Ahojte kočky. Prosím vás máte skúsenosť napíšte. 58ročného kamaráta operovali , operovali mu chlopňu. Môže si požiadať o invalidný dôchodok?
Na co 3x ta ista tema?
ujo mal od mladosti polovicny ID (hluchonemy, DMO). okolo patdesiatky mal kolaps, menili mu chlopnu, mal to vrodene). neskor pri kontrole srdca sa dr cudoval, ze ma len polovicny ID s takou diagnozou a naozaj mu ho prehodnotili a dostal plny
jasne ze moze nech si kludne poziada ak ma dostatocny pocet odpracovanych rokov tak mu mozu priznat
Babka ma umelu chlopnu, cukrovku, slaby sluch ,sedy zakal.,vysoky tlak a nema narok na invalidny
@osky z hlboka dýchaj,ostala iba jedna. Ďakujem vám za odpovede ste super 🙂
@lenjaona Babka ma starobný dôchodok, preto nemôže mať invalidný.
@viestta Teraz sa nestarajú, aké máš zamestnanie. Idú podľa tabuliek s diagnózami.
@aurelia2000 prečo nie? Nevyznam sa do toho
Lebo ved ona nemôže za to že je tak chorá
Zavisi kolko ma rokov a ci splna dobu poistenia. Ak nie musi si doplatit roky
mne menili chlopnu 3 roky dozadu, zamietli mi aj ciastocny invalidny lebo postupovali podla tabuliek - tam je akakolvek operacia srdca a tam to spadalo a potom rozhodovali v percentach podla toho na kolko mi zhodnotili cinnost srdca po operacii a ze som po operacii bez komplikacii. Cize operacia dobre dopadla vsetko funguje a tak nemam narok ani s umelou chopnou. 10% som mala este inu diagnozu - sluch ale aj tak to nestacilo chybolo mi 5% do ciastocneho
@dm1 No mne poradili na infuznej sale "kolegovia", aby som si dala žiadosť, kým chodím na chemo. Lebo keď ukončim chemoterapie, tak som podľa tabuliek zdravá ako rybička. 😥 Našťastie nemám manuálnu prácu. Ale neviem si predstaviť, ako by sa niekto len tak preorientoval na iné povolanie, keďže pri chorobe je aj to štúdium namáhavé. Je to smutné 😔, že pri umelej chlopni nemáš invalidný, ved určite nevydržís fyzickú prácu. Ako si to vyriešila?
@aurelia2000 ja som mala stastie ze robim v kancli a nie niekde fyzicky. Takze celkovo som odkedy mi na to prisli az po operaciu a nasledne po nej bola na PN 4 mesiace. Takze pohoda. Keby robim fyzicky nehrozi sa tak rychlo vratit do prace ved hrudny kos bol rozrezany cely. Ono mne sam lekar na posudkovom hovoril ze mu je to luto ale tabulky ho nepustia aj som sa odvolala a nepomohlo. ja som ale od operacie schudla cez 20kg a to mi isto tiez dost pomohlo aby som vladala v podstate viac ako pred operaciou. Len uz do konca zivota som na liekoch na riedenie krvi a dufam ze aj umela chlopna bude slapat bez problemov dalej
@dm1 Nech ti tá chlopnicka dlho pracuje ❤️❤️❤️
@aurelia2000 dakujem 🙂
Podľa toho ako ho stav bude obmedzovať vo výkone práce. Programovať môže aj s umelou chlopnou, kopať krompacom nie.