Mam svojho zubara, ale nerobi implantaty. Bola som na konzultacii u ineho zubara, ale tento mi implantat neodporuca. Odporuca mi mostik, ale treba mi poriadne osetrit kanaliky na vedlajsom nosnom zube, vraj ich mam zle osetrene.
Moj povodny zubar nema mikroskop, tak by som si nechala radsej osetrit kanaliky a urobit mostik u tohoto druheho zubara. Moze s tym mat moj povodny zubar nejaky problem, ked k nemu nabuduce pojdem alebo to je jedno, zubari to neriesia?
Ved zostan u noveho zubara, ked k svojmu nemas doveru. Ja by som ta na mieste povodnej zubarky nezobrala naspat. Mostik je stadartny ukon, ktory robi kazdy zubar.
Dakujem, u noveho nechcem zostat, k staremu mam doveru, ma prijemny pristup, ale je to klasicky starsi zubar. Robi len nevyhnutne veci, ale ma zmluvu s poistovnou a nema velke ceny.
To som si presne myslela. Mladsi zubar s lepsim vybavenim laka perspektivneho pacienta. Daj si pozriet rontgenovy snimok vyplneneho zuba tretiemu, nestrannemu zubarovi. Aj v mieste mojho bydliska je pan zubar-chirurg Presviedca cudzich pacientov, ze maju zle zuby, neopravene kazy, atd., len aby ludia k nemu prestupili. Postupne sa mu to dari, samozrejme za dvojnasobne ceny oproti povodnym zubarom. Oni su totiz zubari, on iba tvrdy businessman.
@kornelies praveže ma vôbec nepresviedčal, netlačil na mňa. Len sa ma spýtal, či si mostík nechám urobiť u svojho zubára alebo mi to urobí on. Keby na mňa tlačil a vymýšľal, som na pozore.
podla mna je to normalne, ked ten tvoj to proste nevie a nema na to vybavenie a potrebujes urobit take osetrenie, tak asi ina moznost neostava, ako ist k nejakemu inemu.
@henrikir ten môj povodny by mi to urobil po svojom asi, čiže bez opravy kanalikov, ale rada by som to mala urobené poriadne. Preto nad tým toľko dumám...
jaj tak, no tak ale ked ten druhy ti povedal, ze by bolo fajn ich spravit, tak by som si to asi dala urobit. ved presne, ono ked sa tam bude davat , tak nech mas ostatne spravene poriadne a nemusis potom riesit.
Ja som v rovnakej situácii, prosím Ta nepozeraj na to, čo si bude myslieť Tvoj zubar, sú to Tvoje zuby, aby si nedopadla ako ja, že mi u druhého zubára museli nakoniec všetky vrchné okrem jedného vytrhať, lebo sa pod mostíkom pokazili tak, že sa už nedali zachrániť 😕 môj zubár bol s tým v pohode, že idem k inému do vedľajšieho mesta, lebo tiež nerobí implantáty a sama som cítila, že to už nie je ok s mojimi zubami, takze teraz mám zavedených 6 implantatov a čakám kedy sa to zahojí a budem mat nové zuby, a už som viac-menej rozhodnutá, ze si zoberiem kartu k tomuto novému, úplne iný prístup a samozrejme aj prístroje, tiež robia všetko pod mikroskopom, nemusela som takto dopadnúť, keby môj doterajší zubár pristupoval k riešeniu problémov s mojimi zubami inak 🤷♀️ jemu to môže byt jedno, to ja som musela už všeličo od leta vytrpieť a samozrejme aj zaplatiť, takze mna vôbec nezaujíma ako to on zoberie 👍🏻
@mirka2418 Ďakujem ti za tvoju skúsenosť. presne takto dopadla moja kamarátka. Mostík jej vydržal rok a prišla o oba zuby, ktoré držali mostík, museli jej ich tiež vytrhať, akurát ona prišla o zadné zuby. Preto sa toho bojím, keď už má byť zub zaťažený mostíkom, musí byť poriadne pod ním urobený. Škoda, že u mňa je implantát rizikový. Ešte raz ďakujem za názor, pomohla si mi.
@jabadabadu presne tak, inak teraz som bola na preventívne ešte u toho terajšieho, lebo tam mám stále kartu a vôbec mi nezistil kazy, ktoré mi zistili u nového zubára a už sú aj opravené, takze človek by sa uspokojil, že je všetko v poriadku a veru nie je
@jabadabadu veď toto... ale na druhej strane, na Vianoce sa mi zlomil predný zub, bol ochotný mi nájsť najbližší termín medzi sviatkami a super mi ho dorobil. Fakt dilema teraz...
Skús sa aj inde ísť opýtať na inú kliniku, čo Ti povedia za ten implantát, teda neviem či potrebuješ iba jeden, ale mostík tiež nie je žiadna sláva, mala som 2x na horných zuboch a sakra dobrú hygienu musíš mat, aj pod tým sa to kazí, neviem prečo si zubár mysli, že nie si vhodná na implantát, kosť sa da dorobiť, ak máš tenkú, inak existujú take špeciálne genetické testy na zuby, ja som si dala robiť asi 150€ to stalo
@mirka2418 aj nad týmto som rozmýšľala ešte to skonzultovať inde.
Nie nevadí to. Je to úplne v poriadku, keďže je slobodná voľba lekára. Takže pôvodný zubár nebude mať nič proti tomu nebudeš prvá ani posledná co bola inde.
@autorka mňa by tiež zaujímalo, prečo nemôžeš mať implantát?? Je skutočne minimum ľudí, ktorí nemôžu mať implantát, kvôli istým chorobám napr.a tak... Kosť sa dá doplniť ak chýba...Dnes už fakt vedia vyriešiť skoro vsetko a implantáty sa zavádzajú aj 70ročným ľuďom.
Ja by som volila určite radšej implantát. Už len kvôli tomu, že ti nemusia zasahovať do susedných zubov, navyše ten jeden je problémový a nevieš ako to s ním v budúcnosti bude. Cenovo to vyjde zhruba rovnako.
@janka1011 povedal mi že mám nerovnú sliznicu a že mi tam zostal nejaký útvar po vytrhnutom zube práve v mieste, kde má byť zavedený implantát. Že by bolo riziko zavedenia infekcie do kosti. Tú sliznicu mi ukazoval na ct, bola nerovná v mieste implantátu.
@janka1011 a v mojom pripade by sa zasahovalo len do jedneho zuba.
Volala som dnes so sestrickou mojho zubara. Povedala mi, ze si mozem dat robit zuby u ktorehokolvek zubara, ze to je na mojom rozhodnuti a ze im to vobec nevadi. A ze sa vobec neurazia ked si nieco dam robit inde.
v podstate som nedávno riešila podobný problém, moja zubárka /ok, fajn ceny, ale nemá mikroskop či rtg/ bola dlhodobo pn, mne sa nakopili problémy so zubami, potrebovala som urobiť endod. ošetrenie + korunky, dala som si to urobiť u iného zubára, a neľutujem, aj keď ma to stálo teda veľa peňazí, ale mám konečne zuby urobené na poriadok. endod. ošetrenia, ktoré mi robila moja predošlá zubárka, neboli dostačujúce - až pod mikroskopom sa zistilo, že nemám vyplnené všetky kanáliky, dlhodobo som mala problémy so zubom, ktorý "nemal bolieť, lebo je mŕtvy" - no bohužiaľ až tak mŕtvy nebol, namiesto troch kanálikoch sa zrazu objavilo kanálikov 5, plus ďalšie problémy s ním, po ich odstránení mám konečne po rokoch pokoj.
@maryon1 a tiez s tym tvoja zubarka nemala problem?
Nie. Po dlhodobej PN sa ešte necítila úplne ok, takže bola asi aj rada, že som si tieto úkony, ktoré predsa len vyžadujú viac času a námahy, poriesila inde. Akože urobila by mi ich, len by som si musela počkať na termíny, a ja som to chcela čo najrýchlejšie, neprídem predsa o zuby, prípadne nebudem chodiť mladá baba bez zuba, tak som to poriesila k všeobecnej spokojnosti.
toto záleží čisto od samotného presvedčenia, ega, svedomia a morálky zubára. Niekomu to vadí, iný sám posiela, ak niečo nerobí alebo nemá na to techniku.