Operácia platničky - zotavenie

12. aug 2024

Dobrý deň. O par dni ma caka operácia platničiek (spodne stavce) musia mi ich zošrobovať .. mám velmi strach, na kolko mam 30r a 3r syna, ako dlho trvalo zotavenie, tak, že ste normálne fungovali ? Osobne, urobím kôli synovi preto všetko.

martul
12. aug 2024

7 dní v nemocnici, po 10 dňoch vyberanie stehov, mesiac som mala zakázané sedieť, potom som chodila na rehabilitácie. Cca som bola na PN pol roka. Žiaľ, po čase sa tá bolesť vrátila....neviem čo bude ďalej

autor
12. aug 2024

@martul och to ma mrzi :( 😞 😓 😩 hrozne niečo, aj to znovu riešite lekarmi ? Kde pocitujete bolesti ?

martul
12. aug 2024

operovali mi driekovú chrbticu, s lekármi to neriešim, mala by som, neviem, asi som si už na tú bolesť zvykla. Ale asi budem musieť, lebo už to začína byť neúnosné. Ale operovať sa nedám určite, to viem, možno preto to odkladám.

kacena4
12. aug 2024

tiez 7dni nemocnica, 4m doma, rehabilitacia, ziadne dvíhanie tazkych veci (dieta) museli sa naucit ze uz uch na rukach nosit nemozem, radšej som si cupla a pomojkala na zemi. pevy mesiac bol najtazsi keďže mozez len stat alebo lezat. dokonca sme uoravovali poste (vyssie nohy) aby som vedela zliezat z postele a byt sebestacna. z beznej (cca 49cm od zeme) som to nedokazala. drzim palceky

martul
12. aug 2024

@kacena4 s tou posteľou je to pravda, muž vyvýšil posteľ, inak by som si nesadla a nepostavila sa. Za mňa ešte fantastická vec bolo sedátko na wc /neviem ako sa to volá odborne/, skrátka aby som si nesadala tak hlboko.

yoxinka
12. aug 2024

@martul
Také, že pravidelne cvičiť ste skúšali? Minule sme sa bavili s mojím fyzio, že strašne veľa ľudí si myslí, že keď im zoperujú platničky, tak je vybavené. Má kooopec klientov, ktorí sú po operácii v horšom stave ako pred, lebo chrbtica je už poškodená, dajú si to zoperovať a potom s ňou nerobia absolútne nič. Ja neviem celkom pochopiť mentálne nastavenie “na tú bolesť som si zvykla” 🤷‍♀️ … ale ok, je to váš chrbát, váš život, vaša vec.

lenka_da
12. aug 2024

@yoxinka súhlasím. Ja som sa nedala operovať (hernia 1 cm, extrúzia disku), začala som cvičiť pilates, dlllllhaaaaa cesta, ale už fungujem dá sa povedať normálne. Mávam obdobia, keď ma chrbát riadne bolí (mám sedavé zamestnanie + keď je veľký nával práce, stres, ročné závierky, hodiny za PC a žiadny pohyb, lebo nestíham + kombinácia studené a vlhké počasie). Inak už robím dá sa povedať všetko ako pred tým (bicykel, turistika, plávanie), samozrejme, stále pilates...

martul
12. aug 2024

@yoxinka napísala som niekde, že necvičím?!
Pravidelne SM systém napríklad pravidelne.

yoxinka
12. aug 2024

@martul
SM systém sa strašne preceňuje. Keď niekto povie, že má problémy s chrbticou, hneď sa odporúča SM systém 🤷‍♀️. Pritom pomáha to len na určité spektrum problémov a za konkrétnych okolností. Keď cvičíte SM systém a máte stupňujúce sa bolesti, tak niečo je ZLE a bolo by to cvičenie prehodnotiť. Existuje xyz vecí lepších a užitočnejších ako SM systém. A píšem to úplne v dobrom, fakt skúste sa obhliadnuť po fyzioterapeutovi, ktorý sa na vás kukne a má vedomosti siahajúce ďalej ako je odporúčenie SM systému, lebo to je, zdá sa, slovenská špecialitka toto. Ja mám roooky problémy s chrbtom, obrovské bolesti, blokády, protrúziu platničky so sekvestráciou, vysunuté mám asi všetky, 15 rokov trápenia … riešenie - VZDELANÝ, ODHODLANÝ, VEĽMI TVRDOHLAVÝ a VYTRVALÝ fyzioterapeut. Intenzívna rehabilitácia cca 2 roky a zlepšenie stavu neskutočné! Ale teda, bola to drina, aj som si porevala občas, aj som to chcela vzdať, aj mi to miestami nedávalo zmysel … ale teraz som šťastná, že som vydržala. Cvičiť/športovať musím do konca života, tam to inak nejde 😉.

monillia
12. aug 2024

@yoxinka @lenka_da dievčatá absolútne s vami súhlasím. Aj to s tým SM ,nie je to na každý problém, tiež som tým prešla. Treba spevnit core pilates prípadne DNS cvičenie je zázrak, ale treba ho brať ako každodennú súčasť, tak ako umývanie zuby aby sme predišli kazom.

autor
12. aug 2024

Bože baby mam strach :( kedy sa opäť budem môcť venovat rodine 🫣

yoxinka
12. aug 2024

@monillia
DNS je skvelý prístup!

yoxinka
12. aug 2024

Nedá sa tej operácii vyhnúť? Je to tak vážne, že nič iné to nespraví? Poznám ľudí, ktorí šli namiesto operácie cvičiť a zabralo. Ale opäť, cvičiť s fundovanými fyzioterapeutmi, ktorí sa vzdelávajú, učia nové postupy, chodia na kurzy do zahraničia. Ja sa len pýtam. Všetko závisí od toho, ako ťa zoperujú, akýmsi človek, ako znášaš bolesť a tak … je to indivindi, myslím si. Inak kamošovi robili platničku, bol v stave, že sa po dome len plazil. Po operácii sa postavil a šiel po vlastných domov.
Nejakou špeci metódou mu to robili.

autor
12. aug 2024

@yoxinka mne to bude robiť ospevovaný lekár špičkový odborník .. no je to veľmi zlé, musia mi to tam zošrobovať

lenka_da
12. aug 2024

@yoxinka mne napriklad SM system vobec nevyhovoval. Pilates mi sadol lepsie ale proste nesmie sa prestat, je to cvicenie na cely zivot. Nevadiiii, len nech je lepsie...

lenka_da
12. aug 2024

Nuz, drzim palce 🤞🤞🤞

monillia
12. aug 2024

@lenka_da ani mne SM nepomohl, zato pilates veľmi a je to asi jedine cvičenie čo ma naozaj baví