Okuliare verzus šošovky

22. jan 2021

Ahojte. Šošovky nosím denne cca 16 rokov.
Kúpila som si nové okuliare aby som mala pre každý prípad a tiež na striedačku , nech si doma nemusím zakaždým vkladať šošovky.
Šošovky nosím +2,5 a lekárka mi vypísala aj okuliare +2,5.
Problém je tam že sa mi v nich točí hlava,a mám pocit že sú strašne silné. Ako keby som pozerala cez lupu,hlavne keď sa pozriem do strán. Myslíte že je to len nezvyk? Alebo mi dioptrie nesedia a potrebujem na okuliaroch slabšie ako na šošovkách? Mám ich len od včera.
Podeľte sa prosím s vašimi skúsenosťami.

terezka1947
22. jan 2021

Pokial su dpt ok,tak uz len zmena po tak dlhej dobe,zo sosoviek,na okuliare je dost narocna na adaptaciu.

ivkazba
22. jan 2021

A merala ti zrak, cylindre, vzdialenosť zreníc? Lebo nestačí len veľkosť diopstrií. V každom prípade, ja nosím 80% času šošovky a keď sa stane že niekoľko dní mám nonstop šošovky, tak tiež niekedy cítim okuliare. Určite je veľa o zvyku, ale hlavne o kvalitne nastavených sklách.

pukanec123
22. jan 2021

Ja si myslím, že to je len nezvyk, keď si bola zvyknutá dlhodobo na šošovky a zrazu okuliare. Ja som napr pri nosení okuliarov nemala absolútne periférne videnie, tiež mi z toho bývalo veľmi zle.

cervenaruza123
22. jan 2021

Pravdepodobne je to zvyk, moze trvat aj tyzden, kym si zvyknes, treba postupne. Ale napriklad raz mi spravili okuliare, co som si nezvykla ani po tyzdni, nesadol mi asi typ skiel, neviem, lebo ked som si ich dala prerobit v inej optike, parametre boli tusim rovnake, ale uz mi oci netahali. Skusaj par dni a ked nepomoze, daj si prerobit na slabsie dioptrie. Ja som prechadzala z okuliarov na sosovky a mala som ten isty problem. Prvy den som mala vkuse pocit, ze sa mi toci hlava. Potom to bolo uz lepsie.

danusskaaa
22. jan 2021

Keď po dlhšom čase nasadíš okuliare tak je normálne, že "obraz" akoby plával... oči si zvykajú.

adrianal
22. jan 2021

Ja zas skúšam aspoň na šport šošovky a tiež je o zvyku dúfam že si zvyknem nakoľko s okuliarmi sa mi zle behá a cvičí

autor
22. jan 2021

@adrianal keď som prechádzala z okuliarov na šošovky tak úplne bez problémov. Ale tiež základ nájsť vhodný typ a rozmery 🙂

autor
22. jan 2021

Ďakujem baby tak tomu dám šancu a dúfam že si oči zvyknú.

adrianal
22. jan 2021

Tak určila rozmer aj priemer očná lekárka tak snáď to je dobre len naučiť sa ich dávať zatiaľ mám len denne na skušku

jendralka
22. jan 2021

baby, ja som nosila sosovky 20 rokov dozadu, mala som aj okuliare. ocna mi vtedy povedala, ze sosovky musim mat ine ako okuliare. Nieco vtedy vravela s tym, ze sosovky su priamo na oku a okuliare dalej od oka. okuliare som mala -3 sosovky -2,5 🙄 nemala som ziaden problem pri prechode okuliare - šošovky.

autor
22. jan 2021

@jendralka áno je to tak ale vraj len pri dioptriach nad 3

jendralka
22. jan 2021

aha, tak to som nevedela 👍

missviolet
22. jan 2021

To je zvlastne lebo bezne byvaju sosovky nizsie vyratane nez okuliare... lebo si rovno v oku, noe je tam ta vzdialenost oko a sklo. Napr ja mam 9 dioptrii okuliare, sosovky 7,5. Keby mam vyssie vybuchne mi hlava. Ale ked ti dala rovnake a silnejsie by ti boli este horsie, tak mozno ozaj len zvyk... zvlastne

autor
22. jan 2021

@missviolet vraj tieto rozdiely riešia len pri dioptriach nad 3. Ale keď to nebude lepšie asi zabijem moju očnú keďže okuliare vôbec niesu lacný špás 😒

ja_mama
22. jan 2021

Ano pri minusovych dioptriach to plati, ja som uz od -2.5 kupovala o stvrt cisla "lepsie" sosovky, inak mi to vadilo...pri -3 uz o pol cisla...lenze ty pises, ze mas +2.5 - nemoze to pri opacnych fungovat inak? Ale tiez je pravda, ze na kazde jedny okuliare som si musela cca tyzden zvykat, lebo mi tahali oci tak snad to bude len o tom zvyku.