Onko pacienti a slnko

24. jan 2024

Ahojte. Chcela by som sa opýtať onko pacientov ako to majú v lete so slnkom . Chodíte na slnko? Opalujete sa? Aj ja som mala onkologické ochorenie,ale chceli by sme ísť k moru. Mám 8 ročneho syna ,ktorý by bol najradšej stále v bazéne v mori. Nemôžem ho tam nechať samého,ale tak sa neviem vyhnúť slnku.

doris11
24. jan 2024

Môj otec mal onkologické ochorenie 3x.
Cez leto funguje normálne akurat natiera sa spf, klobuk, šiltovku na hlave. Ale neopaluje sa zámerne, že by si ľahol na lehátko napríklad .. aj skor nosí take oblečenie, v ktorom mu nebude príliš teplo ale aby nemal odkrytú veľkú cast tela .. a tiež nechodí na slnko keď pečie najviac ..

alenah31
24. jan 2024

čoby si sa nevedela vyhnúť slnku. Idem k moru aj ja, nesedím na priamom slnku - pokiaľ ubytovanie neposkytuje ležanie so slnečníkmi pri mori či bazéne - tak si ho priplatím. Som pod slnečníkom, v tieni, s okuliarmi na nose a klobúkom na hlave, natretá od hlavy po päty nakoľko aj pod slnečníkom ťa opaľuje, nesedím tam v čase najväčšieho rizika - teda medzi 11:30-15:00 od. Ja mám tiež jazvy po operáciách - takže nosím plavky takého strihu, aby som mala jazvy prekryté. Ale teraz sa už nechám aj trochu opáliť - neležím na priamom slnku, skôr sa na slnku prechádzam, samozrejme normálne sa kúpem v mori, do bazénov neleziem pokiaľ nie sú "otvorené" - rozumej voda priteká a rovno odteká. Ale to či môžem na slnko, k moru atď. ...... pýtala som sa svojho onkológa.

autor
24. jan 2024

@doris11 ďakujem 🙂

marcellka32
24. jan 2024

Neodporúča sa a toboz nie ak si onkologický pacient...
Od marca do novembra spf50, klobúk/šiltovka, ľahké ľanové oblečenie..vyhybat sa priamemu slnku

guudy
24. jan 2024

Je rozdiel, ci je clovek v liecbe alebo nie. Ak je v liecbe, zalezi od liekov, s vacinou sa na priame slnko nemoze chodit. Ale byt v tieni, s klobukom a spf je to ok.
Ak clovek nie je v liecbe, nevidim dovod, preco by nemohol ist clovek aj na slnko. Samozrejmost je spf. Na slnko by som neliezla vobec len v pripade, ze si sa predtym liecila s kozou.
Uzi si dovolenku😊

daniela232
24. jan 2024

Ja som po onkologickej liečbe, prsník ozarovany,a teda vraj do konca života ozarovane miesto nevystavovat priamemu slnku. Bola som minulý rok v Grécku,na hlave šiltovka, tričko na kúpanie cely čas na sebe,to bola topka 👍inak žiadne obmedzenie,a samozrejme krem na opaľovanie z vyšším faktorom