Pálenie žalúdku a pichanie pod pravým rebrom

18. feb 2024

Zdravim.
V poslednej dobe ma trápia 2 problémy...pálenie žalúdka a pichanie tupou bolesťou pod pravým rebrom.
Dala som sa nedávno na zdravšiu stravu, najprv to bolo na 100% ale teraz už sem tam aj zhrešim a mám pocit že odvtedy začali moje problémy....no ale ten žalúdok ma páli napr. aj z čaju.
Nie je to nič hrozne, no rozmýšľam čím to môže byť....či len jedlom.. k lekárovi sa mi zatiaľ moc nechce samozrejme ak by to bolo nejaké horšie tak pojdem....
Náhodou nemá niekto podobnú skúsenosť?
Ďakujem

doriiis
18. feb 2024

Môže to byť zlcnik

egonkra
18. feb 2024

Niekedy môže chudobnou stravou žlčník aj "zlenivieť" Ak sa tráviaci systém potom náhle zaťaží nastanú problémy. Ak sa stane žlč pre trávenie nepotrebnou stojí v žlčníku a tvorí sa v nej piesok, bahno, a kamene. Ak ju náhle bude treba nedokáže sa v potrebnom objeme skrz to dostať do žlčovodu a dvanástnika. Žalúdok na to reaguje vyššou tvorbou kyseliny chlorovodíkovej Sama som si tým prešla a žlčník už nemám. Pichanie na pravej strane som zažila ale iba po operácii. Pálenie žalúdka myslíte tak, že po jedle neskôr máte kyselinu?

autor
18. feb 2024

@egonkra ďakujem za super vysvetlenie...to pálenie žalúdka je práveže kedykoľvek aj keď som hladná a je to vyslovene len žalúdok a nie tá trubica vyššie ako keď niekedy páli zaha

ada309
18. feb 2024

Pečeň..

egonkra
19. feb 2024

Chápem. Tá trubica je pažerák a to pálenie sa nazýva reflux, vtedy keď kyselina vyrazí zo žalúdka do pažeráka. Hlavne vtedy ak je zvierač slabší. Ja som užívala na to tabletky Nolpaza. Ku gastroenterológovi na vyšetrenie by ste nemali odkladať. Môže to byť vred, môžu to byť polypy, môže to byť aj pečeň. Pri masívnom rýchlom schudnutí sa trápi naviac pečeň lebo musí spracovať v krátkom čase všetok tuk o ktorý človek schudne. Ja som schudla 20 kilogramov počas pandémie keď som musela do nemocnice a takmer som zomrela na Covid. A hneď na to mi to odštartovalo problémy so žlčníkom a podráždený pankreas. Dostala som sa z toho. Prajem Vám príjemný deň.

tatiana149
19. feb 2024

Tie isté príznaky a gastro zistili helicobaktera a z toho stredne tazky zápal zaludka

tatiana149
19. feb 2024

@tatiana149 samozrejme aj reflux

autor
20. feb 2024

@egonkra ďakujem🙏🏼

@tatiana149 vďaka za skúsenosť

janickazaryb258
20. feb 2024

to by mohol byť nejaký zápal, určite by som odporučila zaobstarať si liek Wobenzym, pretože pomáha so všetkými zápalmi,

autor
21. feb 2024

@janickazaryb258 ďakujem