Operácia štítnej žľazy

kikinka45451
9. okt 2023

Ahojte 🙂 vo štvrtok idem do Ružomberka na operáciu štítnej žľazy , idu mi vyberať celú z dôvodu uzliku vo veľkosti 4cm .. potrebovala by som zistiť niake informácie od vás, čo už to majú za sebou … koľko ste boli v nemocnici? Koľko ste mali drenáž ? Po operácii ste mali niake komplikácie ? Koľko ste boli PN ? Bez stravy ste boli koľko ?? Ďakujem za každú odpoved, pomôže mi ♥️ trošku to horšie znášam psychicky, tak sa potrebujem ukľudniť ♥️

bronkax
9. okt 2023

Ahoj ja sa sem pripnem tiež má to čaká. Ešte by ma zaujímalo či sa zhoršila vaša váha po vybratí štítnej žľazy?

kikinka45451
autor
9. okt 2023

@bronkax toho sa bojím aj ja.. ja mám síce funkciu na 100% , len sa spravil uzol.. ale tiež veľmi priberám, aj keď tvrdia že to nieje s toho mám pocit že áno

vanilka3
9. okt 2023

📌

bronkax
9. okt 2023

@kikinka45451 ja mám spomalenu funkciu. Obávam sa keď nebude mať čo fungovať ako to dopadne.

suzitok
9. okt 2023

Pripnem sa ti do príspevku, ja idem na kompletné vybratie v novembri, mám zvyšenú činnosť a som strašne chudá, ja by som po operácii uvítala priberanie na hmotnosti.
Tiež ma zaujímajú skúsenosti okolo operácie a tesne po nej.

madla60
9. okt 2023

@kikinka45451 , bola som pred 10 rokmi, bola som 7 dní v nemocnici, mala som aj drenáž, pustiť ma chceli skôr, ale ešte po troške ten mok tiekol, preto 7 dní. Na PN som bola 14 dní, jesť som mohla všetko, do obeda operovali, a už som mala aj večeru, až na izbe kontroloval hlasivky, keď sa prišiel lekár pozrieť. Asi po Ďalších dvoch týždňoch som si jazvu natierala nesolenou brav. masťou a vôbec mi nie je jazva vidieť. Ani calcium som nemusela brať.

suzitok
9. okt 2023

@madla60 nemala si problém s hltaním tesne po a pár dní po operácii? Alebo to nemá na to vplyv?

jaskolka
9. okt 2023

@kikinka45451 mala som takú operáciu prijali ma deň vopred, to bolo úplne bez obmedzeni, aj jesť som mohla. Na druhý deň nalačno, ráno operácia. Po nej som bola 24 hodín na JIS, s obojstrannou drenazou, sledovali ma, klasika vitálne funkcie, ci nekrvacam príliš, a musela som ležať (ani na WC, len misa). V ten deň som samozrejme nejedla nič, len infúzie.
Na druhý deň mi vybrali jeden dren, presunuli na na normálnu izbu, bola som so sestričkou v kúpeľni, na WC, a potom už mi dali aj raňajky.
Ten deň som už normálne jedla, chodila, všetko.
Na druhý deň ráno mi vybrali aj druhý dren, a po kontrole som mohla na poludnie ísť domov.
O 7 dní na vybratie stehov, a mala som prísne šetriaci režim - žiadna námaha, nákupy, nič ťažké nosiť, a podobne

madla60
9. okt 2023

@suzitok , to nemá s pažerákom nič spoločné, problém s hltaním nebol. Tam ide skôr o hlas, je to blízko hlasiviek.

kikinka45451
autor
9. okt 2023

@madla60 je pravda ze po prebratí sa nesmie ani kašlať ?? Mňa strašili ze uz keď budem zaspávať musim mat hadicku v krku ale cez ústa 😕 ja mám strašný strach, až do plaču ma to dneska chytilo… od zajtra som PN a to bude strašne byt doma a myslieť nato

kikinka45451
autor
9. okt 2023

@jaskolka obojstranná drenáž? 😳😳😳😳

madla60
9. okt 2023

@kikinka45451 , tu hadičku Ti dajú,keď už budeš zaspávať, ani nebudeš vedieť že ju máš. S kašlom neviem, ale nemala by si kašlať, veď ideš zdravá na operáciu.

kikinka45451
autor
9. okt 2023

@madla60 ja mám ťažkú astmu takže mna nutka na kaslanie 🙂

madla60
9. okt 2023

@kikinka45451 , možno Ti dajú nejaké kvapkz proti kašlu, povedz to potom lekárovi, že máš obavy z kašlu

kikinka45451
autor
9. okt 2023

@madla60 ďakujem poviem 🙂 ach, nech už mám potom … piatok 13teho ma operujú a v strese lebo mám známu ktorej operácia nedopadla dobre :(

jankac22
9. okt 2023

@kikinka45451 Manzel bol minuly rok na stitnu v Ruzomberku a odkazuje, ze netreba vobec stresovat (aj on pred operaciou stresoval😉), ze je tam perfektny personal a velmi dobre sa o neho starali. V nemocnici bol 5 dni, vraj sa to da zvladnut, tiez mal uzol, vsetko dopadlo ok, ani lieky neberie ziadne. 🙂

lalilla
9. okt 2023

Ja som bola v nemocke tusim 3-4 dni na pnke mesiac.
Po opke ma trosku tahala jazva ale nastastie to preslo. Pribrat som pribrala ale len par kg s teda lebo jem a nie zo stitnej.
Dreny som nemala ani spolubyvajuca, ziadnu hadicku pri uspavani som nemala. Najblizsi dni boli take troska neprijemne, spala soˇ len na chrbte, bolest pri otacani hlavy
Urcite ak budes kaslat to bude bolet, spytaj sa ci sa mozes nadopovat niecim.
Jedine co sa mi stalo, asi dva tyzdne po opke som mala otrasny stav, davam to za pricinu hormonom. Z nicoho nic zimnica, nato hned horucava, zimnica, prehnalo ma, bolo mi na odpadnutie, muz chcel volat sanitku, fakt mi bolo dost zle nastastie ako to prislo po asi 20 min to odislo a bolo dobre.
Drzim palce!

kikinka45451
autor
9. okt 2023

@jankac22 ja keď operácia tak len Ružomberok … :( dávali mu aj náladovku? Vyberali mu celú štítnu žľazu či len polku ? :(

kikinka45451
autor
9. okt 2023

@lalilla ďakujem veľmi pekne ♥️ dúfam bude dobre, posledné roky sa namna všetko sype .. minulý rok na polypy v dutine a vysunutu nosnú prepážku a druhý krát lebo mi praskla hlavná cieva :(

madla60
9. okt 2023

@kikinka45451 , nemaj obavu, musí to dopadnúť dobre, trošku si tam oddychneš ;), doma sa budeš chvilku šetriť a život pôjde ďalej. Všetko dobrééé a neboj sa!

jankac22
9. okt 2023

@kikinka45451 Len polovicu mu vyberali a naladovku asi nemal.. Drzime palce, dopadne to ok. 👍🏻

kikinka45451
autor
9. okt 2023

@jankac22 ďakujem ♥️♥️♥️ mňa čaká celá :(

kikinka45451
autor
9. okt 2023

@madla60 ďakujem veľmi pekne 🙂 dúfam že to tak bude 🙂 hlavne sa nezosypat 🤭

nikolca
9. okt 2023

Ja mam uzlik 5cm a nikto ma na operaciu neposiela

nevenka
9. okt 2023

Ja mam hyperfunkciu a uz treti atak, lekar ma presviedca na operaciu. Beriem Thyrozol. Betablokatory. Mam nadvahu a vob3c som kvpli zrychlenej cinnosti neschudla. Mne sa to zvykne skludnit, uzly nemam, ale protolatky aj na znkzenu funkou. Ja dufam, ze sa postupne utlmi sama. Ale neviem, co robit. Babo ma.9 mesiacov a prezivame extremnu separacnu uzkost, nemozem od nej odist ani na par hodin, nie este dni. A stale na rukach. Piste skusenosti, zaujima ma to.

nevenka
9. okt 2023

@nikolca tam to je dost, svokra ma 2,5 cm, biopsou za sebou, ale TSH uz hapruje a prr istotu jej odporucaju opku. Mojej kamosky otec zomrel na rakovinu stitnej, neskoro zistili. Svokra sa boji, ze sa jej to zvrhne.

nikolca
9. okt 2023

@nevenka
A prosim ťa ake ma TSH?mne teraz kleslo mam 8

jaskolka
10. okt 2023

@kikinka45451 áno, dva vývody som mala.

unicornlady
10. okt 2023

Ja som mala autoimunitnú hyperfunkciu, Graves-Basedov typ, aj nejaké uzlíky som mala.
Operovali ma ráno, na izbu ma dali poobede, mala som infúzku v ruke (tú hadičku som mala v ruke asi 3 dni, keď mi potrebovali niečo dať do žíl, ale to nebolelo, to anesteziológ zaviedol pred operáciou, takú asi silikónovú hadičku, nebolelo ma to, hoci po pár dňoch to bolo už nepríjemné, ale napr. mi tam dávali niečo na zhustenie krvi asi na 2. či 3. deň, nech tá drenáž príliš nevyteká) , jesť v ten deň ti nedajú, ani na WC nepustia, len misa (resp. možno ako kde).
Druhý deň mi dali jedlo, ale veď sa mi nedalo prehĺtať ani sliny, nieto ešte jedlo, ale aspoň puding a niečo tekuté som si dala.
Ja som po operácii napr. kašľala trochu, možno zo suchého vzduchu, tak mi dali taký zvlhčovač (inhalátor).
Drenáž som tiež mala, po operácii ma pustili domov na 5.ty deň.

Výber stehov bol cca po vyše týždni, podľa toho kedy môj chirurg mal ordinačné hodiny (1x do týždňa). Keď som dostala od neho výsledky z patológie, s nimi som išla svojej endokrinologičke a ona mi dala potom lieky na štítnu (cca 2 týždne od operácie)- dala mi Euthyrox 100 (prvý týždeň som mala užívať len polovicu, nech si telo navykne), teraz užívam Euthyrox 112.

Celkovo bolesť v krku, pálenie, ťahanie som mala asi mesiac, na jazvu som si dávala Dermatix gél (na predpis je to lacnejšie), PN som bola 3 mesiace, ale viem, že napr. niekto bol už aj pol roka. Závisí od toho, čo presne človeku bolo a ako sa telo hojí. Keďže ja som mala autoimunitnú, telo bolo na tom dosť zle, vysoké protilátky atd..

Tým, že som mala predtým hyperfunkciu, mala som rýchly metabolizmus, rýchlo mi trávilo. Tak logicky, keď som štítnu nemala a než mi telo nejak nabehlo, tak som aj dačo pribrala. Keď už sa mi po pár mesiacoch dalo viac cvičiť, tak sa to postupne upravilo. Ja som bývala ale priveľmi chudá, takže povedala by som, že mám normálnu postavu.

Čo mne stále robí problém je neznášanlivosť na teplo, ale to mi začalo pri štítnej a padanie vlasov. Hoci pri užívaní vitamínu D sa to ako tak upravilo (a to som predtým vyskúšala veľa doplnkov, paradoxne cez koronu sa mi zlepšila kvalita vlasov a čiastočne upravilo to padanie užívaním vit.D)

unicornlady
10. okt 2023

Ešte doplním, drenáž mi vybrali deň pred odchodom z nemocnice.
Deň pred operáciou mi vzali krv, aj po operácii mi vzali krv.
Operovali ma ráno, potom som bola nejaký čas na pooperačnej izbe, a cca o 15tej poobede ma dali na izbu, kedy som telefonicky informovala domov. S hlasivkami to môžu mať ľudia rôzne, mne sa dalo aj po operácii viac menej aspoň šepkať, a o pár dní už lepšie hovoriť. Niekto môže mať tie hlasivky viac unavené a komunikovať neskôr. Ale to sa spraví.
Keďže sa dá v podstate ležať len na chrbte, trochu z toho chrbát bolí, ale to sa dá prežiť.
Vezmi si župan, lebo keď aj pôjdeš sa najesť, alebo kúsok prejsť po chodbe, dáš si do vačku tú drenáž-škatuľku a trochu si ponaťahuješ nohy.

Tie prvé týždne než mi dali tabletky a zvýšili dávku som bola úplne spomalená, chodila som tak pomaly ako stará babička.