Ahojte..moja mamina (54r.) Dnes prekonala druhu cievnu príhodu(porážku). Prvu mala v novembri minulého roku, veľmi sme sa zľakli z ničoho nič sa jej nedalo rozprávať a vykrivilo jej ich na jednu stranu, trvalo to ale len pár minút a reč sa jej pomaličky vrátila. Okamžite rýchlovka, vyšetrenia. Našli jej krvnú zrazeninu na mozgu, na ktoru pol roka brala lieky, bola PN v kľudovom režime.posledne kontrolné vyšetrenie cca pred 3 týždňami ukázalo že zrazenina sa rozptylila a už len brala nadalej dva krát denne lieky. Dnes ale opakovane dostala z ničoho nič cievnu príhodu v bazéne, ale už väčšiu lebo reč sa len tak rýchlo nevrátila a tak nám aspoň trasucim písmom dala najavo čo chce :( zas okamžite rýchlovka a leží v PP na jiske. mamina je učiteľka, nefajčí, nieje obézna. Nevieme si vysvetliť čo sa s ňou deje :( ani neviem prečo to sem píšem asi sa chcem len vyplakať, mám veľký strach :(
@andrea_r016 to je najhoršie, že to príde z ničoho nič 😔 ona býva sama, mám obavy čo ďalej.. myslíš že to je neliecitelne? Nedá sa tomu nejak zabrániť ? Takú bezmocnosť ako dnes som nemala ešte nikdy,preplakala som pol dňa veľmi sa o ňu bojím 😥
Ahoj, je mi to ľúto, prajem skoré zotavenie a uzdravenie mamine. Moja skúsenosť- môj otec - mal 2 porážky krátko po sebe. Je fajčiar a alkohol si dopraje pravidelne a nešetrí na ňom. Už je to cca 4 roky, čo mal tie porážky a nevrátilo sa to. Životný štýl nič moc a pochybujem ,že berie poctivo lieky... Nemusí sa to na 100% opakovať, je to pravdepodobné, ale nie isté. Tiež som mala kolegu, ktorý mal porážku ako tridsiatnik, prestal fajčiť, obmedzil párty, alkohol a dnes je patdesiatnik , nikdy sa mu to nezopakovalo. Jedna suseda nám pred 6 rokmi odišla na porážku ako 58 ročná, dostala len jednu a žiaľ...
Mamine silno držím palce, nech aj ona je ten prípad, keď sa to nevráti.
@petushqa2710 Mala by uz dozivotne brat lieky na riedenie krvi a byt pravidelne sledovana ,chodit na oravidelne prehliadky,hematologiu a podobne. Nenechat sa odbit a trvat na pravidelnych vysetreniach.
Kokegynina mama každého polroka približne rovnaký čas.dva roky to trvalo a zakaždým horšia a horšia posledná bola už posledná 😱.Ale mala 85 rokov
To, že nie je obezna a nefajčí ešte veľa neznamená. Musí mať dostatočný pohybový a pitný režim, dobry TK. Teraz keď mala opakovane mozgovú príhodu, dostane iné lieky na riedenie krvi, tie bude brať doživotne a musí si pozor dávať na krvný tlak. Neboj sa, veľakrát sa to dá krásne do poriadku že ani nebudete vedieť, že niečo také prekonala. Teraz musi vela rehabilitovat. Držím palce.
@petushqa2710 ja ťa nechcem strašiť ale....lieky bude brať na riedenie to jej určite nasadia v nemocnici....ale ani tie lieky ti nezaručia že už nikdy nedostane cievnu príhodu...cievnu môže dostať po pár rokoch od druhej a nemusí dostať vobec...ťažko povedať..ale je dosť pravdepodobné že sa to bude opakovať....ani lekári tomu nezabránia....niekomu pomôže zmeniť životný štýl a niekomu ani to nepomôže....mam obidvoch rodičov po cievnych príhodach takže viem svoje
Mám po CMP (mám 34r a CMP som mala v tehotenstve keď som mala 31r). Držím silno palce....inak som tiež z PP ale pýtala som sa už twhotetvo doriešiť v KE nakoľko neurológia v PP je absolútne mizerná....
@petushqa2710 môj svokor mal pred 10 r a odvtedy nič a má 68 r..mal problémy s rukou to zrehabilitoval.Niekde sa spraví krvná zrazenina, zanesené cievy a príde porážka.Mamine držím palce bude to dobre je pod dozorom
@jaga18 ďakujem ❤️ moc sa o ňu bojím, zopakovalo sa to po pol roku. Pred dvoma týždňami sa vrátila medzi detičky do školy že konečne ide po pol roku do práce, a dnes ju to bez akéhokoľvek upozornenia znova postihlo :( doktorka povedala že mala šťastie že nebola sama ale mala hneď niekoho kto jej volal záchranku 😥
@andrea_r016 lieky na riedenie dostala už po prvej príhode v novembri. Už ani nevieme ako zmeniť životný štýl,ona nefajčí, pohybu má dosť všade chodí len pešo, pracuje v školstve. Tej strach že sa to vráti je neopísateľný 😥😥
@luccija mamina okrem strany reči je ok, len to že sa to vrátilo veľmi rýchlo nás vystrašilo :( môj syn 6 ročný bol priamo pri tom, doteraz sa trasie a opisuje mi to :( hrozný deň bezmocnosti a strachu 😥
@petushqa2710 je mi ľúto, čo sa stalo. Prepáč mi za otázku,ale nie je očkovana proti Covid?
@petushqa2710 ahoj, otec mal tri za sebou v priebehu mesiaca (56 rokov, veľmi aktívny, nemá ani nadváhu)
Prvú keď mal, tak mi volal, o pár dní neskôr, čo sa mu stalo. Ale nepriznal sa, že stále už par dní dvojito vidí. Keď som ho prišla pozrieť, tlak vysoký, reč súvislá, avšak mal slabosť v ruke šli sme na urgent s tlakom 180 /90. Zistili mu v poradí druhu príhodu ( diagnostikovali mu aj tu pár dní starú). A v nemocnici mal potom ešte ďalšiu. Šlo o ľahšie, avšak nie zanedbateľné ischemie.
Podstúpil zákrok, pri ktorom sa mi zúžené cievy pri krku rozšírili a spriechodnili. Trvalé následky viditeľné nemá, avšak je o poznanie fyzicky slabší, dychavicny.
Tiež nám Dr povedala, že prídu ďalšie. Kedy, to sa nevie. Záleží to aj od toho, ako sa o seba bude otec starať ( fajčiar, workoholik)... Našťastie oboje sa mu darí držať na uzde. Od toho času s nim volám denne, keď nedvíha, idem k nemu domov (býva v susednej dedine).
@miriam11 áno je očkovana troma dávkami
@petushqa2710 ahoj, prajem mamine skóre zotavenie ...cievne príhody sa budú opakovať a postihnutie stupňovať....je otázne v akom časovom období....nedá sa nikdy predpovedať kedy to príde....a bude to čoraz horšie....hovorím z vlastnej skúsenosti...prajem veľa šťastia 🍀🍀