Ovčie kiahne - očkovanie v dospelosti

kiki75
5. nov 2015

Ahojte, chcela by som vediet vas nazor.bola som dnes u mojho obvodneho, aby mi zistil ci som mala v detstve kiahne alebo nie, a uvazujem aj o ockovani pretoze planujem druhe tehotenstvo a v detstve som to pravdepodobne nemala, hoci sesta ochorela, ja asi nie....citala som, ze z protilatok sa to da zistit z krvi...moji obvodny o tom nepocul, tvrdil ze sa to neda.potom, ze som bola urcite ockovana v detstve, lebo vserci boli....tomu tiez neverim....ako to mohli potom skoro vsetci moji Znami dostat.potom tvrdil ze teda ak som to aj dostala, nezapisali mi to do karty, pretoze take bezne detske ochorenia casto ani nezapisovali....a inak ani nechapal ako to suvisi s tehotenstvom....to som mu ja vysvetlovala...nakoniec na vlastnu ziadost mi zobrali krv kedze som na tom trvala, a este dodal ze nevie naco mi to bude, ked dospeli sa aj tak neockuju...vy ste nieco take riesili pred tehotenstvom? Podotykam dcera pojde do skolky na buduci rok a aje teda sanca ze to raz donesie domov....

sasa1983
5. nov 2015

Obvodak nema ani sajnu,isla by som smerom spytat sa na nazor infektologa,tam dostanes relevantnu odpoved ma svoju otazku.

kiki75
autor
5. nov 2015

@sasa1983 ano, ale u obvodneho sa mozem dat zaockovat a tam mam aj zdravotornu dokumentaciu....

barla5
5. nov 2015

@kiki75 tym ze v detstve boli vsetci zaockovani asi myslel prave kiahne (variola), ale ty mas 35 rokov ako ja a ja uz nemam to ockovanie, pravdepidobne ani ty. Na pleci je z toho taka okruhla jazva. Moja mama to ma (r. 1958). Ovcie kiahne su ina choroba a zaznam o prekonani by mal byt v detskej karte. Urcite sa to zapisovalo. Az take bezne ochorenie to nie je, ale vysoko nakazliva choroba. Inak tvoj obvodny ma aj detsku cast karty? Lebo moja dr.mi ju dala domov a nechala si len tu dospelacku cast. A tam ci to mam zapisane, netusim

liebling98
5. nov 2015

@kiki75 obvodak má v tom trochu hokej. Proti pravým kiahňam (variola) sa očkovalo približne do roku 1979, záleží od regiónu. Niekde, kde mali prebytok vakcín, tak ich nevyhodili, ale ich míňali ešte pár rokov. Hoci bola už variola WHO označená za vyhubenú (eradikovanú).
Tiež si v detstve bola určite očkovaná proti osýpkam (morbilli). Proti ovčím kiahňam sa očkuje len pár rokov, povinné to nikdy nebolo. Takže určite očkovaná nie si. Je možné, že si ich prekonala, najlepšie to zistíš z tých protilátok. Áno, správne si myslíš, dajú sa stanoviť. Aj minimálny titer protilátok Ti dáva informáciu, že s chorobou si sa vo svojom živote už stretla.

cerez
5. nov 2015

@kiki75 Si na tom rovnako ako ja. Ja som ich nemala, sestra mala. Obvodný ma odbil, tak ako teba. Mne ale odmietol zobrať krv, lebo to vraj nie je v jeho kompetencii zisťovať protilátky na kiahne a odporúčal ma skôr na ženského, keďže som plánovala druhé dieťatko. Ani ženský nevidel dôvod zisťovať mi. Obvodný mi ešte odporúčil ísť na infekčné oddelenie, ale ani tam som nepochodila. Pýtam sa, kto je potom kompetentný zisťovať protilátky? Lekári sa dušia na pacientov, že sú nezodpovedný k svojmu zdraviu a keď niekomu na tom záleží, tak nie je kto by ochotne pomohol.
Robím v školstve a deti okolo mňa dostávajú kiahne, dcéra prekonala kiahne, ale veľmi so zlým priebehom. Teraz môžem tíško čakať čo bude u syna ak to príde. Ja mám problém s vlastnými protilátkami a nikoho, kto by si dal námahu zisť mi, či som ich prekonala alebo nie. Ak to zdravotníctvo!

ervenka
5. nov 2015

@kiki75 ja som okrem ineho riesila kiahne pred druhym tehu. Lebo presne ako ty- nikdy som nemala, mamina tiez, hovorila, ze nemala som, ani v karte zaznam nieje o kiahniach. Zaujimave, ze tvoj dr. nevie ale skor nechce a bla bla bla.. No mne tu v NL zobrala dr. krv- nemusela som chodit do nemocnice, nic specialne- normalne v ramci GP- a prisli vysledky. A cuduj sa svete- MALA! este mi dr hovorila,ze niektore deti maju velmi slabe prejavy, ze su skor spave, par vyrazok, kt. nikto nepriklada dolezitost... Takze som kludna. Na Velku Noc 2013 dostal nas drobec kiahne- lezal na mne, takze priamy kontakt tam bol a samozrejme,ze som neochorela. Takze jednoznacne- daj si vysetrit krv, aby si sa zbytocne nedavala ockovat, ak si uz kiahne prekonala. Prajem vela uspechov. 😉

bibistec
6. nov 2015

obvodaka by som vymenial...a inac ockovat by som sa urcite nedala ani dieta priti niecomu takemu, ale chapem ze v tehotenstve je to vazna vec to sa radsej porad s niekym kompetentnym, ale proti ovcim kiahnam nas neockovali aj dnes je to dobrovolne, cize urcite nie a podla mna si ich prekonala no ale mozes byt vynimka ale poviem ti ze my s muzom sme ich mali 2x v zivote raz ako deti a raz ako dospeli takze toez si nepomozes...a kamoska mala take ze ako dieta prekonala a teraz ked jej deti dostali kiahne citila sa nejaka malatna akoby ten virus zautocil aj na nu ale trvalo to len par dni a ani vyrazky nemala cize tazko poradit

ervenka
6. nov 2015

@bibistec mne nasa dr. hovorila,ze kiahne sa mozu zopakovat ak ich dieta ma pred 1. rokom. Ze imunitna pamat sa buduje az po 1. roku. NEviem, ci je to 100% pravda..... 😉

zuzka2388
6. nov 2015

@kiki75 ahoj. Ja som si davala robit pred dvoma mesiacmi odber krvi na protilatky ci mam v tele alebo nie. Takze sa to da zistit z krvi urcite. Tvoj obvodny je nejako malo informovany a ako lekar by take veci mal vediet.

kiki75
autor
7. nov 2015

Dakujem baby , inac ten lekar je novy, predtym tam bol lepsi, ale k tomuto ja viac nepojdem, toje 100%. Vysledky este nemam z krvi, ale este stale neviem ako sa rozhodnem ohlasdne ockovania, ked vyjde ze som kiahne nemala......nemam rada zasahy do organizmu, ale tohto ochorenia sa dost bojim....

zuzka2388
7. nov 2015

@kiki75 no ja sa chcem dat zaockovat urcite, bojim sa totiz ze to dostanem v tehotenstve, a pri mojom stasti je to dost mozne...lekar mi to tiez odporucal..

evittam
7. nov 2015

@zuzka2388 Nič v zlom a ani nechcem rýpať, ale asi nevieš o tom, že to očkovanie ti vôbec ale vôbec nezaručí, že tie kiahne nodstaneš..... 😉

bibistec
8. nov 2015

@ervenka tazko povedat clovek to bud chyti alebo nie

davmar
8. nov 2015

Tak, keby mi dala moja Dr. takéto argumenty na moje otázky, tak si od nej beriem okamžite kartu. Za klobásy študovaný.
Ja by som sa očkovať ale nedala.

nonny
8. nov 2015

a ešte k tomu všetkemu ked je človek očkovaný nemože to dostať? 🙂 teraz už sa pomaly bude očkovať aj ked budem chcieť odisť z domu...ved očkovanie nezaručuje že to nedostanete....strašne vela už čitame a zaoberame sa všetkým....neni to dobre

leteku
8. nov 2015

Mne protilatky zistovala moja neurologicka a kedze sa potvrdilo, ze som kiahne nemala tak som sa dala zaockovat. Robim v skolke a tam je toho stale vela.

evittam
8. nov 2015

@leteku Ako som už napísala a nielen ja - to očkovanie ťa nezachráni pred nákazou a ani ničim iným..... 😉

leteku
8. nov 2015

@evittam - ja to netvrdim, ale mozno aj vdaka nemu som tie kiahne nedostala ani v tehotenstve a ani potom a uz je to 6 rokov. Ja som kludnejsia pri mojej praci a to je pre mna dolezite. Kazdy rok som v styku s nakazenymi detmi a ja som sa nenakazila. Kazdy sa rozhodne podla seba a ja pisem svoju osobnu skusenost.

kiki75
autor
8. nov 2015

@leteku a ako si sa citila po ockovani? Mala si nejake neziaduc e ucinky? Trosku sa toho obavam, lebo este dceru kojim a vraj neprechadza to do mlieka ale sa obavam, aby sim prave ja nenakazila dceru alebo aby som nemala nejake blbe ucinky....

kiki75
autor
8. nov 2015

@evittam priebeh ochorenia by mal byt miernejsi po ockovani, a navyse v tehotenstve uz by to nemalo mat taky vplyv na plod pokial viem.....

leteku
8. nov 2015

@kiki75 - citila som sa uplne normalne bez vedlajsich ucinkov. Ale ked kojis tak si to este over, tusim je to ziva vakcina tak aby nahodou.

davmar
8. nov 2015

po očkovaní môžeš a nemusíš mať nežiadúce účinky - tie môžu byť banálne, aj komplikované. ďalej môžeš bezprostredne po očkovaní ochorieť na tú chorobu proti, ktorej sa dávaš očkovať (prenos z vakcíny). Protilátky sa môžu ale aj nemusia vytvoriť. Treba si zvážiť pre a proti, kým sa rozhodneš.

zuzka276
8. nov 2015

To ze si zaockovana neznamená, že neochorieš. Nie každému sa vytvoria protilatky na chorobu proti ktorej je zaočkovany.

evittam
9. nov 2015

@kiki75 To či choroba, ktorú dostaneš bude mať miernejší priebeh nezávisí od vakcíny ale od tvojho organizmu a imunity. 😉

kiki75
autor
12. nov 2015

@ervenka @zuzka2388 dnes mi vyslo, ze mam protilatky, len ten moj blbec tvrdi, ze to mam po ockovani,,,, nechape, ze sme neboli ockovani.... mysli si stale, ze som bola... kedze nemam sa koho opytat, chcela by som vediet co to presne znamena. co ti povedali vasi lekari? ze to je znak toho, ze sme uz prekonali ovcie kiahne? je to jednoznacne?

kiki75
autor
12. nov 2015

@cerez platila som 10 eur, podla cennika doktora. je to vysetrenie krvi na vlastnu ziadost. a da sam na tlacive oznacit varicella.(to je virus resp protilatka na varicellu). a vyslo mi teda ze mam tie nestasstne protilatky

zuzka2388
12. nov 2015

@kiki75 ano ked mas protilatky tak ano

ervenka
12. nov 2015

@kiki75 dr, mi presne povedala,ze v labaku spravili extra robotu, lebo protilatky rozlozili. Nazvy si uz presne nepamatam, blabla 1 pozitivne blabla 2 negativne. Blabla 1= prokonala som, telo ma protilatky. blabla2- telo MOMENTALNE nebojuje proti tomuto virusu. A o mesiac mi prisiel ucet za extra robotu, potvory.
Dufam,ze som ta nedomylila. Ak mas jednoducho,ze protilatky pozitivne, tak si prekonala. 😉

davmar
12. nov 2015

@kiki75 ak máš pozitívne IgG protilátky, tak si chorobu prekonala a už by si ju nemala dostať

liebling98
12. nov 2015

@kiki75 ako píše @davmar, ak máš prítomné IgG protilátky, znamená to, že si chorobu prekonala. Ak by boli IgM, znamenalo by to, že si s chorobou prišla nedávno do styku.