Odpadávanie babky

3. jan 2022

Ahojte. Viem že tu nie ste lekári ale chcela by som sa opýtať na skúsenosti či ste sa niekto s takýmto stavom nestretol.
Moja babka odpadla už asi piaty krát za posledné 2 roky. Vždy ju to chytí doma, keď sa postaví alebo stojí pri sporáku. 2x dokonca aj po odpadnutí vracala. 2x ju brala sanitka a nič jej nezistili. CT hlavy jej nerobili iba utz. Aj na kardio všetko ok vraj. Neviete čo to môže spôsobovať? Ma aj vred na žalúdku a blok na chrbtici.. ak to môže mat nejaky súvis… niekto nejaké rady prosim? Veľmi sa o babku bojím
Ma 72rokov

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
3. jan 2022

@bambulienka25 neviem čo to môže byt lebo aj sa sťažuje že ma návaly tepla pred tým odpadnutim

prasiatko30
3. jan 2022

a tlak má aky? pije dostatocne - v takomto veku a tym, ze je stara skola typujem, ze ani moc nepije. a potom nahle zmeny polohy - zrazu sa postavi, vyskoci to jej moze sposobovat nedokrvenie v mozgu a tym padom padne k zemi. daj jej na ruku nejake tie moderne hodiny co si moze monitorovat tlak a budes vidiet ako je na tom, naliehaj na nu aby dostatocne pila

autor
3. jan 2022

@prasiatko30 vraví že pije vodu, a s tým tlakom no to nás tiež napadlo lebo ma nízky keď jej zmerame keď odpadne ale máva aj niekedy 145 a berie aj tabletky na zníženie tlaku keď ma taký vyšší si vezme tabletku

prasiatko30
3. jan 2022

vsak ak jej prilis skace tlak tak sa jej moze stat ze odpadne - a hlavne ak dlho stoji na nohach alebo sa rychlo postavi. teraz sa daju kupit take tie digitalne fitness hodinky co maju aj kontrolu pulzu a tlaku, normalne by som jej to kupila a nech sa obcas aj monitoruje ona, ze aky ma tlak a ked vie, ze ked sa rychlo postavi alebo dlhsie stoji tak jej tlak asi klesne, tak nech si na to dava pozor. s vodou - by som jej pripravila nejaku flasku alebo tu filtrovaciu kanvicu aby si to dala na oci a nech si odsleduje kolko pije - teraz hlavne v zime stari ludia pijú málo.

autor
3. jan 2022

@prasiatko30 ďakujem za tip skúsime

martinka13
3. jan 2022

Veľmi nízky tlak

autor
3. jan 2022

@martinka13 ale myslite že by až z toho zvracala?

lorin29
4. jan 2022

Tak to je veľmi zvláštny prístup že už toľkokrát odpadla a ani raz jej to CT hlavy nespravili

autor
4. jan 2022

@lorin29 všakže? Tiež sme na to nahnevaní no pýtali sme to aj od jej neurologicky nech ju pošle na CT a povedala že jej to netreba že ma hlavu v poriadku - na základe toho utz a nejakých prisaviek čo jej dávala na hlavu

prasiatko30
4. jan 2022

Tak jej asi robili eeg? Electroencefalogram? Tak ak tam
Nevideli zmeny tak mohli usudit, ze je to ok. Skor by som pozerala ci ma spravne nadstavene lieky na tlak 🤔

vlasta1818
4. jan 2022

@prasiatko30 inak to napadlo aj mňa. Niekedy je proste treba inak nadstaviť lieky a bude lepšie. Podľa mňa aby by na snímkoch nebolo všetko v poriadku, tak by ju poslali ešte niekam na vyšetrenie

autor
4. jan 2022

@prasiatko30 áno presne eeg jej robili. No a s tými liekmi na tlak tak to jej lekárka povedala že si ma merať tlak každé ráno a keď ho ma nižší tak tabletku si nemá dať a keď ma vysoký tak si ma dať

lorin29
4. jan 2022

Ako sa volajú tie lieky.... To je somarina co jej povedala pretože lieky na tlak sa musia užívať pravidelne... Teda pokiaľ sa nejedná o tensiomin

autor
4. jan 2022

@lorin29 concor berie

bara_borka
4. jan 2022

opýtať sa lekára na interne vyšetrenie - 24 hodinový EKG a tlakový holter, prípadne sa dá objednať aj súkromne na https://www.mdt.cz/sk/ako-to-funguje/
na 7 dní holter, kedy vám príde domov poštou, založíte a 7 dní je pacient monitorovaný cez telemedicinu. Výsledky vám prídu poštou. Možno arytmia doteraz nezistena alebo kolísanie tlaku je dôvod kolapsov. Len sa na to nikdy neprišlo, pokiaľ nebol snímaný rytmus srdca práve počas daného kolapsu.

iwesska
4. jan 2022

USG hlavy sa nerobi dospelym iba babatkam,ktore nemaju zrastenu fontanelu a tak cez to miesto vidiet dovnutra. Cez lebku dovnutra USG neprenikne. To co spominas je EEG a zistuje sa tym epilepsia. Nie je normalne 5x odpadnut a ani raz neurobit CT hlavy. Ale z toho co pises jej evidentne skace dost tlak,tak ak berie tabletky na vysoky,moze sa jej znizit az tak,ze odpadne. Ale nesuhlasim s tym,ze CT netreba,moj muz odpadol tiez viackrat a VZDY mu robili CT na urgente.

autor
4. jan 2022

@iwesska to usg jej robili na krku a skúmali prietok krvi cez žily na krku ktoré vedu do hlavy a to mala ok. A aj eeg s prisavkami na hlave jej robili tým sa vraj dá aj zistiť prípadný nádor a to mala tiež v poriadku
Ale radšej by sme boli aj za CT určite len jej ho nikdy nespravili aj keď sme pýtali

autor
4. jan 2022

@bara_borka holter mala iba na 24 hodín taký co meria aj tlak - nič nezistili všetko v norme… ale taký 7 dňový by mohol viac ukázať len ona odpadla asi 4 krát za posledné 2 roky tak neviem či by sme sa do toho stavu trafili aby to niečo ukázalo

lorin29
4. jan 2022

Concor sa musí užívať pravidelne... Takže bud je zle nastavený alebo jej treba iný liek na tlak

bara_borka
4. jan 2022

treba vyskúšať.... plus Echokg vyšetrenie na vylúčenie chlopnovej chyby na srdci.

fiafia
4. jan 2022

Niesom lekár ale takto nepravidelné brať lieky je hovadina. Tiež beriem Concor. Išla by som tou cestou. Ak jej skáče prudko tlak môže odpadnúť. Pýtať sa na kardiológiu, echo, EKG a stanoviť presnú liečbu. A mama ma manierovu chorobu to je niečo s uchom a pri rýchlom pohybe má hneď závrat