Otrava hubami

carolinaherr
9. okt 2024

Ahojte chcela by som sa opýtať či je pravda ak zjem veľa húb môžem dostať otravu ? Lebo som počula že ak ich zjem veľa naraz môžem sa otráviť

minenkak
9. okt 2024

@carolinaherr áno, keď sú jedovaté,zle tepelne upravené.V podstate všetky huby sú jedlé, niektoré sice len jeden krát

colsami
9. okt 2024

Myslis jedle hriby? Nie 🙄
A to kolko ich chces zjest naraz? Kilo?

A ak sa pytas na nejedle ci jedovate huby, no tak ano, mozes dostat otravu ci zjes jednu ci kilo 😃

carolinaherr
autor
9. okt 2024

@colsami pytam sa na jedle huby 🤣 nie nechcem ich zjesť kilo len sa pytam či sa dá otráviť z jedlych húb

minenkak
9. okt 2024

@carolinaherr ako sa môžeš otráviť z jedla ak mu nič nie je

minenkak
9. okt 2024

@carolinaherr Otrava hubami môže vzniknúť aj pri požití jedlých húb, ak na konzumáciu boli použité staré a nahnité huby, alebo boli nesprávne skladované. Vtedy ide o tzv. gastroenteritický typ otravy," načrtla lekárka.

Tento typ otravy je pri hubách podľa nej veľmi častý, ale s dobrou prognózou. Spôsobujú ho aj niektoré druhy plávok, pečiarok, hríb satanský či rýdzik kravský. "Toxíny týchto húb sa ničia 40- minútovým varom a nedostatočným tepelným spracovaním pôsobia na bunky žalúdka a čreva toxicky," vysvetlila.

Medzi príznaky otravou hubami patria zvracanie, hnačka, bolesti brucha, ktoré sa objavia do štyroch až šiestich hodín po ich zjedení.

"Väčšina týchto otráv ustúpi spontánne, môže však dôjsť aj k ťažkej dehydratácii, vtedy podávame symptomatickú liečbu, pacientov hydratujeme. Úplné uzdravenie nastáva do dvoch dní,

refly
9. okt 2024

To je trochu pokrútená informácia... za predpokladu že hríby, čo jete sú jedlé a nie plesnivé/nahnité, tak nie. Ale nemali by sa divé hríby jesť v absurdných množstvách, lebo nasávajú a kumulujú z prostredia ťažké kovy. Neznamená že ich reálne obsahujú veľa, ale majú kapacitu to robiť. Takže ešte závisí aj na prostredí a type hríbu. A to, že sú "z prírody" znamená prd makový, pokiaľ človek nedá urobiť rozbor pôdy...
Ale napríklad aj mäsožravé ryby a mäkkýše kumulujú ťažké kovy, takže hríb nie je nebezpečnejší než napríklad tuniak.

Ale raz som čítala nejakú štúdiu, že mačatám kŕmili tuším pol roka len a len tuniaka a potom ich pitvali a mali nejaké začínajúce nádory na mozgu.
Skátka by sa tieto veci nemali jesť na kilá každý jeden deň. Také normálne množstvo je ok. To, čo ste počuli určite pochádza odtiaľto, len jedna tetka povie druhej a informácia zdegradovala...

colsami
9. okt 2024

Nie, ak sa pytas na jedle hriby, a su nezavadne, tak nie, nemozes sa nimi otravit aj ked ich zjes vela.

lusyc
9. okt 2024

Niektoré sa nesmú kombinovať s alkoholom. Viem o hnojnikoch.

tundra
9. okt 2024

Pozor na lysohlavky😂🙈

radula17
11. okt 2024

Jedlých môžeš zjesť koľko chceš, zamozrejme sa neprejesť to ti môže zaťažiť žalúdok. Ja jedávam jedlá s hubami aj pár dní za sebou a v pohode.