Operácia chlopne a invalidný dôchodok

31. jan 2023

Ahojte kočky. Prosím vás máte skúsenosť napíšte. 58ročného kamaráta operovali , operovali mu chlopňu. Môže si požiadať o invalidný dôchodok?

viestta
31. jan 2023

Podľa toho ako ho stav bude obmedzovať vo výkone práce. Programovať môže aj s umelou chlopnou, kopať krompacom nie.

osky
31. jan 2023

Na co 3x ta ista tema?

greta2017
1. feb 2023

@viestta nemusi ho obmedzovat🤷🏻‍♀️ ak ma podla diagnozy na ID narok mali by mu to uznat

janetinka27
1. feb 2023

ujo mal od mladosti polovicny ID (hluchonemy, DMO). okolo patdesiatky mal kolaps, menili mu chlopnu, mal to vrodene). neskor pri kontrole srdca sa dr cudoval, ze ma len polovicny ID s takou diagnozou a naozaj mu ho prehodnotili a dostal plny

loginexistuje
1. feb 2023

jasne ze moze nech si kludne poziada ak ma dostatocny pocet odpracovanych rokov tak mu mozu priznat

lenjaona
1. feb 2023

Babka ma umelu chlopnu, cukrovku, slaby sluch ,sedy zakal.,vysoky tlak a nema narok na invalidny

zuzap33
1. feb 2023

@lenjaona hm, a kolko ma babka rokov ? Berie sa jedna hlavna dg a za ostatne spolu max 10%

lenjaona
1. feb 2023

@zuzap33 80 a tie diagnózy má vážne, dosť krát bola operovana
Aj krsna je roky ťažko chorá a ledvaj ho mala
A už neboha švagriná tej to schvalili tesne pred smrťou

autor
1. feb 2023

@osky z hlboka dýchaj,ostala iba jedna. Ďakujem vám za odpovede ste super 🙂

viestta
1. feb 2023

@greta2017 mali sme tetu, ktora mala 2x menenu chlopnu a ID jej nepriznali, pretoze charakter jej prace (programatorka) jej umoznoval nadalej pracovat.

aurelia2000
1. feb 2023

@lenjaona Babka ma starobný dôchodok, preto nemôže mať invalidný.

aurelia2000
1. feb 2023

@viestta Teraz sa nestarajú, aké máš zamestnanie. Idú podľa tabuliek s diagnózami.

lenjaona
1. feb 2023

@aurelia2000 prečo nie? Nevyznam sa do toho
Lebo ved ona nemôže za to že je tak chorá

zuzap33
1. feb 2023

@lenjaona ale ved 80 rocna uz ma davno starobny dochodok. Aky invalidny chcete ? 🙄
A 80 rocny clovek ma uz svoje diagnozy aj vzhladom na vek. Trochu zdraveho rozumu

lenjaona
1. feb 2023

@zuzap33 krsna ma 62 napr a od 29 rokov je na ID, aj babka je chorá už roky

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzap33
1. feb 2023

Zavisi kolko ma rokov a ci splna dobu poistenia. Ak nie musi si doplatit roky

dm1
1. feb 2023

mne menili chlopnu 3 roky dozadu, zamietli mi aj ciastocny invalidny lebo postupovali podla tabuliek - tam je akakolvek operacia srdca a tam to spadalo a potom rozhodovali v percentach podla toho na kolko mi zhodnotili cinnost srdca po operacii a ze som po operacii bez komplikacii. Cize operacia dobre dopadla vsetko funguje a tak nemam narok ani s umelou chopnou. 10% som mala este inu diagnozu - sluch ale aj tak to nestacilo chybolo mi 5% do ciastocneho

greta2017
1. feb 2023

@viestta ano chapem...len hovorim ze podla mna nezalezi na type prace ak ma clovek podla diagnozy na ID narok. Hoci NECHAPEM ze pri operacii srdca cloveku neuznaju ID🤦🏻‍♀️

aurelia2000
1. feb 2023

@dm1 No mne poradili na infuznej sale "kolegovia", aby som si dala žiadosť, kým chodím na chemo. Lebo keď ukončim chemoterapie, tak som podľa tabuliek zdravá ako rybička. 😥 Našťastie nemám manuálnu prácu. Ale neviem si predstaviť, ako by sa niekto len tak preorientoval na iné povolanie, keďže pri chorobe je aj to štúdium namáhavé. Je to smutné 😔, že pri umelej chlopni nemáš invalidný, ved určite nevydržís fyzickú prácu. Ako si to vyriešila?

dm1
1. feb 2023

@aurelia2000 ja som mala stastie ze robim v kancli a nie niekde fyzicky. Takze celkovo som odkedy mi na to prisli az po operaciu a nasledne po nej bola na PN 4 mesiace. Takze pohoda. Keby robim fyzicky nehrozi sa tak rychlo vratit do prace ved hrudny kos bol rozrezany cely. Ono mne sam lekar na posudkovom hovoril ze mu je to luto ale tabulky ho nepustia aj som sa odvolala a nepomohlo. ja som ale od operacie schudla cez 20kg a to mi isto tiez dost pomohlo aby som vladala v podstate viac ako pred operaciou. Len uz do konca zivota som na liekoch na riedenie krvi a dufam ze aj umela chlopna bude slapat bez problemov dalej

dm1
1. feb 2023

@greta2017 viem ze ked som vtedy pozerala tabulky tak ani transplantacia srdca nebola percentualne automaticky na ID bolo tam rozpätie. Viem ze som sa vtedy nad tym zamyslala :p

aurelia2000
1. feb 2023

@dm1 Nech ti tá chlopnicka dlho pracuje ❤️❤️❤️

greta2017
1. feb 2023

@dm1 co ti praaaaasi🤦🏻‍♀️ waaaw tak to fakt nechapem

dm1
1. feb 2023

aby som sa teda opravila teraz to pozeram spätne zle som si pamatala nemusia ti cely ID uznat po transplantacii lebo rozpatie je od 50 a od 40 je ID. Takze kludne po transp.len ciastocny moze byt. Takto to je cele tam vidno aj tu chlopnu - ja som bola v tom prvom - s dobrym funkcnym vysledkom :p

dm1
1. feb 2023

@aurelia2000 dakujem 🙂