Dobrý večer,som onko pacient a zaujima ma,ako je to s covid očkovaním.Som po druhej operacii a popravde nemam zaujem o covid očkovanie.Je nejaka vynimka ze sa onko pacienti nemusia očkovať?ak ano,kde ho ziskam?ďakujem
Ja som onkologický pacient a som zaočkovaná... Nie je žiadna výnimka... Práve onko pacientom sa to odporúča a to viac
Ja mám epilepsiu a dostala som výnimku neočkovať sa a ani testovať nijakým testom od Hlavného hygienika a MZ.Tie papiere zaslali k obvodnej lekárke a ona mi vydala taký papier kde všetko napisala že aký je dôvod prečo nemôžem jedno aj druhe.
Manzel je onko pacient, cerstvo po chemo a jemu dr. neodporucal ockovanie, tiez sa niekto na to z onko pacientov pytal. Tak tetaz nech mi niekto povie.
Kamoska prekonala rakovinu prsnika s jednou recidivou po 2 rokoch... Tento rok vo februari pocas terapii prekonala covid s lahkymi prejavni a jej onkolog jej ockovanie odporucal... Uz ma obe davky pfizeru.. Zatial vsetko ok...
Mna by zaujimalo, kde ludia a najma lekari chodia na vsetky tieto "vynimky". Citala som oficialne odporucanie EMA (najvyssi europsky urad pre kontrolu lieciv) a jediny pripad, kde ockovanie proti Covidu neodporucaju, su alergie na jednotlive zlozky vakciny. Ziadna ina z chorob nie je kontraindikaciou pre ockovanie. Ani rakovina, ani HIV, ani epilepsia, nic nie je prekazkou ockovaniu. Moj pribuzny ma najtazsi typ rakoviny, aky vobec existuje (pankreas, bez sance na vyliecenie) a ockovanie zvladol bez problemov.
Na druhej strane, kto nechce, ockovat sa nemusi. Ziadna vynimka nie je pre onkopacientov potrebna, kedze ockovanie nie je povinne.
@savanna tam skor ide o to, ze keby mal autor papier o tom, ze ockovanie nemoze zo zdr. dovodov postupit, tak by pre neho asi platil rezim, ako pre ludi ockovanych. Napriklad v nemecku/francuzsku sa uz rozdeluje bezny zivot pre ockovanych a neockovanych - a je tam citelny rozdiel co mozes a nemozes robit. S papierom, ze ockovanie mat nemoze - si myslim, ze by mal vynimku a mohol by sa podielat na spolocenskom a socialnom zivote.
@kittykat22 mne toto pride ako fajn nastroj, rozdelit ludi do 2 skupin, ale na SK to asi neprejde, lebo Kollar to v ramci svojej populistickej politiky nedovoli.
@savanna rozdelit ludi to dvoch skupin nedava zmysel. Ockovani ludia mozu (a podla studii nie mozno ale urcite) prenasat koronavirus bez priznakov a su pre spolocnost ako celok, tym padom viac nebezpecni, ako ludia neockovani. Takze delit spolocnost na ockovanych a neockovanych nedava zmysel. Clovek ktory je "potencionalne" bezpecny, moze veselo nakazit 40 ludi 🤷🏻♀️🤷🏻♀️ Okrem ockovania, urcite je tu aj cast ludi, ktori tu imunitu maju - a zvladnu to aj bez vakciny. Navyse ludia ktori boli najviac ohrozeni su ockovani - su to ludia nad 70 rokov. Nerozumiem preco by mali byt diskriminovani ludia vo veku 30/40/50 rokov. Delit ludi dopredu mi nepride normalne. Pockala by som na to, ako sa situacia bude vyvijat a na zaklade toho sa rozhodla co dalej. Ja som ockovana, ale nesuhlasim s tym, aby ludia ktori sa boja a nechcu sa nechat ockovat, boli akokolvek diskriminovani, pokial na skutocne nebude uplne nevyhnutne pre ich vlastnu zdravotnu ochranu. A nie ako teraz - to vypada, ze ludia ktori sa nechcu nechat ockovat su vlastne trestani. To nie je podla mna vobec v poriadku.
Nikto ťa nemôže prinútiť dať sa zaočkovať ak máš takéto problémy ale bolo by lepšie sa poradiť s lekárom ktorý pozná tvoj zdravotný stav ak ti očkovanie neodporučí tak je všetko v poriadku
No napíšem moju skúsenosť, môj ujo je onko pacient. Stav mal dobrý pred očkovaním, po očkovaní sa mu náhle zhoršil
moj otec je onko pacient - 4.st. - za polsedneho polroka sa 3krat pytal na ockvoanie proti covid, vzdy dostal rovanaku odpoved onkologov, neodporucaju v ziadnom priapade ockovat
@savanna kde chodia lekári a ľudia na tieto výnimky? Tak napríklad onkologický pacienti vo vysokom štádiu majú extrémne oslabenú imunitu. Mali sme známeho , ktorý mal leukemiu a do nemocnice sa ho mohlo chodiť navštevovať len s ruskom na tvári, aby náhodou nechytil nejaké ochorenie ( hoci len slabé, ktoré by sme my zvládli bez príznakov alebo len vypotili s paralenom), jemu by to veľmi jeho stav pohoršilo. A to ešte sa o žiadnej korene pred rokmi nevedelo. Takže asi preto sa neodporúča očkovať niektorých ľudí, lebo by to ich imunitný systém nemusel zvládnuť. Véd ani vy keď ste chorá, vás lekárka nezaockuje proti ničomu. Ani proti osypkam, tetanu, kliešťom.. ničomu. A to stačí, že máte "soplik" tak už sa neodporúča, lebo je imunitný systém oslabený..
Určite závisí aj v akom štádiu rakoviny sa daný človek nachádza a od jeho zdravotného stavu celkovo..niektorí jedinci sú silnejší, niektorí slabší. Jasne môžeme povedať, že veď aj covid by mohol takého človeka položiť rovnako ako očkovanie. Ale to sú len dohady a nevieme to s určitosťou. Preto chápem,že ľudia nechcú riskovať. Lebo možno Covid by covid nedostal a bolo by všetko ôk a možno by sa dal zaočkovať a zbytočne by nedajbože umrel.
A nesúhlasím, že netreba výnimky lebo očkovanie nie je povinné. Možno nie je nikde napísané ako "povinné " ,ale ľuďom bez očkovania sú postupne odobraté určite práva a práve týmto spôsobom chcú ľudí k očkovaniu dotlacit. Takže keby dotyčný mal potvrdenie, že sa očkovanie neodporúča, mohol by sa ďalej podieľať na určitých aktivitách ako očkovaní ľudia.. je to už na dotyčnom ci využije očkovanie alebo výnimku, každé jeho rozhodnutie je správne
Myslím, že lekár ti vystavuje papier, že neodporúča očkovanie. Ale neviem ci obvodný môže na základe nejakých lekárskych správ, alebo musí to byť specializovany lekár.. môj známy je tiež onkologicky pacient a preto mu očkovanie neodporúčajú