Ošetrenie člena rodiny

adelsa
28. dec 2017

Dobrý deň,chcela by som takú radu som teraz na dovolenke, a dovolenka mi končí 3.1 to znamená, že dva dni sú tam pred víkendom . Mám 2deti a oni maju prazdniny Rozmýšľala som či sa môžem na 2 dni dať s deťmi na ocr? Alebo čo by bolo najlepšie paragraf na 2 dni mi asi obvodný nevystavi.

pininka
28. dec 2017

@adelsa co viem, tak max dva dni po sebe mozes mat paragraf. Ocr ako chces.

adelsa
autor
28. dec 2017

A paragraf mi moze dat aj obvodak alebo pediater? A keď nie som chorá? Musím ísť na nejaké vyšetrenie?

minik5
28. dec 2017

@adelsa Dr. môže vystaviť paragraf aj na 2 dni, ale musí byť každý paragraf zvlášť na papieriku 😉 tak ho aj zamestnávateľ príjme, a je to aj finančne výhodnejšie pre vás..alebo potom vypýtať od dvoch Dr...

hettinka
28. dec 2017

Takzvaný paragraf je na čas nevyhnutného ošetrenia, a teda platí na cely deň, len aj zo tam lekár napíše. Nie každý zamestnávateľ to uznáva na cely deň najmä ak je lekár v mieste bydliska a výkonu prace. A nemôžu byt 2 rivnake lístky od 1 lekára na tu istú diagnózu. Vzala by som si radšej OČR na 10 dni, teda od utorka až do ďalšieho pondelka, ale aspoň jedno dieťa by muselo ochorieť. Inak jedine NV alebo dovolenka.

minik5
28. dec 2017

@adelsa Môže aj pediater, potom sa tam zvykne dopísať, že doprovod dieťa..ale zvlášť na každý deň.. čiže dve potvrdenia.. závisí asi na Dr., či dá len tak, treba mu to vysvetliť

hettinka
28. dec 2017

Inak, neviem či je dobrý nápad minút si 2 dni paragraf hneď v januári. Však bohvie, čo ešte bude do konca roka.

Ja som to nikdy nevyužila a zrazu ja problémy s krvou, deti so zubami a ledva mi to vyšlo.

stastnablcha
28. dec 2017

a preco nepoziadas o dovolenku? v totmo by mi bnolo jasne ze paragraf nieje potrebny, keby som mala pocit ze ma zamestnanec takymto sposobom osuskava asi by ma to nastvalo. uz len preto ze paragraf plati zamestnavatel a OCR soc. posit by som sa priklonila k ocr

adelsa
autor
28. dec 2017

@hettinka áno, ale existuje predsa aj celodenne ošetrenie ? Ale nemyslím tým paragraf

adelsa
autor
28. dec 2017

@hettinka a môže byť paragraf použitý aj keď idem s dieťaťom na logopediu?

mijo53
28. dec 2017

zober OČR na 4 dní, štvrtok, piatok, sobota, nedeľa, OČR môže byť aj cez víkend, alebo dovolenku z roku 2017 ak máš

hettinka
28. dec 2017

@adelsa celodenné ošetrenie sa ale ráta do tých 7 dni, ktoré má každý nárok na seba. Aspoň u nás to tak berú. Musím mat razítko a pripísané “platí cely deň”.

Logopedička neviem... mne neuznali vyšetrenie u psychologicky s dieťaťom, nie je to lekár. Brala som si náhradné voľno. Rovnako vraj neuznajú zubnú hygienu.

hettinka
28. dec 2017

@mijo53 áno, tak by som to riešila. OČR platia aj cez víkend, matka nepríde o toľko peňazí. A firme sa to tiež oplatí viac ako pn alebo “paragrafy”

adelsa
autor
28. dec 2017

@hettinka a Ocr vypíše aj pediater?

hettinka
28. dec 2017

@adelsa
Jasne, OČR ti výpise pediater, daj si to tak, ak bude ochotný, aby ti ju ukončil po víkende, v pondelok. Ale do prace tym pádom nepôjdeš ani v pondelok 😉

mirka136
28. dec 2017

@hettinka ano, ocr vypisuje pediater. Financne najlepsie Vam to vyjde, ak budete mat ocr do nedele (vratane)

mirka136
28. dec 2017

Este dodam...Zakonne volno mate 7 dni na seba a 7 dni ako sprevadzanie clena rodiny. Rocne spolu 14 dni, co je super. Aka priepustka Vam prejde u mzdarky, zavisi od nej resp.internej smernice zamestnavatela. Ja by som uznala aj psychologa...aj dusevne zdravie je dolezite. Ak si miniete 14 dni, nadalej mozete chodit k lekarom, len to uz nebudete mat zaplatene (vynimkou je tehotna zena ak ide o navstevu lekara suvisiacu s tehotenstvom).

sasa1310
29. dec 2017

@adelsa celodenné ošetrenie a § je to isté. Máš na to nárok 7x do roka na člena rodiny a 7x do roka na seba.
OČR si môžeš zobrať kvôli prázdninám, ale na dieťa do 10 roka veku dieťaťa. A vtedy ti bude krátený zasa plat.

sasa1310
29. dec 2017

@hettinka môžu byť kľudne aj 2 rovnaké pečiatky na 2 dni od jedného lekára. Zákon to neustanovuje, že sa nemôže.

hettinka
29. dec 2017

@mirka136 závisí od toho, aký psycholog to je ... nam uznajú, ak je zaradený do siete zdravotníckych zariadení, teda je to klinický psychológ. ja som bola s dieťaťom u súkromného, takže to sa neuznáva ... a vlastne som ani nepýtala pečiatku, rovno som si vzala NV.

@sasa1310 u nás na 2 dni za sebou od oho istého nevezmú, celkovo sú zamestnávatelia (nielen ten môj) dosť proti čerpaniu týchto dní a dosť to sekajú. U nás sa to jeden čas nesledovalo, v pohode uznali všetko. Lenže potom sú ludia, ktorí to vyslovene zneužívajú a každý rok vyčerpajú plný počet dní, aj ked je jasné, že nejaká preventívka tu v meste nie je na celý deň ... však ani vedenie nie je mechom udreté, aby nevedeli. Ja sa dokážem vrátiť z ošetrenia z mesta vzdialenom 42km a niekto sa nevie vrátiť od zubára... je jasné, že ak má niekto škôlkára, už sa nevráti, nemá kam dieťa dať po ošetrení, o takých prípadoch nehovorím. Takže sa začal raziť trend, že je to aj podla zákona na "čas nevyhnutného ošetrenia".
Viem, že vo fabrikách, kde ludia robia na zmeny, to neuznajú, ak niekto bol u Dr. ráno a má poobednú alebo nočnú.
Manžel ma prítomnostný bonus, ak by vyčerpal čo i len deň, príde o dosť peňazí, takže on nečerpá vôbec, aj k lekárovi si vezme radšej NV alebo pol dňa dovolenky.

adelsa
autor
29. dec 2017

@mirka136 teraz sa neviem rozhodnúť, keď pôjdem s malým na vyšetrenie ale iba na jeden deň tak mám pýtať od pediatricky ocr ako celodenne ošetrenie?

hettinka
29. dec 2017

@adelsa ak ideš na ošetrenie, pýtaš si len razítko na ten 1 den, nie OČR
ak ideš na OČR, potom pýtaj do konca víkendu

sasa1310
29. dec 2017

@hettinka Tak ale to je potom chyba vášho zamestnávateľa, že sa 2 po sebe nemôžu. Zákonne sa môžu. Celodenné vyšetrenie je na nevyhnutne potrebný čas. Tam nemusia uznať celý deň. U nás uznávajú aj keď som reálne iba polhodinu u lekára, tak mi to aj tak uznajú celý deň a aj vrámci jedného mesta.

hettinka
29. dec 2017

@sasa1310 aj u nás zo zatiaľ uznajú na cely deň. Ale už sa dosť otvorené hovorí o tom, že zo niektorí zneužívajú a ti, čo sú poctiví a nechýbajú majú ako bonus to, že ich môžu dookola zastupovať. Mame mal kolektív, vo veľkej firme sa to asi skôr “stratí”.

janinah
29. dec 2017

@hettinka P na celý deň od súkr. psychologa mi uznali bez problémov a nie raz,to by som si šla vybaviť,nech mi ukážu na papieri ten dôvod prečo nie.....
autorka,buď ber očr na 4 dni alebo dovolenku,P by som si šetrila ,je len január

luliu
29. dec 2017

@adelsa pediater ti dá aj 2 dni paragraf a nemusíš ísť na OCR. Mala som tak viackrat

mirka136
29. dec 2017

@hettinka ja zamestnancom uznavam aj psychologa aj logopeda...aj tieto odbory maju regulerne diagnozy...zavisi od zamestnavatela

@adelsa skus sa dohodnut s pediatrickou aby ti vystavila ocr od stvrtku do nedele (ak pracujes od po-pia), budes mat zaplatene akoby si pracovala normalne (minimalny rozdiel na vypl.paske). S nasim pediatrom sa dohodnut da vzdy. Niektore lekarky, maju menej pochopenia...a nemusia ti ocr napisat do nedele. Vtedy skus poprosit sestricku aby ti dala peciatku na 2 priepustky (aj sama si dopises, ze obe platia cely den). Mozno by som zavolala este mzdarke, ci ti to uzna...moze byt interna smernica, kde mate definovane na kolko hodin ti plati 1 priepustka...(napr.max. 4 hod alebo 8 hod). Zakonnik prace vsak o tomto nic nehovori...definovana je len doba 7 dni ty, 7 dni clen rodiny.
OCR ti bude preplacat socialna poistovna okolo 15.2. (Treba zaniest papier najlepsie po ukonceni naraz zaciatok aj koniec). Vypl.paska mozno nebude vyzerat dobre pri ocr, ale ked si spocitas peniazky v cistom od zamestnavatela a od socialnej poist., budes spokojna.

hettinka
29. dec 2017

@mirka136
@janinah
ja toho psychologa neriešim, bola to jednorázovka (kvoli zmene školy), kebyže chodím pravidelne, asi by som si chcela uplatniť paragraf, ale pe jedenkrát som si to vykryla inak
aj tak mam vela NV, až ho nemám kedy vyčerpať ... beriem si to potom naraz cez prázdniny, aj teraz som mala na 3 dni a zvyšok dovolenka