Oplatí sa dať si strojček na zuby?

30. máj 2024

Ahojte,

chcem sa opytat na skusenosti ludi, ktori si dali v dospelosti strojcek (po 30tke). Mam krive horne jednotky a dolne jednotky aj dvojky. Hlavne jedna horna jednotka trochu vytrca a je nahnuta do jednej strany, co mi "vadi" najviac. Na fotkach je to z urcitych uhlov dost vidiet. Moj usmev by bol omnoho krajsi, ak by boli aspon horne jednotky rovne. Narovnat zuby si chcem uz vyse 10 rokov, ale stale ma niekto od toho odhovoril, ze mi to netreba, ze mam pekne zdrave zuby, ze take nedokonalosti su na ludoch pekne, ze to proste ku mne patri, a ze so strojcekom budem mat len problemy, a nemusi to dopadnut dobre.

Bola som pred 10timi rokmi na konzultacii, kde mi uz aj urobili odtlacky, a lekarka mi povedala, ze mi sice nebude musiet vytrhnut ziadne zuby, avsak mi ich trochu obrusi, aby sa vtesnali. Ked som to spomenula pred mojim zubarom, upozornil ma, ze si to nemam nechat robit, ze mal pacientku, ktorej zuby obrusili a znicili jej sklovinu a ma ich citlive, a nic sa s tym robit neda. Tak som od toho upustila.

Lenze po rokoch som na to opat zacala mysliet, a tak som bola nedavno na konzultacii u inej pani doktorky. Tam mi bolo povedane, ze liecba by trvala rok, ze sa jedna len o estetiku, nie o nespravny zhryz. Povedala mi, ze mi budu musiet pred nasadenim strojceka trochu zuby obrusit (nasla som ze sa to anglicky vola interproximal reduction), ze sa to tak jednoducho robi, aby sa zuby spravne umiestnili. To iste som sa docitala na internete. Aj ked samozrejme nasla som, ze je to bezpecna a bezna procedura, avsak su aj pripady, kedy to zuby poskodi. Takze prva vec je to obrusovanie, stretli ste sa s tym? Aku ma clovek istotu, ze mu zuby neznicia? :/ Ze ich sice bude mat rovne, avsak co ak citlive?

Dalej, po ukonceni liecby sa bude nosit nocny strojcek, na co mi lekarka povedala, ze dlzka nosenia je individualna. Samozrejme najprv ho treba nosit kazdu noc a potom postupne "vysadzat". Avsak povedala, ze niektori jej pacienti ho nosia cely zivot, lebo aj vekom maju zuby tendenciu sa tlacit dopredu. To iste som nasla na internete, ze ak sa retencny strojcek prestane nosit, zuby sa zacnu posuvat na povodne miesta. To ma trochu zarazilo, neviem si predstavit nosit kazdu jednu noc v ustach dlahy, teda ja si neviem predstavit ani mat fixny strojcek, kedze som ho nikdy nemala, ale je rozdiel mat nieco na zuboch 1 rok a vsetky noci po zbytok zivota :D moja otazka je, prosim, ti ktori ste si dali vyrovnat zuby v dospelosti, museli ste nosit, pripadne nosite stale retencny strojcek? Vsetci moji znami, ktori nosili strojcek ho mali v puberte, a ziaden nocny strojcek uz roky rokuce nenosia a zuby maju krasne rovne. Ja mam uz ale cez 30, v detstve sa asi zuby rychlejsie prisposobia a ostanu na svojom mieste, neviem.

Najprv som uvazovala o Invisalign, avsak ja jem dost casto a dlho v priebehu dna, a nemyslim si, ze je to pre mna vhodne, pretoze by som si ho musela stale pred jedlom vyberat a nasadzat spat, a ak by sa nenosil dostatocne dlho, vysledok by sa nemusel dostavit tak ako je planovane. Preto som sa rozhodla pre keramicky fixny.
Citala som si o strojcekoch dost vela, kedze ma vzdy niekto niecim vylakal, a dalsia vec, ktora mi vrta v hlave su flaky po zamkoch. Lekarka ma uistila, ze pri spravnej hygiene to nehrozi, a ze to by clovek musel fakt velmi flakat umyvanie zubov, aby mu ostali po snati strojceka flaky, a ze sa toho absolutne nemusim obavat.

Neviem sa vsak rozhodnut, ci vobec do toho ist, alebo nie. Prosim napiste mi vase skusenosti, ci to lutujete alebo nie, ci ste mali nejake komplikacie a podobne. Obavam sa, ze tym obrusovanim mi zuby poskodia, alebo ze nevydrzim nosit retencny strojcek tak dlho ako treba a zuby sa zacnu posuvat spat. Neviem, ci mi to za tie nervy stoji. Tuzim po rovnych zuboch, no niekedy si hovorim, je mi to ozaj treba?

dakujem vam! 🙂

janai1
30. máj 2024

V 16 -17 rokoch som mala fixný strojček. Žiadne fľaky mi neostali, ani som žiadne problémy so zámkami nemala, či už čistenie, sňatie a podobne. Zuby mi nezbrusovali.
Vtedy mi zubárka povedala, že retenčný mam nosiť cca pol roka a potom postupne prestať. Zuby sú teraz v rovnakom stave aké som ich mala pred strojčekom.

Dokopala som sa konečne k Invisalign, idem v júni na scany. Tam viem ze mi budú extrahovať 8 a spomínala aj to brúsenie zubov ale to sa uvidí neskôr či bude potrebné.
Retencne dlahy budem nosiť už na noc stále.

dzina007
30. máj 2024

mna zubar presviedca na fixny strojcek ale odmietam, detom o sice dam ale sebe za tie peniaze drahe uz nie. dovodom ale je ze ja som ho mala v 16-17. Nosila som potom este ten foliovy odliaty prve mesiace v kuse, potom len na noc... po roku som prestala a postupom sa mi zuby zacali vracat a mam ich krive ako pred strojcekom... mozno nie uplne tak krive ako boli ale krive su... preto mi ho odporucaju znova lebo sa mi zuby poposuvali same cez seba....

autor
30. máj 2024

@janai1 ahoj dakujem za reakciu, a neobavas sa toho obrusovania?

autor
30. máj 2024

@dzina007 ahoj dakujem za tvoju skusenost. Zrejme je to fakt velmi individualne ci sa zuby posunu spat ci nie.. keby to tak clovek vedel dopredu 🙂

rusalinka
30. máj 2024

Mala som v dospelosti fixný, neľutujem a išla by som znovu do toho.
Liečba trvala 2,5 roka, fľaky na zuboch žiadne, poškodenia žiadne, zbrúsené dva zuby, bez ujmy.
Nočné dlahy nosím už len raz za týždeň (som cca 7 rokov po ukončení liečby - https://www.modrykonik.sk/blog/rusalinka/messag...) a áno, stále cítim, že za ten týždeň sa mi zuby jemne posunuli. Jedna noc mi však vôbec nevadí.

motolica
30. máj 2024

Za mňa,určite sa oplatí strojček si dať ,ak nie si spokojná so svojimi zubami,ja som začala,keď som mala 37 😃 teraz končím,ale mala som Invisalign,žiadne obrusovanie, žiadne vytrhávanie ,mala som extrémne krivé zuby....áno,mal by sa nosiť retencny strojček ,lebo zuby sa celý život hýbu, hlavne predné. Ja neľutujem ,viac sa usmievam, zmení to dosť vzhľad ,minimálne u mňa,keďže tie zúbky boli fakt hrozne.

autor
30. máj 2024

@rusalinka krasny vysledok! 🙂

autor
30. máj 2024

@motolica och tak to je super 🙂
keby mi nic nemuseli obrusovat, bola by som pokojnejsia. Ale ci chcem Invisalign alebo klasicky zamkovy, povedala mi ze obrusit trochu bude musiet, ale ze je to len malicko a nemusim sa bat, ale na internete som si precitala aj negativne skusenosti s tymto "zakrokom"

janai1
30. máj 2024

Nie, neobávam. Verím tomu, ze vedia čo robia

canany
30. máj 2024

Mne vo veku 40 rokov strojcek uz neodporucaju, konzultovala som aj s mojou zubarkou aj s celustnym ortopedom, ktory na tom nema zalozeny biznis. Mam nabeh na paradentozu a ze by mi to mohlo rozhybat zuby. Lutujem, ze som si ho nedala skor, kym som este mala zuby v poriadku.

cicimon
30. máj 2024

@canany paradentozu a pod treba riesit pred strojcekom..

ja som zacala nosit Invisalign tesne pred 40....uz mam cca 5rokov po, nosim kazdu noc a ten nocny - ktory je fakticky ten isty co aj denny, je pre mna najmensi problem....uz ked clovek do toho investoval, nech to aj vydrzi

martinka13
30. máj 2024

Dala som si invisalign v 42 rokoch. Mala som len jemný predkus a medzery medzi zubami. Dostala som 14 dláh. Neľutujem a som šťastná, že som sa na to dala. Vedľajší pozitivny efekt je pekné biele zuby, nakoľko si ich umývam po každom jedle...

minenkak
30. máj 2024

Ja som začala riešiť krivé zuby až v 44 a konečne finisujem a jediné čo ľutujem ,že som sa bála skôr ísť do toho

maminkadeticiek
30. máj 2024

Dala som si po 35 ke a za rok a pol mam zuby prekrasne rovne.Bolinto dobre investovane peniaze samozrejme daju sa najst cenovo dostupnejsi lekari na Invisalign.Zuby som mala brusene viackrat pocas liecy a nie nemam ich citlivejsie,sklovina sa da obnovit.Nocny strojcek mi vobec neprekaza.To moze prekazat len cloveku ktory dlahy nikdy nenosil.Na to si zvyknes po 2 tyzdnoch a po liecbe si povies-Fantazia,uz iba v noci!!!Nehladaj problemy,hladaj cestu.

blondinka95
30. máj 2024

Ahoj, môj priateľ má Invisalign, akurát si dáva posledne dlahy a konci, potom uz len nocny, začal min rok v marci. Neviem ci sa toto vie líšiť od prípadu k prípadu ale on s nim práveže musí jest, len na začiatku nejaký krátky čas si ho mal vyberať. Takže to som chcela ze toto nech ta neodradza

blondinka95
30. máj 2024

A doplním ze ma 31 a trhali mu 8ky kvôli nemu ale inak si nepamätám žiadne brúsenie.

maminkadeticiek
30. máj 2024

Inak tolko problemov a dovodov preco nie na jednom mieste 🤔 tak ostan s krivymi zubami.

cicimon
30. máj 2024

aj moja 14r dcera ho nosi, aj v skole si ho vie vybrat aby sa mohla naobedovat.... asi po tyzdni s tym uz nemala problem

svokrinjazykmonika
30. máj 2024

Dala som si obyčajný fixný strojček ako 30 ročná a neľutujem ani sekundu a ani peniaze. Tiež všetci strašili že budem mať hrozné bolesti a dorezané líca z vnútra a kazy a flaky a bla bla bla. Nič z toho sa nekonalo. Nebolelo to vôbec, trochu tie prvé dni to bol taký diskonfort ale pohoda. Žiadne lieky od bolesti mi netrebalo. Akurát som nemohla jesť tvrdé veci a po každom jedle si treba zuby umyť ale pohoda, zvykneš si.
Neviem presne či máme na mysli to isté obrusovanie ale iba posledné stoličky mi nejako brusila alebo čo to tam robila, tie na ktoré sa dali obruče. A z predného pravého aby boli oba rovnako dlhé keď sa zuby posunuli. Vôbec to nebolelo, ako by mi len nejakým normálnym čistítkom tam povrndžala.
Už ho mám dole a nosím retenčny strojček, ale takú priesvitnú fóliu. Ani neviem že ho mám na sebe. Veľa krát rozmýšľam či mám fóliu na zuboch alebo som ju zabudla a hľadám okraj jazykom lebo si fakt nie som istá. Chvíľu mi to prišlo čudné keď som ju mala prvý krát ale do večera už ozaj akoby som ju ani nemala. Mala by som ju nosiť stále, iba kôli jedlu vyberať. A tak aj robím. Ale nevadí mi to, som doma na rodičáku. Ale keď idem niekam von a viem že tam budem jesť tak si ich nedávam. Alebo keď sa s niekým mám stretnúť vonku alebo niečo, niekam ísť tak vrch si nedám nech mám pekný úsmev. Ale spodok nosím stále, ten nevidno pri úsmeve a rozhovore

svokrinjazykmonika
30. máj 2024

Takáto priesvitná fólia

cicimon
30. máj 2024

@svokrinjazykmonika toto je zaroven aj dlaha z priesvitneho strojceka....cize "nocny strojcek"

svokrinjazykmonika
30. máj 2024

@cicimon áno viem, ja len pre autorku aby vedela čo myslím. Lebo sú aj také retro nočné strojčeky plastovo/kovové.

autor
30. máj 2024

@svokrinjazykmonika super dakujem! povzbudilo ma to 🙂 🙂

autor
30. máj 2024

@maminkadeticiek ved nad tym rozmyslam, ci ostat s krivymi ci ist do rizika 🙂 co je na tom ze sa nehrniem do niecoho bezhlavo, hlavne ked pocuvam odbornikov ako kazdy nieco radi, a pritom sa ani ti odbornici nezhodnu?

autor
30. máj 2024

@blondinka95 vazne? ja som vsade citala, a aj lekarka mi hovorila, ze pred jedlom vzdy vybat, a aj pri piti niecoho ineho ako len vody ho treba vyberat, aby sa nezafarbil

blondinka95
30. máj 2024

Možno závisí aká korekcia sa robí ale on si ho mení každý týždeň. Niekedy sa zafarbil

janai1
30. máj 2024

Vôbec nezáleží na tom aká korekcia sa robí. Vzdy si ho treba pri jedení/pití vyberať. Jedine teda, že ti nezáleží ze sa môže zafarbiť alebo poškodiť

blondinka95
30. máj 2024

Ide podľa pokynov zubárky. Hovorím každý týždeň ma novy tak možno preto. Opýtam sa ho viac ked príde domov

autor
30. máj 2024

co lekar to iny nazor a pokyn, preto som aj trochu zmatena z toho celeho a chcem mat pred tym ako sa na pevno rozhodnem co najviac informacii. Dakujem vam vsetkym za prispevky do diskusie 🙂 rada si vypocujem aj dalsie skusenosti

rusalinka
30. máj 2024

Ja si myslím, autorka, že my, ktoré sme riešili strojček v dospelosti, sme všetky za to vďačné a nemenili by sme. Jednak preto, že sme si to zaplatili, teda si to omnoho viac vážime a druhak preto, že vieme oceniť fakt, že je to naozaj aj dôležité, nielen z estetického hľadiska.
Ja osobne ťa povzbudzujem, choď to toho, uvidíš, že budeš rada a bude ti ľúto jedine to, že si do toho nešla skôr 😉