoň trochu pomohol, ak by si mala nejaké otázky, pokojne sa ozvi. Ak to bude v mojich silách, rád pomôžem. Rozumiem ak má niekto strach z búrky, ale naozaj nie je čoho sa báť. Viac by som sa bál zlých ľudí 😉
P.S. Asi tak rok, dva nám blesk udrel priamo do baráku. Bleskozvod sme nemali práve v najlepšom stave. Stalo sa mi, že mi odišla telka a set top box káblovej televízie. V pohode som pri búrke fungoval na počítači a vidíš, som tu 🙂
Dobrý večer prosím vás ja mám tiež strašný strach keď je búrka ja až plačem nevedeli by ste mi niekto poraď prosím vás že ako stym mám pracovať lebo ja keď som mala 12 rokov buchol blesk keď som bola vonku a od vdety sa bojím tak by som chcela od vás poradiť ďakujem veľmi pekne pekný večer
@mojemenonikto nie je čoho sa báť? Tie 5-20cm krúpy zo superciel sú úplne v pohode, postrhane strechy, obite fasády, vybite okná, vytopene domy a ulice, zosuvy pod no vôbec sa neni čoho báť aj včera vo Vranove sa isto tešili aká krásna búrka bola, aj minulý rok udrel blesk do stromu u nas a ten strom po páde zvalil betónový plot a padol na auto ....pohodicka úplná...hlavne cg+ blesky vetrisko a krúpy lahoda posledné roky aj to tornádo na Morave ako bonus
@ptvw Téma bola o bleskoch. Hovoril som o tom, že keď sedí doma, tak sa nemusí báť, že ju trafí blesk. Jasne, že keď príde tornádo, tak je to o niečom inom. Keď si doma tak ti ani krúpy neublížia. Ja netvrdím, že nebudú po veľkej búrke žiadne škody, ale keď sedíš doma, tak je naozaj veľmi malá šanca, že ťa búrka zabije.
@mojemenonikto podľa mňa nemyslela len blesky hoci spomína len hrom a blesk ale komplexne búrku ako aj v nadpise
@ptvw Áno, ale stále platí, že keď si doma, tak si v bezpečí. To by muselo naozaj prísť tornádo ako nedávno na Morave, pri ktorom skončili autá na stromoch. Opäť, nehovorím, že sa to nikdy nemôže stať, ale dúfam, že súhlasíš, že pravdepodobnosť je veľmi malá. Čítal som tvoje príspevky k búrkam aj v inej diskusii a rozumiem tomu, že to môže spôsobovať veľký strach. Ja som sa vždy snažil tieto veci racionalizovať, dúfam že to aspoň trošičku pomôže aj vám. Ľudia majú panický strach z mnohých vecí, ja napríklad neznášam výšky. Ak sa mám pozrieť dolu z balkóna na vyšších poschodiach, tak nechci vedieť, čo mi zviera 🙈 Ale snažím sa s tým bojovať tak, že sa premôžem a pozriem sa. Ale stále mám z toho nepríjemný pocit. Preto rozumiem tomu strachu. Jediné, čo vám môžem ponúknuť je záruka, že naozaj, pokiaľ ste doma, tak vám blesk neublíži, aj keby priamo trafil váš dom a aj keby ste nemali v poriadku bleskozvod. Podmienkou je samozrejme nechytať sa počas silnej búrky zbytočne kovových uzemnených predmetov, ako napríklad radiátory, či vodovodné alebo plynové potrubie. Elektrina sa šíri po povrchu, takže prípadný blesk môže urobiť škody na exteriéri domu, ale dovnútra sa nedostane. Rovnako bezpečne sa môžete cítiť v aute, alebo dokonca aj lietadle (čo sa týka bleskov). A keď ste doma, tak ani silná búrka s krúpami vám neublíži. A ak máte pri dome veľký strom, tak je lepšie požiadať o jeho výrub, alebo sa zdržiavať počas búrky v spodných poschodiach, alebo v pivnici. Tam sa môžete cítiť najbezpečnejšie (bez irónie).
ahojko ak je to stav ktory ti narusa tvoje fungovanie urcite by som ho riesila s psychologom s ktorym by ste mohli pracovat na hladani priciny a vysvetlovany dosledkov preco sa ti nic nemoze stat ked si doma popr. s psychiatrom ktory ti moze naordinovat lieky ked dostanes uskostny stav - panicky zachvat aby si si dala sedativum - liek ktory ti pomoze prekonat tento zachvat. moj syn bol ucastnikom hromadneho pochopdu po hrebeni nizkych tatier ked nedaleko od nich udrel blesk a dostali to povrchovo aj oni (ako cela skupina) bolo to dost neprijemne a odvtedy ma tiez panicky strach z burky uz len ked predpovedaju predpoved pocasia. pred 2 dnami sme boli na anfiku na film a vobec si ho neuzil lebo v dialke sa bliskalo a drzal sa ma ako repic 😢
neboj da sa s tym bojovat, treba najst argumenty a ddrzat sa ich ze sa ti nich nemoze stat ked si v tom a v tom prostredi a ze si v bezpeci a fakt vyhladat pomoc odbornika ak je to moc zle. ddrzim palceky