Ahoj, mám novorodenca a asi z únavy aj jedno s druhým popraskali mi pery a spravil sa mi na pere opar. Davam si na to acyklovir- v pribalovom letáku píšu že je bezpečný počas dojčenia. Ide o to, ze mám opar už 2. Deň a nenapadlo mi, ze mám nosiť k malej Rusko. Normálne fungujem. Myslite si, ze môže dostať opar aj ona? Alebo som ju nejako ohrozila? Mali ste niekto opar pri malom dieťati?
A ako je to s dojčením? Čítala som, že dostáva nejaké protilátky v mlieku čiže by mala byt chránená?
Ja som čítala na nete že je to veľmi nebezpečne a môže mať horúčky a zomrieť a same strašne scenáre 😭 teraz mám paranoju
myslíš herpes? mala som , dokonca aj syn vo veku 3 mesiace.... nikto nič neriešil.
@hruska91 Ja som bola podobne vydesena, ale teda nechytil to a ani neviem zo sirokeho okolia o ziadnom pripade herpesu u novorodenca.
Ak myslis pod pojmom opar klasicky herpes, tak ano, je to pre dieta nebezpecne. Ale v tom zmysle, ze ziadne pusinkovanie, davaj si pozor aby sa babatko nedotklo herpesu, kym nie je zasuseny.
@hruska91 netreba sa báť ak dodržiavaš hygienu.Ruky teplou vodou,mydlom,nebozkavať,pozor na ručičky aby ťa necapla.Ruško pri novorodeniatko áno,ja som nosila zo zvyku aj keď mali decká rok-dva a podľa skúseností z roboty je to 1.bariera aj pred oveľa nebezpečnejšími potvorami
@hruska91 no tak moja 10 mesacna chytila od mojej matky ktora ju s herpesom pobozkala herpeticku anginu...skoncili sme v nemocnici, herpesy mala v celych ustach aj v krku...febrilne krce, nemohla sa ani napit ani najest..najhorsie dni v mojom zivote...uz je tomu 3 mesiace a stale nie je fit...v nemocnici jeden doktor ano spomenul, ze esteze nie je novorodenec! ...daj si preistotu rusko
@hruska91 nie neboj sa, ber to tak, ze nie kazdemu sa to stane...u malej sa to prejavilo na treti den od toho pobozkania...hned 40 horucky a do dalsieho rana tie herpesy a nemocnica...drzim ti palce, nechcela som ta naozaj takto vystrasit, len z vlastnej skusenosti som napisala, co to sposobit moze taky opar...a aj ako vystrahu pre ine mamky 😘 ostan kludna a ver, ze babo bude ok
@hruska91 Ja som mala, nenosila som rusko, len som si poriadne umyvala ruky a samozrejme som nepusinkovala. Maly to nechytil. A ani som nekojila. Docitala som sa vtedy, ze taky malinky by mal mat este moje protilatky z casov, ked bol v bruchu.
Inac su take naplaste na herpes, nabuduce keby nieco, tak skus to.