ORL vyšetrenie

2236
18. júl 2024

Zdravím chcel by som sa opýtať či ma niekto podobnú skúsenosť 🙂 kedže mi mesiac zalahlo v jednom uchu hned na to som mal zavraty a mierne piskanie v uchu...bol som na ct vyšetreni a nič sa nezistilo takže je jasne že mám mazovu zatku v uchu čomu naznačuju aj všetky priznaky zavratov,pískanie.....bol som na ORL pozrel sa mi do ucha nejakym malým lievikom a vravel že mám čiste uši čomu neverím možno to mám niekde až pri bubienku a pochybujem že tam vidí,,,,vravel že mám ísť pre vymenný listok ku obvodnej a dojsť naspeť na vyštrenie...no neviem čo v tom prípade robiť keď vravel že mám čiste uši a pozeral sa tam len 3 sekundy cez ten lievik nejak mu nedvoverujem ak možte niekto tak poraďte 🙂 vďaka

viestta
18. júl 2024

@2236 cez usne zrkadlo urcite videl tolko co potreboval. Maz mas len vo zvukovode, ked ho nevidel, tak tam nie je.
Usne vysetrenie potrebujes, lebo ucho nie je len vonkajsi zvukovod ale aj streden a vnutorne ucho. Ked mas zavraty, moze to mat pricinu vo vnutornom uchu vo vestibularnom aparate.

2236
autor
18. júl 2024

@viestta zavraty som mal len 2 dni po zalahnuti v uši takže je možne že mám maz v strednom uchu ? alebo v nutornom ? či aka može byť pričina ?

jaskolka
18. júl 2024

@2236 nie, vo vnútornom ani v strednom uchu maz nemôže byť. No môže tam byt iná porucha, preto potrebuješ rozsiahlejsie orl vyšetrenie

2236
autor
18. júl 2024

@jaskolka no ja som nikdy so sluchom nemal problem stalo sa to uplne nahodne vonku...ak to budu nervy alebo neviem čo všetko to može byť tak je možne že sa mi sluch vráti ?

2236
autor
18. júl 2024

@jaskolka aby som bol konkretnejši tak zo sekundy na sekundu ako mi zalahlo v uchu tak som mal problem aj s rovnovahou

jaskolka
18. júl 2024

@2236 náhla strata sluchu na jedno ucho vždy vyžaduje liečbu. Mal si ísť ihneď na orl. Môže to byť cievneho pôvodu.
stále máš zalahnute? Ak áno, jednoznačne chod zajtra na orl, môže to skončiť aj na infuziach. Čím skôr sa začne liečba, tým lepšie. Čím dlhšie sa to odkladá, tým viac riskujes, ze nikdy už ten sluch sa do normy nevráti.

2236
autor
18. júl 2024

@jaskolka ano stale mam zalahnute žiadny zavrat už ani žiadna porucha rovnovahy to bolo len na začiatku no slabšie pískanie v uchu mám tak dúfam že to bude liečitelne

tatiana149
18. júl 2024

To bude stredné ucho, keď aj rovnováhu ti to zobralo. Chodím so synom raz týždenne na ORL už 2 roky. Má prasknutý bubienok a strašne veľa mazu. To mu bráni v Tom aby sa bubienok tá diera uzavrela. Nemôže si čistiť ucho tyčinkami ani do ucha nesmie prísť voda. Vždy mu to ošetruje takým vysávačom. Druhý prípad.....známemu dva krát ročne vždy zrazu náhle zalahne v uchu. Má tiež veľa mazu. Tiež začal s rovnováhou. Tiež mu to robí ale inou metódou než môjmu synovi. Tiež skoro nepočuje. Akonáhle mu to urobí tak ma pol roka pokoj. Trvá to niekoľko rokov. A áno s tým Lievikom vidí aj hlbšie. Môjmu synovi videl fakt ďaleko. A až keď sa mu nezdá tak ho dal na lehátko a mikroskopom ďalej vyšetruje a trvá to pár minút, ale vravím....už cez 2 roky. Sluch v Tom uchu má poškodený už. A nevieme čím to môže byť. Čo to mohlo spôsobiť. Možnosti su veľa. Buď sluchátka čo ja sa prikláňam k tomu, keďže je pubertiak a sluchátka používal. A tiež mu vyšla baktéria nejaká. Testy mu robí priebežne.

2236
autor
18. júl 2024

@tatiana149 No ja som sluchatka nikdy nepoužival kedže mi vravel že maz nemám tak asi to bude to stredne ucho....Ale tiež nerozumiem tomu že po strate sluchu som mal zavrat a zvracal tak 8x do dňa len čo som pootočil hlavou preto som bol aj v nemocnici čo i len centimeter pohnutie hlavou tak som zvracal.... no a potom aj ta rovnovaha....hneď ako mi bolo lepšie tak som potom šiel domov a odvtedy žiadne priznaky s rovnovahou ani nič podobne len mierne piskanie v uchu

riick
18. júl 2024

Pracoval som na ORL ambulancií. Prvá otázka, ako si čistíte uši? 🙂

2236
autor
19. júl 2024

@riick vatovou tyčinkou po novom si už do ucha nič nepcham

2236
autor
19. júl 2024

@dadis je to liecitelne prosim vas ?

dadis
19. júl 2024

@2236 Moja mame to ma uz x rokov, ale nastastie tie epizody sa neopakuju prilis casto, myslim, ze nejako extra jej to neliecili.

2236
autor
19. júl 2024

@dadis takze to takto uz moze aj ostat hej ?

2236
autor
19. júl 2024

@dadis lenze ja som mal tocenie hlavy rovnovahu a zvracanie asi 6 hodin po zalahnuti v uchu..odvtedy som uz nikdy nemal naznaky tocenia zavratu ci rovnovahy vsetko je v poriqdku akurat mam stale zalahnute no

20erika07
19. júl 2024

@2236 aj mne to zacalo zalahnutim, zavrat, neskutočné točky a následne niekolkrat zvracanie ,ale ja som mala dlhodobo zalahnute pred tymto stavom, avšak nie nonstop 24hod, tak som to neriesila. Skoncila som v nemocnici, spravili mi CT, mala som zuzenu cievu na tej strane zalahnuteho ucha, zle prekrvenie, nakoniec aj zapal stredneho ucha a vonkajsieho zvukovodu, podavali mi 5dni atb, do usi nejake male gázy v niecom namocene ,a potom este brat dlhodobo na prekrvenie tbl a dali mi aj na zavraty. Je tomu 7rokov, odvtedy klop klop, parkrat som mala mierne zalahnute alebo ma zabolelo v uchu, mierny zavrat, ale ten hrozny stav sa mi nastastie nezopakoval, ja som myslela ze som dostala porážku ked sa mi to stalo🙈

2236
autor
19. júl 2024

@20erika07 Ja to takto mam uz rok a pol akurat som myslel ze to prejde pretoze nikdy som s tym problem nemal tak myslim ze ja zapal asi nemam kedze to tak mam uz rok a pol uvidim co sa vystresi potom na orl no dufam ze tiez nejaka cieva alebo nieco co sa da liecit…ty uz teraz pocujes normalne ako predtym ?

20erika07
21. júl 2024

@2236 aj ja som mala zalahnute velmi dlho ,ani vo sne by ma nenapadlo, ze sa z toho vykľuje taky stav. Aj ten zapal, ani by som nevedela keby mi nepovedali .
Velmi som sa bala este dlho, aby sa mi to nezopakovalo, az by sa mi to stalo za volantom tak asi havarujem.
Pracujem normalne ale davam si pozor na usi, na prievan, ak citim kus ze prefukuje uz mam aspon vlasy na usiach, ale viac menej len to jedno mam take citilivejsie. Citim v nom take ako pnutie, nejaky tlak alebo co neviem to popisat.
Bala som sa aj tej zuzenej lavej cievy, ale tie tabletky asi pomohli.