Čaká ma operácia, pri ktorej mi buď vyberú len ten útvar, alebo aj časť čreva. Mám trocha obavy z toho. Hlavne z bolesti a že mi dajú vývod. :( Riešila niektora z vás podobný problém?
presne tak, hlavne, aby sa ti polepsilo. 🙏 neboj, dobre bude 🙂 netreba sa zbytocne stresovat, aj ked sa mi to lahko hovori, ja viem. ale je to tak. treba mysliet pozitivne. 🙂
Mne brali žlčník, polovicu pankreasu, 2/3 pecene, celú slezinu a časť čreva.. boli to dve operácie, bolesti potom prakticky žiadne. Oni to hodne tlmia. Na 5 deň som išla domov.
Moc toho vopred nenaplanujes. Kazdy pripad je iny. Budes proste riesit to, co bude treba…❤️
Pred operaciou aj po nej ti urcite ponuknu aj lieky na ukludnenie, nebran sa tomu a daj si…
Ja som dva krát po operácií čriev hrozil mi pri prvej vývod.Dr. mi po operácií povedal,že 8h.sa so mnou hrali aby všetko spravili preto aby som nemala vývod. Bolesti som prespala 3 dni som bola na jiske a potom týždeň na oddelení. Tri mesiace som sa dávala dokopy ale každým dňom to bolo lepšie a lepšie.
Ak sa jedná o nádor, môžu a nemusia vyviesť stomiu. Môže byť len dočasná. Viem, čo prežívate, manžel sa dozvedel až po operácii, že má stomiu... Pred operáciou nikto nevyslovil túto možnosť. Záleží aj od toho, či to bude laparoskopická operácia alebo klasická. Ak klasická, tak potom hojenie je dlhšie., ale bolesti sme v prípade potreby riešili analgetikami. Po operácii sa cca 4-6 týždňov dodržiava bezzvyšková strava. Na FB sú skupiny pre stomikov, ak by bolo treba, ozvite sa mi. Držím palce.
@martinab12 je to nezhubné, len treba dať von,lebo robí problémy. Dakujem za pomoc a rady.
@gaaaa samé katastrofické scenáre sa mi preháňajú hlavou. Možno tie sú horšie,ako bude skutočnosť.🙂 Teším sa,že je Ti lepšie.
To je úplne normálne,že sa bojíš ale neboj všetko dobre dopadne a zvládneš to. Taj ja v poriadku už nikdy bohužiaľ nebudem keďže mám nevyliečiteľnú chorobu,ale snažím sa žiť tak ako keby nemám žiadne problémy aj keď to je ťažké.
@gaaaa Ďakujem za Tvoje slová aj za to,že si našla odvahu napísať o sebe. Páči sa mi, ako máš nastavené myslenie a že sa snažíš prežívať naplno svoj život.
Držím palce nech ti všetko dobre dopadne. Nie je to vždy tak,prídu na mňa aj slabé chvíľky a aj slzy.Ale aj napriek tomu musíme ísť ďalej aj keď to nie je niekedy ľahké.
Ja som v novembri podstupila zakrok pri ktorom mi odstranili nezhubny nador hrubeho creva aj s okolim (cca 3 cm z creva zobrali). U mna sa podaril zakrok laparoskopicky - mam 3 rezy, najvacsi ma cca 7 cm. Cize nebolo to uplne neinvazivne. Najhorsich je prvych 48h po operacii, postavit sa na nohy a rozchodit, kazdy dalsi den je uz lepsi. Ja som po dvoch dnoch nechcela uz ani lieky od bolesti, bolelo to len ked som zapojila brusne svaly, a to citis aj s liekmi. V nemocnici som stravila tyzden, 4 dni bez stravy, potom postupne pridavas. Po zakroku dieta, ale nic radikalne.
2 tyzdne som bola PN, potom som este tyzden robila z domu. Inak fyzicka aktivita dalsie dva mesiace obmedzena na prechadzky a domace prace.
Pre mna bolo asi najhorsie, ze som v nemocnici chytila virozu a prepustali ma so suchym kaslom, co bolo na to rozrezane brucho male mucenie😬, ale to nie je bezna komplikacia.
Neboj, zvladnes to. Zeny po sekcii sa musia postarat este aj o dieta, ty len o seba. Ta rekonvalescencia je pomerne rychla.
@titla máš pravdu. Ja mám ešte problèm aj s platničkou. Keď kýchnem alebo pri kašli vidím všetky hviezdy. Som zažila dosť bolesti. Najhoršia bola keď prasknutá platnička tlačila na koreňový nerv. Takže predpokladám, že tie bolesti sa mi zhoršia. Už teraz sa mi stavajú vlasy dupkom. Keď ti zobrali kus čreva,mala si aj vývod? Toto ma zaujíma. Ďakujem za zdielanie.
@gaaaa Ďakujem ❤️
@maialeo mna čaká podstatne menší zákrok ako si prežila ty.
Nie, ja som vyvod nemala. Zobrali len bezprostredne okolie, aby si boli isty, ze zobrali vsetko. Ten nador nebol este zhubny, ale bolo mi povedane, ze je to taky typ, ze na 95% by to skoncilo ako maligne. Preto brali aj crevo, aby odstranili naozaj vsetko.
neboj sa, vo väčšine prípadov operácie hrubého čreva sa vývody nerobia. Je jasné, že máš strach, ale neboj, všetko bude dobré, držím palce
Ako ste prosím vás dopadla , mňa čaká operácia v stredu
@tamara816 dobre to dopadlo. Mala som robotickú operáciu hrubého čreva. Nemám vývod.
Ďakujem krásne aj mne dopadla na výbornú tiež nemám vývod
@tamara816 super. Skoré zotavenie prajem.
Pozri, podstatne je, aby ti odstranili vsetko, co tam nepatri. Na bolest po operacii budes dostavat lieky. Ak budes mat docasny vyvod, zvladnes to. Podstatny je vysledok a to, aby si bola zdrava.