Opakované zápaly hrdla a výber krčných mandlí

lalejla
2. nov 2023

Zdravím,
Má niekto skúsenosť s odstránením krčných mandlí kvôli opakovaným a častým bolestiam hrdla? Ani nie vyslovene angíny, ale hrdlo (hltana atď).
Ďakujem pekne

hyta
2. nov 2023

Áno, mne vybrali krčné mandle a pomohlo mi to.

lalejla
autor
2. nov 2023

@hyta ďakujem za odpoveď 🙂 práve nad tým váham, len angínu mám max raz ročne, ale bolesti hrdla veľmi časté, snáď aj každý mesiac teraz s tým, že trvajú dlho (aj 2 týždne). Odporučila mi to ORL doktorka...ešte teda mám vyskúšať imunoliecbu Bronchovaxomom...

hyta
2. nov 2023

@lalejla Tiež som ho užívala, no u mňa nezabral. Často ma bolievalo hrdlo, do toho som mávala zvýšené teploty. Odstránenie mandlí mi ozaj pomohlo. U niekoho sú údajne potom citlivejšie priedušky, u mňa ten problém nenastal.

akje
2. nov 2023

@lalejla ahoj. Mozem sa opytat, odkedy to mavas a ako casto?
Ja som mala podla mna nieco podobne 3 posledne mesiace za sebou. 2 tyzdne som sa z toho dostavala a po 2 tyzdnoch som to opat dostala. Angina to nebola, iba cisty zapal. Mandle som mala malinke. Doktori si mysleli, ze ich ani nemam :D

lalejla
autor
2. nov 2023

@akje ahoj, no ja na to hrdlo trpím od nepamäti. Ale posledný rok je to otras, všetko sa na mňa nalepí a trvá strašne dlho než mi to odoznie (často skončím na atb). Nemavam ale zvyčajne pritom zvýšené crp, ani teploty, len to hrdlo, nádcha potom či kašeľ sa pridruží.mandle mám teda rozbrazdene. ORL dr mi vravela, že normálne u dospelého by malo bolieť hrdo Max 2-3x do roka. Ja to mám násobne častejšie práve.

akje
2. nov 2023

@lalejla aha, chapem. Tak to nie je to iste.. mne ked brala crp, tak som ho mala vysoke. :/ tak ti drzim palce, nech sa ti to polepsi

pralinka25
2. nov 2023

vybrali mi mandle pred vyse 20 rokmi. svojim sposobom pomohlo aj nie. moje ist museli mala som na mandliach neustale hnis, byvali tak velke ze som cez ne nedokazala jest a to neustale. ku koncu uz neodpuchli vobec.
ale co sa tyka bolesti hrdla stale na ne trpim casto. vzdy ked som chora ma tyzden boli hrdlo a ja byvam chora 2x do mesiaca. niekedy bez par dni aj cely mesiac. nonstop. odkedy mam deti je to este horsie ako kedysi.
robili ti vytery. mne zistili hemofila. aj mi ho uz 3x preliecovali a aj tak sa stale drzi. takze moje problemy su pravdepodobne kvoli nemu.
ono hrdlo vie kvalitne boliet aj ked mandle nemas.