Odumieranie mozgu u 72-ročnej svokry

erka33
17. júl 2024

Ahojte svokre diagnostikovali Alzheimera (demenciu) potvrdenú aj nálezom na mozgu odumieranie buniek . Má 72 rokov netušíme aký to bude mať všetko priebeh dá sa to niako zastaviť svokra máva závraty . Máte doma niekto takto chorého človeka ? Možno to je sebecké ale mňa to strašne čerpá psychicky čo dokáže svokra spraviť viem že je chorá a že by som to nemala takto vnímať ... Ako to máte doma vy môžeme čakať rýchle zhoršenie či to bude postupné ??? Čítala som že po diagnostikovaní sa dožijú az 20 rokov s touto chorobou neviem si predstaviť ako toto dáme .

andreakotesova
17. júl 2024

@erka33 takýto ľudia väčšinou končia pod dohľadom odborníkov v domovoch seniorov.

sun_shine_2020
17. júl 2024

@erka33 ahoj, urcite sa skuste poobzerat po nejakom zariadeni. Drzim palce a prajem vela sil

danniiee8
17. júl 2024

Odporúčam, ak teda nemáš možnosť sa o ňu 24 hodín denne starať, čím skôr si začať vybavovať nejaké zariadenie pre ňu. . znie to sebecky.. žiaľ z praxe viem, že takíto ľudia časom takúto opateru potrebovať budú, minimálne stráženie.. a neraz zažívam zúfalých príbuzných, ktorí nemôžu vybaviť zariadenie, pretože v našom okrese je čakacia doba aj pol roka a musia opustiť prácu. Rozmýšľať a zvažovať. Nemusíte ju tam dať hneď avšak miesto rezervovať je fajn, ak bude ok kľudne to môžeš odmietnuť ju tam dať.

michaela329
17. júl 2024

@erka33 toto dáte len po istý bod, podľa toho ako rýchlo to pôjde. Mojej bývalej kolegyni sa dalo o tetu starať až do momentu, keď sa prechádzala v noci po oknových parapetach a začali aj prejavy agresivity (oba hlavne opľúvala). Vtedy ju už umiestnili v zariadení - a to nie je hanba.

bluka2
17. júl 2024

Nemusíš si to vyčítať, toto je ťažké pre každého…

maciatkoe
17. júl 2024

odporucam film -stale som to ja

rachel36a
17. júl 2024

Starala som sa o starku s tymto ochorenim...bola to katastrofa...nakoniec sme ju museli dat do DSS lebo bola agresivna a nezvladali sme ju...ku koncu zivota uz nedokazala ani jest, , zabudla ako sa to robi...smutny koniec...

jeltica
17. júl 2024

velmi vam drzim palce s touto chorobou, no svokra by mala mozno zacat lustievat krizovky osemsmerovky ci sudoku. mozno to nebude mat az taky zly dopad. kamoskyna teta ma alzheimra a vie podla datumu kto ma meniny 😉

pribinak
17. júl 2024

Už teraz by som hľadala zariadenie. Doma sú pacienti s touto dgn ťažko zvládnuteľní.
Nech to znie akokoľvek kruto, proste by som hľadala zariadenie

Časom sa jej stav môže prudko zhoršiť, niekto prežije 20 rokov, niekto 5.
Tie prejavy sú veľmi rôzne a u niektorí nastupujú veľmi rýchlo

alickapusinka
17. júl 2024

V Piešťanoch je súkromne centrum neberú nikoho okrem choroby Alzhaimer venujú sa im tam špeciálne vyškolený personál. Pozri na internete majú stránku A nie nie je to hanba dať do zariadenia. Opatera chorého je veľmi psychický a fyzický náročná. Mám kamarátku pomáhala som sa jej starať o mamu s alzhaimerom. A napíšem TI bolo to peklo peklo ktoré kto nezažil nepochopí. Má ešte 3 súrodencov ale ak sa dozvedeli čo bude nasledovať tak sa na mamu doslova vykašľali a nechali všetko na moju kamarátku. Strašne peklo neraz ušla cez okno. Vzala v nestráženej chvíli príborový nožík porezala si krížom krážom ruky. Jedla igelit ak videla že na zošite vnučka mala igelit celý obal rozhrýzla aj igelitový sačok všetko musela byť odložene všetko jedla. Ešte ak nemala plienky tak natrela linku h...m museli sme všetko dezinfikovať kamarátka ju umývala s dcérou ja som ju držala. Neraz mi vykrútila prsty na ruke bila ma po ruke opľuvala. Veľa krát bývali na prízemí ušla. Strašný život to bol zomrela ale takto som jej pomáhala 4 roky. Neraz išla do obchodu si vzala keksík alebo nanuk a odišla. Kamarátka to bola zaplatiť. Kričali na ňu výrastkovia že je zlodejka deti do nej hádzali kamene strašné. Takto kto nezažil s tak chorým žiť nevie čo to je. Najhoršie ak ušla v nejakej nestráženej chvíli koľko krát sme ju v noci hľadali ak poznali ju aj kamarátku tak jej zavolali a boli tam s ňou chvíľu. Pozri uvidíte ako sa to bude vyvíjať a podľa toho sa zariadite.

nmld
17. júl 2024

@erka33 https://www.centrummemory.sk/publikacie/zaostre... ....v tejto prirucke je to pekne vysvetlene....a ako pisu vyssie, jedneho dna to pride do bodu, ked sa nedokazete viac starat doma...vybavovanie specializovaneho zariadenia trva, riesime prave...

benit
17. júl 2024

Mali sme dedka s touto chorobou a dochoval ho syn so zenou. Bolo to velmi narocne, nechceli ho nikam umiestnit, ale chodila k nim opatrovatelka.
Svokor ma parkinsona a starecku demenciu a je to zahul. Okrem hlavy ma vsetky vysledky ok. Skor to polozi svokru ako jeho. Ona ho odmieta niekam dat, on odmieta opatrovatelku. Poviem to sebecky, na konci zivota ma gulu na nohe, nemoze vyjst nikam a co s nim zaxiva kazdy den uz nie je zivot. Ak potrebuje niekam odist, musi ho prist niekto postrazit. Choroba mu velmi zmenila osobnost k horsiemu.

barju
18. júl 2024

@erka33 mali sme babku ktorá mala alzheimera, boli sme na starostlivosť traja, ale všetci zamestnaní. Zažili sme si s ňou kadeco. Horšie bolo, že bola ciperna, utekala z domu, dávali sme ju hľadať, potom ju doviedol domov bezdomovec, okradol ju a ubytoval sa u nej. Volali sme policiu, zobrali kľúče od bytu, vypacila zámok vidličkou. Museli sme pred ňou schovávať veci ako pred malým dieťaťom, aby si neublizila, zamykať balkón. Keď už nás nespoznavala a začala po nás hádzať veci a skoro vyhorela lebo už nevedela ako sa používa rýchlovarná kanvica a naco slúži záchod, tak sme rezignovali a umiestnili ju do DSS, tam ošetrovateľky oslovovala mama a bolo jej dobre. Žila ešte 5 rokov. Neboli to ale lacné, treba byť na to pripravení. Od štátu sa dá žiadať príspevok na starostlivosť podľa stupňa odkázanosti. My sme dostali ten najvyšší, ani dôchodok nemala najhorší, lebo už bola aj vdova, ale stále sme museli priplácať z nášho platu.