Zdravím, teraz nedávno mi zistili celiakiu a Dr. Mi kázala postupne vyradiť lepok ... Neviem ako začať, mám pocit, že lepok je všade. Poraďte mi ako ste začínali a ktoré produkty sa vám najviac osvedčili!? Kupujete bezlepkové chleby alebo si doma pečiete??
Kupovane, hotove bezlepkove veci nie su velmi kvalitne a ani chutovo nic extra..najlepsie bude ak sa postupne naucis pracovat s tym doma, napecies si pecivo aj kolace a kludne si ich daj do mraznicky..bezlepkove varianty dnes uz kupis vsade, vela jednodruhovych bezl.muk maju napr aj v dm v super kvalite napr pohankovu, ovsenu, kokosovu, mandlovu, cicerovu..rovnako napr aj cestoviny vratane strukovinovych, ktore su velmi vyzivne..
Neboj sa zaciatok je tazsi, ale prides do toho rychlo🙂
Teraz máš bohatý výber aj v kauflande, v Tescu, sú zvlášť regále s bezlepkovymi vecami, z tesca cestoviny chutovo ani nepoznáš, že sú bezlepkove, taktiež chlieb kupujem veľmi chutný. Z múky sa mi osvedčila značka Liana, som teraz napr spravila výborný závin aj pagáčiky na vianoce, dobre sa s cestom pracovalo..
Pokiaľ máš celiakiu, mala by si dôkladne všímať zloženie potravín, lebo napr oriešky, aj koreniny a úplne všetko môže obsahovať stopové množstvo lepku a ty to taktiež nesmieš.
@neffely odporúčam skupinu bezlepkový život, nájdeš tam veľa tipov aj ochotné maminy, čo vedia dobre poradiť:
https://www.modrykonik.sk/group/1911/
Začiatky sú ťažké, ale keď sa do toho dostaneš, bude fajn, držím palce ! Za mňa je najľahšia cesta prirodzene bezlepková strava, akurát pečivo si buď kúpiť alebo upiecť. A aspoň dočasne vyradiť z kuchyne všetko, čo lepok obsahuje + skontrolovať aj koreniny, dochucovadlá (napr. sój, omáčka), aby si náhodou omylom niečo nezjedla.
@neffely Ja žijem s celiakiou už 15 rokov, vtedy neboli ani také možnosti ako sú teraz. V každom obchode je regál s hotovými chlebmi - značky Schar alebo aj Penam - rada Celio. Ja osobne si chlieb nepečiem - tie dva plátky na raňajky si radšej kúpim. Múku preferujem Doves Farm bezlepkové. Je to len zvyk naučiť sa kupovať nové veci aj variť. Dokonca aj reštiky sú povinné označovať alergény - lepok je 1, ale radšej sa vždy uistím. Minule mi doniesli nejaké soté a videla som, že je zahustené múkou. U mňa sú kritické hranolky alebo opekané zemiaky - smažia ich vo friťakoch s rezňami a to mi vadí. Do bezlepkovej ovsenej múky odporúčajú ísť až po polroku na diéte. Nie je tam lepok, ale podobné a preto sa to odporúčame iba stabilizovaným a občasne.
V Ba na na novych Nivach je aj bezlepkova pekaren Yeme, maju tam cerstve bezlepkove pecivo.
A ešte jedna rada - kúp si toaster. Úplna nevyhnutnosť na jedenie akéhoľvek pečiva a chleba. Stači to v tom ohriať, nemusí to byť opečené.
@mirkava
No tu intolerancia mam tiež ale vraj môže zmiznúť keď prejdem na bezlepkovú stravu, lebo vraj to spolu súvisí... Aspoň tak vravela dr. Že celiakia ide ruka v ruke s intolerancia na kravské mlieko. Keď vraj prejdem na bezlepkovú stravu je viac ako možné že tá intolerancia mi zmizne.. no uvidíme
@neffely ja mám aj intoleranciu, ale mne nezmizla. Pekne si ju pestujem 😆 U nás je celiakia dedičná - ale na preskačku z otcovej strany. Ja mám, moja sestra, sesternica, bratrancova dcéra. Moja dcéra nemá celiatický gén. Môj brat má laktózovú intoleranciu a asi aj môj syn. Syn sa dôsledne vyhýba mliečnym produktom. Varím bezlepkovo bezmliečne. Maso, zemiaky, ryža, zelenina, strukoviny. Teraz je aj Rama plant based - vegánske maslo. Jedno z najvydarenejších.
@neffely môj syn to po mne nezdedil. Nemyslím si ze je to celkom dedičné. Mne prišli na celiakiu keď som mala 24 a neviem si predstaviť po kom by som to mohla zdediť. Mam teóriu z čoho to je 😊. Ak mám nejaké "trapenie" alebo stres začne ma preháňať. V črevách je veľa nervovych zakončení a jednoducho je to stresom. Niečo sa tam naruší a už nie je cesty späť 😉. Nevadí sú aj horšie veci.
@mirkava s tymto musim suhlasit, mne tiez zistili celiakiu ked som mala 22, u nas v rodine ju nema nikto, syn ju nastastie nezdedil. Uvidime neskor 🤷🏻♀️ ale som presvedcena, ze sa mi spustila nadmernym stresom, ktory som vtedy zazivala a taktiez kazdy jeden stres mi konci v traveni.
@neffely v tom yeme je pecivo ozaj chutne, tiez chlieb nepeciem, da sa kupit v obchodoch dobry, aj afd pekaren ma fajn produkty..z muk pouzivam Liana produkty. Neboj ono to na zaciatku vyzera desivo a zmatocne ale staci mesiac dva a budes v tom “doma”. 🙂 a co sa tyka tej intolerancie, mne sa jej podarilo zbavit, klop klop 🙂
je otázka, či je to u vás celiakia alebo intolerancia / alergia na lepok. U nás v rodine sú regulérne prítomné 2 gény z 8 možných. Pred tými 15 rokmi aj tieto alegie boli označované ako celiakia. Ja som nemala nejaké tráviace ťažkosti, moja sestra áno. Mne sa "len" nevstrebával vápnik a v 25ke som mala slušnú osteoporózu ako vedlajší produkt celiakie. Takáto "hnačková" celiakia je asi 10 % prípadov, preto bolo veľa neodhalených prípadov kedysi. Moja sestra tá mala ako malé babo totál kŕče - na noc krupica s mliekom a potom revala dp jednej v noci. A mama sa čudovala, že prečo je taká urevaná. 🙈
@mery34 u mna potvrdena celiakia, ako povedal doktor po hadicke “ucebnicova” 😁🤷🏻♀️ A za seba mozem povedat, ze som ten “behavy” pripad, k tomu som trpela dlhodobo anemiou napriek pestremu jedalnicku a este som mala aj kozne prejavy..ale povedal lekar, ze existuje iste percento u ktorych je to novovzniknute.
@luc308 u mňa horko ťažko Marsh I po hadičke, ale po diete mi zrazu prestali kŕče a nafukovanie, ktoré boli iba ľahké. Netušila som, že je to niečo, čo nemám mať. Fungovať sa s tým dalo. A postupné zlepšovanie osteoporózy bez liekov ( merané denzitometriou) iba na bezlepkovej diéte.
V yeme sú produkty Karpatská pekáreň - aj dneska som si rožky kúpila. Ďalšia vychytavka z Yeme - Lindt čokoláda na varenie 50 % - jemnučká a bez mlieka. Ako horná vrstva posunie koláč na iný level. 😁
@mery34 mne gastrac nameral MARSH 3b s tym, ze uvidime, ci sa to upravi alebo skonci v 3c, chvalabohu sa upravilo..ale tiez som trpela krcami, nafukovanim, no ale clovek si zvykol a nejak nevnimal, ze to ma byt inak. 🤷🏻♀️😊 ked uz si v yeme tak si zbehni radsej do tej priamo bzlp pekarne lebo s tymi afd = karpatska pekaren..teraz neviem ktory nazov je aktualny lebo ho menili 🤦🏻♀️😊 vecami u nich mam skusenost, ze ich tam davaju stare..to uz potom lepsie kupit v kaviarnach spusta alebo tesco ma super sortiment celio vyrobkov. Musim skusit tu coko 😋ale nastastie s mliekom problem nemam 🙏🏻🙏🏻 Iba ten skaredy lepok 😂
@neffely každému chutí niečo iné. Treba poskusat. Ale je to drahé skúšať všetko že čo ti zachutí. Kamoškinej dcére to zistili 2 mesiace dozadu, a viem že jej dr. vypisuje recept a naň veci, ktoré si vyberie a z toho varí a pečie či už chlieb alebo iné sladké veci....