Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať... Som vyše roka po operácii skoliózy a neviem, či by bol dajaký problém s jazdení na koni. Kone totiž milujem a túžim ísť študovať hipoterapiu na VŠ (mám totiž 18 rokov) a neviem, či by ma tam s týmto zobrali...
ci mozes jazdit na koni neviem, ale co sa tyka skoly tak hipoterapia je kurz a ak chces mat certifikat tak potrebujes mat ukoncene VS fyzioterapeut (za mna ta tam nevezmu, nakolko dcera ma tiez skolio a nevzali ju) alebo zameranie pedagogicko-psychologické jazdenie: pedagóg, psychológ, špeciálny pedagóg, psychiater, sociálny pracovník. tam sa napr. dcera rozhodla pre špeciálneho pedagoga, ktorý ma asi najbližšie k ľudom s postihnutím
@dragonangel ahoj, záleží aký stupneň skoliozy máš. Treba sa poradiť s odborníkom a následne aj s nejakým človekom, čo robí hippoterapiu. Viem, že chodia detičky, dospelý, ale záleží na tom stupni, aký máš. Veľa šťastia, nech ti to vyjde 🐎
Ak máš v chrbtici všetky tie šruby a kovové časti, ktoré teda bežne bývajú po operácii skoliózy, tak.neviem,či si "pohupovanim" na koni nemôžeš časom poškodiť zdravie.O možnom páde z koňa ani nehovorím.
Možno sa tomu môžeš venovať na vlastnú zodpovednosť.
Asi by som si v tvojom prípade vybrala niečo iné.
Ale keď je to tvoj sen,tak sa rozhodni, či ti to stojí za prípadné riziko.
V rodine mame v chrbtici pošróbovaného cloveka po pade z kona, stále ma tie tyče vo vnutri aj po par rokoch, jazdi dalej, samozrejme nie zavodne, ma to ako hobby
@dragonangel hippoterapia sa dá študovať na VŠ, dokonca myslím, že je to odbor, kde berú bez prijímačok. Ako je to s uplatnením netuším, je to otázka aj na tvojho lekára, ako budeš môcť vykonávať túto prácu, aké máš obmedzenia, a najmä ako sa tvoj stav bude vyvíjať do budúcnosti. Nad fyzioterapiou asi ani neuvažuj, tam sú fyzické testy už na prijímačkách.
To je otázka na tvojho chirurga.... Nie na modrý koník... A skus pozrieť, či vám netreba k prihláške aj zdravotnú spôsobilosť.