Pálenie záhy po skoro každom jedle

karolina553
11. jan 2025

Ahoj baby!
V poslednom čase vždy keď niečo zjem ma páli záha,mám kyselinu. Čo mám robiť? Čo pomohlo vám?

16zolik16
11. jan 2025

@karolina553 máš aj bolesti ?

kakaovyrez
11. jan 2025

Diéta a ukko čaj.

oli18
11. jan 2025

Mne okamzite pomoze toto volne dostupne v lekarni

karolina553
autor
11. jan 2025

@16zolik16 nie, len ma páli zaha a potom mi je špatne od žalúdka

domka222
11. jan 2025

Nemáš reflux?

karolina553
autor
11. jan 2025

@domka222 to je co?

nairobi
11. jan 2025

@karolina553 toto isté mal moj manžel a nakoniec to bola celiakia

veselo_neveselo
11. jan 2025

@karolina553 na zaviatok dietu. Pis si, po com ta pali zaha. Ked to nie je vzdy, tak nieco ti drazdi.
Skus sa poriadne napit pred jedlom, a aj potom. Niekomu zabera mlieko. Niekomu zabera zjest par mandli.

stano2018
11. jan 2025

@karolina553 pantoprazol

mojemenonikto
12. jan 2025

Závisí to od typu jedla? Mám tým na mysli, že či sú také jedlá, kedy sa to neprejavuje skoro vôbec a naopak. Alebo je to úplne vždy po jedle? Ak to závisí od typu jedla, tak by to mohla byť už spomínaná alergia, napríklad tá celiakia (môžeš si na to kúpiť test: https://www.vasalekaren.sk/celiatik-test-samodi...). Môže to byť tiež podráždený žlčník, začínajúce kamene. Môže to byť aj spomínaný reflux. Funguje na to napríklad Nolpaza. Ak je to reflux, tak by si po jedle mala zostať aspoň hodinku vzpriamená (neľahnúť si, aspoň sedieť). Zhoršuje sa to, keď ležíš. Ale môže to byť aj niečo vážnejšie - napríklad žalúdočné vredy. Ak je to len typom jedla, tak treba z jedálnička vylúčiť potraviny, ktoré ti to zhoršujú, ak to máš však pravidelne, nepodceňoval by som to a určite odporúčam návštevu lekára.

biba_18
12. jan 2025

určite pozorovať po akom jedle a určite smer lekár…

tannja
12. jan 2025

Nolpaza

karolina553
autor
12. jan 2025

@mojemenonikto
@veselo_neveselo
Zvykne to byť keď zjem niečo vyprážané alebo sladké. Ale napríklad včera večer pri telke ma len tak z ničoho nič začala páliť záha. Takže asi nie len z jedla

karolina553
autor
12. jan 2025

@veselo_neveselo ale vyskúšam tie mandle

mojemenonikto
12. jan 2025

@karolina553 Ja by som tipoval ten žlčník, keď to máš najmä po ťažších, mastných jedlách. Určite navštív toho lekára, Nolpazou alebo tými mandľami liečiš iba príznaky, bolo by dobré zistiť príčinu.

karolina553
autor
12. jan 2025

@mojemenonikto lekársky som sledovaná, len som chcela radu pomimo

cukroska
13. jan 2025

@karolina553 Ja to mám vyše 20 rokov. Do minulého roka som to riešila sódou bikarbónou. Naozaj trpim celé roky a nikdy nič voľnopredajné nepomáhalo.Ale ako mi poradil kolega vyskúšať Helicid jednu tabletku ráno pred jedlom,konečne mám pokoj.Ale už bez toho neviem byť. Teda ak si nedám večer ma už páli od hocijakého jedla alebo čaju.Nikdy ma s tým doktor neposlal na gastro.Predpísal lieky a treba sa vyhýbať prejedaniu a jedlám ktoré to spôsobujú.

milos81
15. jan 2025

Musíš zistiť, ktoré jedlo, resp. zložka toho jedla ti nerobí dobre a potom sa mu vyhnúť. U mňa sú to okrem iného hlavne uhorky, paprika, alebo aj bryndza, pričom je jedno v akej forme, no keď sú v malom množstve, nevadí to. Celkovo ale vyprážané jedlá, z toho mám neskutočnú kyselinu, ak to nejem povedzme so smotanou, alebo citrónom. Alebo tie "skvelé" "ovocné" sirupy, hlavne akože jahodový a akože pomarančový, to keď vypijem tak konečná...
Musíš to jednoducho sledovať a naučiť sa čo smieš, čo nie.