Oprava zubu

23. aug 2023

Čaute baby mam otazku nakolko mam strach zo zubarov tak sa im vyhybam aj ked viem ze to nieje ok. Mala niektora z vas zub v takom stave ze myslela ze uz sa neda dokopy a dokazali jej ho opravit? Mam jeden taky na ktorom je viac amalgam ako zub a teda picha ma v nom uz polroka cca.nie stale ale sem tam. Asi nerv alebo co. Tak ma zaujima ci niekto takto zniceny zub mal a dokazali ho opravit 🙂 a ci bolelo 🙂 dakujem

martina2ve
23. aug 2023

Bolet bude hlavne penazenka, ale najlepsie ti odpovie zubar kedze sa v tom vyzna.

gemerka17
23. aug 2023

Kvalitný zubár s mikroskopom a ostatným vybavenim. Treba ísť na kliniku. Bolieť bude najma peňaženka. Počas zákroku nebudeš nič cítiť, dostaneš injekciu a zákrok je bezbolestný.

autor
23. aug 2023

@gemerka17 a časovo? Peniaze neriešim vobec takze to je ok

heln
23. aug 2023

tiez nemam rada zubarov a dohadovat sa ze chcem anestezu..... neviem ci ti budu chciet takyto zub plombovat, urcite rentgen, potom ak mas pocit ze nerv, tak ho mozno budu liecit a potom sa uvidi, dalsia moznost je korunka, cena zavisi od zubara, alebo posledne riesenie umely zub alebo implantat. a s anestezou to citit nebudes. az potom ked ti odoznie si priprav nejaky ibalgin.

gemerka17
23. aug 2023

To závisí, v akom stave je zub. Ak bude treba vyplniť korenove kanaliky, tak sú 2 prístupy, dá sa to urobiť aj na jednom sedení, cca 3 hodiny alebo rozložiť na 2 návštevy. To závisí od zubára, aký spôsob on preferuje a v akom stave je zub. Kvalitny a dráhy zubár bude mať prístup ako v roku 2023, čiže príjemný a mily a všetko bude bezbolestne.

gemerka17
23. aug 2023

@heln len poznámka, ty sa nemáš čo dohadovať o anestezu. Má ti byť automaticky ponúknutá pri každom zákroku, inak je zubár sadista a zasekol sa v roku 1990.

bluecapybara
23. aug 2023

Ak ťa bolí sem tam, možno Ti tam odumiera nerv. A ak je tam viac plomby ako zubu - to tiež ešte nemusí byť problém, dá sa na to dať korunka. Ako bolesť môžeš pociťovať aj len obnažený krčok, či nič nie je. Ja by som určite išla k zubárovi, ktorý robí endodonciu (to je to s tým nervom) - bez anestézy sa to podľa mňa už ani nerobí a je veľká šanca, že zub Ti ostane. Lepšie ako nechať si ho vytrhnúť a potom riešiť že sa Ti ostatné zuby okolo rúcajú do tej medzery, alebo sa Ti stráca v tom mieste kosť... A potom - viacero zdravotných poisťovní má príspevky na ošetrenie zubov, tak by si tam mohla mať aj nejakú zľavu.

heln
23. aug 2023

@gemerka17 tak ja asi stretavam zubarov z roku 1990, alebo sadistov, lebo od predposledneho zubara som odisla prave preto, ze som sa s nim zakazdym niekolko minut dohadovala aby mi tu anestezu pichol a on ma stale presviedcal ze netreba.

bluecapybara
23. aug 2023

@heln ja si za anestezu platim... preco mu na tom zalezi? kolko ma rokov tento zubar?

bylinka25
24. aug 2023

Mne sa odlomilo z predného zuba a krásne mi to nadstavila moja zubárka, vôbec nie je poznať, že nie je pôvodný.
Na tvojom mieste by som išla za zubárom, tú čiernu plombu by som si vymenila za fotokompozičnú, je drahšia, ale vydrží. Mne to takto doktorka urobila, touto technikou.

karamella0
27. aug 2023

Ak chýba viac ako 50% zuba, je vhodné zub okorunkovať. Ak v ňom pichá, môže to byt spôsobené tým, že amg. je kov, čiže je vodivý pre termicke podnety, ktoré môžu dráždiť zubnú dreň, pripadne môže byt prítomný sekundárny kaz, ktorý dráždi zubnú dreň. Myslím, že to je pomerne jednoducho riešiteľný problém.