Opakovaná hypokaliémia po pôrode, resp. opakovane klesajúci draslík

suzy_dm
22. feb 2020

Ahojte, nájde sa tu niekto, kto má problém s opakovane klesajúcim draslíkom? Mne to začalo po pôrode. Vždy keď mi klesne, tak sa mi točí hlava alebo mám len jemné závraty, búši mi srdce, pociťujem celkovú slabosť, je mi na odpadnutie, pocit sucha v ústach. Skoro od pôrodu užívam cardilan ráno a večer jednu tabletu a okrem toho si dávam aj magne b6, ktorý striedam s magnerotom. Akonáhle neužívam draslík pravidelne, tak mám vyššie uvedený problém. Čaká ma vyšetrenie na endokrinológii a nefrologické vyšetrenie. Má niekto z vás takýto problém a zistili mu príčinu? Okrem toho mi bola po zistená aj neurogénna tetánia. Stravujem sa pritom rovnako ako pred pôrodom a nikdy som nemala žiaden problém s klesajúcim draslíkom. Tetániu som mala potvrdenú už pred pôrodom. Ďakujem

cloe123
22. feb 2020

@suzy_dm aj ja som mala s tym problem. Minuleho roku v july mi klesol a skoncila som na internom na infuzkach. Nezistili pricinu preco mi tak prudko klesol. Mala som robene vysetrenia. Ale od vtedy beriem betaloczoc na busenie srdca a extrasystoly takisto potvrdena tetania. Ale zaradila som do jedalnicka veci ktore obsahuju draslik. Najma banany. Vtedy som jedla aj 2-3 na den. Potom to bolo oukej aj posledne som mala kontrolovane v decembri bolo vsetko v norme. Teraz som tehu tak dufam ze to bude oukej. A este vzdy som pila len mineralky a najma budis ta obsahuje najviac draslika myslim. Skus do stravy zaradit potraviny ktore obsahuju draslik 🙂

zuzi56
22. feb 2020

Ja mám ten istý problém, tetaniu mám už 5 r.
V máji som išla na operáciu, a na predoperacnym mi dala draslík tablety, samozrejme nikto mi nič nepovedal, tak ani neviem načo a potom som išla na kontrolu k urologovi a ňom sa ma pýta, že čo mám zo srdcom??? A ja že nič, tak neviem
Ale ten draslík mi vravela douzivat, a potom nič.

suzy_dm
autor
22. feb 2020

@cloe123 Snažím sa jesť banány, jedla som ich aj pred tehotenstvom. Nechápem čo sa stalo, že po tehotenstve mi tak opakovane ten draslík klesá. Ako som písala, stravujem sa rovnako ako pred tehotenstvom a telu to uz nestačí. Skúsim aj tie minerálky.

cloe123
22. feb 2020

@suzy_dm skus ja som vypila minimalne 2litre denne poctivo. A doteraz sa snazim dodrziavat ten pitny rezim ale uz nepijem budis. A ja som mala na hranici este jeden mineral a dr mi povedala trosku si prisolit a vtedy som sa snazila aj to. A neurologicka mi predpisala magnosolv ten som brala 1x denne asi 4 mesiace v kuse.

lubkovaandrejka
11. júl 2024

@suzy_dm Ahoj suzy, zistili ti pricinu? Ja mam to iste a pricinu zatial tiez neviem. Ako sa citis aktualne?

suzy_dm
autor
16. júl 2024

@lubkovaandrejka Ahoj, no uz uplynulo 7 rokov odvtedy. Vseobecna doktora mi predpisuje cardilan, co je vlastne draslik a magnezium v jednom, to mi odporucil aj kardiolog. Ale uz to nie je take intenzivne. Ak mam pocit, ze mam malo draslika, tak vtedy si ho davam rano vecer, ale to uz je mozno 1-2x do roka na tyzden. Staci mi spapat viac bananov uz len. Ustupilo to postupne, ale pricinu neviem. No citala som, ze sa to po porode stalo viacerym zenam 🤷‍♀️