Ahojte.
Ide o to, že som 2x očkovaná, mala som skoro bezpríznakový Covid (deltu) koncom decembra a následne som od blízkeho kontaktu dostala omikron cca začiatkom februára (nemala som žiadne protilátky z delty). Priebeh omikronu bol horší a zdlhavejší s pomerne výrazným postcovidom, ktorý trvá doteraz. Mám podozrenie, že som mala ten druhý kmeň omikronu ešte v marci ale bez príznakov už.
O 2 týždne idem na dovolenku, konečne chcem po celom roku vypnúť a už mi Covid prekazil aj sviatky aj narodeniny aj veľa vecí, chcela by som tam ísť. No člen spoločnej domácnosti robí v nemocnici, kde sa zas vyskytol covi (kolegovia aj pacienti) a síce ho ten človek prekonal ešte na jeseň, asi to nie je úplne záruka. Bojím sa že to padne, že sa nakazí a nakazí aj mňa a že nebudem môcť ísť na dovolenku. Čo robiť?
A poznáte niekoho kto by mal Covid v zime so stredným priebehom a teraz ho má znovu? Čítala som, že sa tým novým infekčným kmenom ľahko nakaziť aj ked je omikron už prekonaný, ale neviem aká je prax.
Ďakujem za odpovede.
a ozaj 2 / 2022 opat v praci intezivny kontakt s 80 pozit a nenakazila som sa. za to kamsoka, ktora mala poritlatky rovnako ako aj pozitivne, ale po ockovani, ta sa nakazia.
ockovanie proti omikronu nezabera. protilatky sice mala, ale len proti Spike proteinu prvej verzie virusu, pricom Omikron ma v Spike proteine 37 mutacii. to uz je velmi vela.
ja som amla protilatky prti celemu virusu.
Ja som mala kovid v novembri a teraz mám zas. Síce lepší priebeh ovela ale teda bohviečo to nie je. Tiež som 2 krát ockovana
@majamat no čo som mala tú deltu, tak príznaky boli mierne, iba mierna teplota ale hlavne dýchavičnosť inak nič.. za mesiac protilátky iba pozostávajúce z očkvania a hned na to som chytila omikron so silnejším priebehom po ktorom som mala protilátky už skoro 17 z možných 17 :D
takže hovoríš že ked človek prekoná jeden kmeň omikronu s poriadnymi protilátkami už by ho malo telo po tých cca 4-5mes rozpoznať a zničiť bez nakazenia?
ja som už zničená... dufam, že to dobre vypáli, nechcem teraz v lete ked mám plány + mať následky ďalší polrok :( fakt som sa dávala dlho dokopy, nehovoriac o únave a zhoršenej kondičke, čo doteraz to nie je to čo bývalo
no po prekonani sa zvycajne vytvroria. niekedy sa nemusia,a le v takom pripade vacsinou zafunguje sliznicna imnunita, cize aj tak by si to mala dobre zvladnut. ako som pisala, bola som v kontakte s kovidom - intenzivne 4x a 2x som bola po prekonani a odolala som. a odolalo niekolko desiatok dlasich ludi, co boli tiez po prekonani. cize neico na tom bude, ze imunita by mala zafungovat. opatovne pozitivni boli asi len piati,a j to okrem jednej, vsetci bezpriznakovi aj 1x,a j 2x.
ak sa ti neurobili protilatky po prekonani, fakt si nemusela mat zrovna kovid. ani Ag test,a ni PCR nie su 100%-tne
ja byvam unavena,a le to s kovidom nic nema. cim soms tarsia, tmy je to horsie. navyse mam problem s nadvahou a aj ked je to lepsie, v zome mam obdobie, ked sa naozaj nestravujem idealne. ked steavu odlahsim, normlane sa citim o dost lepsie. teda pokial neuroaduju hormony, tie ma dokazu unavit clekom dost.
Neviem, ja som mala covid 1/2022 a teraz zas 6/2022..
Vraj tieto nové mutácie spôsobujú ze sa môžeš opakovane nakaziť bez ohľadu na očkovanie ci prekonanie... Poznám prípady, kedy kolegyňa v priebehu 3m bola 2x pozitívna(omikron vlna)... Asi toľko k očkovaniu a prekonaniu.. Ani jedno ani druhe ti nezaruci, ze sa nenakazis
@majamat no veď to, tie antigénové testy su veľakrát nepresné... no tak uvidíme, hádam to dopadne dobre, Ďakujem ti za komplexnu odpoveď 🙂
u mňa to bolo hrozné po covide, vyčerpanosť riadna taká že som bola schopná zaspať za sekundu čo som si len tak ľahla o 8 večer, k tomu depresívne stavy, kondička taká že po 8-ročnom behu som nevedela odbehnúť ani 300 metrov a doteraz to nie je úplne ok... taktiež bolesti klbov a objavili sa mi alergie
@ada309 a priebeh ako? už lepší? prajem ti skoré uzdravenie 🙂
u nas v praci bol udajne kovid pred mesiacom znovu, ale mala som dovolenku. no pozit bolo 8 a nerozsirilo sa to, cize neverim, ze to vobec bol kovid.
teraz pred 1-2t vyskocila jedna pozit na PCR, ale vsetci ostatni sme negat Ag testom. ani priznaky moc nie su. cize opat neviem ci to vobec bol kovid.
je fakt, ze tazsi priebeh mozu mat aj ine infekcie, pretoze nasa imunita zahalala a netrenovala sa. na to aby si nas imunitny system pamatal bezne virusy a bakterie, potrebuje s nimi byt v kontakte. potrebuje sa opakovane aktivizovat, inak ciastocne zabuda a tak aj priebeh beznej virozy moze byt tazsi, ako predtym.
Dakujem, nebyť nádchy, tak uz ok
1/22 žiadne príznaky, akurát 1 deň bolesť hlavy a ťažko od žalúdka a únava (bola som v tom čase 9tt,ťažko povedať čomu príznaky pripísať)
6/22 príznaky asi všetky, 2 dní teploty, nádcha, bolesť hlavy, svalov, kĺbov, strata čuch a chuť, ( 33tt).. Ale na 3 deň už som fungovala úplne normálne, hneď ako klesli teploty... Dnes som 5ty deň, tak uvidím co ma čaká 😬
cele je to divne.
ja som mala covid 2x.
11 / 2020 -1x kovid - neprijemny 2tyzdnovy priebeh, chytila som v robote, dcera a mm odolali
3 / 2021 - intenzivny kontakt s pozit a nenakazila som sa, rovnako sa nenakazilodalsich asi 70-80 ludi, ktori mali na jesen kovid ( 10-11/2020 )
11 / 2020 - mm doniesol kovid z roboty, chytila to aj dcera a aj ja. ja teda az po roku znovu, to bola urcite detla, on 2t horucky, dcera 1t horucky a ja len lahke nachladnutie ( 3 dni slaba bolest hrdla a tyzden nadcha, inak som bola ok )
po 3m protilatky pozitivne, norma do 1, ja som mala cez 17, po 6m stale cez 11.
mm po 4m cez 20.
neviem po akej dobe si mala protilatky kontrolovane, ale po prekonani si myslim, ze by mali byt. pozitivny test na 100% kovid nedokazuje, cize je tu aj taka moznost, ze si predtym kovid vobec nemala, ked nemas pozit, protilatky a aj za kratku dobu si to chytila znovu, nevim. poznam zopar ludi, co takto pozit, boli, ale vacsinou 1x a niekedy aj 1x bez priznakov. boli v kontakte s pozit. ( u nas v praci ), cize zrejme to kovid bol, ale kludne sa mohol najst len zaneseny mrtvy virus, pripadne PCR pri vela cykloch byva pozitivny aj ked kovid nemas.