Odovzdávanie dokumentácie medzi lekármi

toskanka
4. sep 2017

Ahojte. Koncim PN po roku a rozhodla som sa pre zmenu lekara. Este stale sucasna lekarka mi tvrdi, ze potrebuje vediet, kto bude moj buduci obvodny lekar.

Ked som sa k nej prihlasila pred vyse rokom, tak jej stacilo akurat potvrdenie o vyradeni z evidencie.

U byvalej lekarky mi len sestricka len vydala kartu, dala razitko o vyradeni z evidencie a ani sa len nepytala, ku komu idem.

Zmenilo sa nieco v zakone odvtedy?

Vdaka za odpovede.

piece
4. sep 2017

Podľa mňa ju to nemá čo zaujímať, stále by to malo platiť tak ako to bolo pred tým, o žiadnej zmene neviem ani ja ale zase na druhej strane, stane sa ti niečo keď jej povieš ku komu odchádzaš? Možno si len chce robiť štatistiku o tom, kto je jej najväčšia konkurencia 😀

evittam
4. sep 2017

@toskanka No pokial viem ma si vypytat tvoju dokumentaciu od povodnej lekárky tvoja nova lekarka.

toskanka
autor
4. sep 2017

@piece Stale toci nieco o odovzdavani dokumentacie. Chcem, nech si novy lekar spravi obraz sam. Na moj zdravotny stav sa uz aj tak v rieseni znalecky lekarsky posudok.

toskanka
autor
4. sep 2017

@evittam prave tato lekarka vtedy od povodnej nic nechcela.

evittam
4. sep 2017

@toskanka Ani zdravotnú kartu?! Divne. Tvoju zdravotnú kartu ma mat tvoj osetrujuci lekár.

toskanka
autor
4. sep 2017

@evittam Zdravotnu kartu ano. Ale sama si ju listovala a spravila prehlad. Od byvalej lekarky nepotrebovala predat stafetu. Teraz tvrdi, ze je to povinnost zo zakona ...

evittam
4. sep 2017

@toskanka Aku štafetu? O tom nic neviem.

sissy27
4. sep 2017

@toskanka nový lekár si má vyžiadať kartu od pôvodného, teda tvoja lekárka bude podľa žiadosti od novej vedieť, kam prechádzaš... Odovzdať dokumentáciu, resp. jej rovnopis, naozaj musí inému lekárovi, nie tebe do rúk. Je to jej zákonná povinnosť, do 7 dní od vyžiadania novým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, s ktorým si ty ako pacient uzatvorila dohodu.

toskanka
autor
4. sep 2017

@sissy27 Tak v tomto pripade tato lekarka porusila tieto predpisy pred rokom, ked nic take neziadala od byvalej lekarky. Tym padom nepresli informacie o mojich ockovaniach. Ale to je uz ina tema a nechcem to tu virit.

sissy27
4. sep 2017

@toskanka neviem, či je aj povinnosťou žiadať dokumentáciu od predchádzajúceho lekára, ale celkom určite je povinnosťou ju po vyžiadaní odovzdať...

toskanka
autor
4. sep 2017

@sissy27 najlepsie bude ked sa asi opytam priamo v ordinacii noveho lekara, aky je tu presne postup.

logo_napady
4. sep 2017

@toskanka U vasho doterajsieho lekara je potrebne poziadat o vyradenie z evidencie, najlepsie pisomnou formou, nemusite uvadzat dovod ani meno noveho lekara. S novym lekarom uzatvorite zmluvu o poskytovani zdravotnej starostlivosti. Novy lekar poziada vasho povodneho o vydanie zdravotnej dokumentacie. Original alebo rovnopis musi vas povodny lekar odovzdat do 7 dni od vyziadania, zakon ale neupravuje sposob odovzdania. Preto niektori lekaria daju kartu pacientovi do ruk. Riskuju tak ale postihy v pripade straty dokumentacie.

sissy27
4. sep 2017

@toskanka neviem kde "tu", ale na slovensku je to tak, že lekár, s ktorým uzavrieš dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti si vyžiada písomne tvoju dokumentáciu a bývalý lekár je povinný ju do 7 dní odovzdať. Štandardne sa to robí doporučenou poštou. Žiadosť o vydanie dokumentácie môže zaslať priamo lekár, alebo ti dá vypísané tlačivo a ty ho doručíš bývalému lekárovi. Na tlačive ale budú údaje nového lekára, kam treba dokumentáciu zaslať, určite ju nedá tebe do rúk (aspoň teda podľa zákona nesmie).
Ale či je nový lekár povinný si vyžiadať dokumentáciu, to neviem - myslím, že túto povinnosť nemá, ale vo vlastnom záujme by tak urobiť mal, inak sa bude musieť spoľahnúť len na informácie od pacienta (napr. o očkovaniach, prekonaných ochoreniach, liečbe, alergiách atď.) a teda ja osobne si nepamätám úplne všetko...

sissy27
4. sep 2017

@logo_napady o vyradenie z evidencie nie je potrebné žiadať, stačí podpísať zmluvu s novým lekárom...

toskanka
autor
4. sep 2017

Ako som uz pisala, byvalu dokumentaciu mi dala do ruk sestricka od byvaleho lekara a ani sa len nepytala kam idem. Novej lekarke stacilo len potvrdenie o vyradeni z evidencie priamo v karte! Len razitko pod poslednou navstevou ze od isteho datumu, bolo to k prvemu daneho mesiaca k nim nepatrim. Nova lekarka po mne absolutne nic nechcela. Len som u nej podpisala dohodu o lekarskej starostlivosti. Co si ziadali medzi sebou uz neviem, ale byvala lekarka nerobila ziadny prehlad o mojom zdravotnom stave, ockovaniach a pod. A nova lekarka to neziadala. Dodatocne sa uz ziadny prehlad urcite nerobil, lebo karta uz bola u novej lekarky.

Zrazu aka doslednost. Kiez by takato dosledna bola, ked dokumentaciu od byvalej preberala ona.

toskanka
autor
4. sep 2017

@sissy27 potvrdenie o vyradeni som musela mat. Stacilo jej to uvedene v karte s uvedenim od kedy. Podpisana bola len sestricka. Lekarka bola uplne mimo tohto diania.

sissy27
4. sep 2017

@toskanka ja som sa nejak stratila... takže od lekárky č.1 si zobrala kartu do rúk, bola tam pečiatka o vyradení z evidencie, dala si ju lekárke č.2, s ktorou si podpísala aj dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti a teraz prechádzaš k lekárke č.3, alebo som zle pochopila?

emasss111
4. sep 2017

presne tak ako tu baby píšu....nový lekár si má vyžiadať zdravotnú dokumentáciu od pôvodného lekára....a podľa zákona by to mali robiť lekári medzi sebou a nie cez pacienta 🙂
ja keď som sa presťahovala, tak som si vybavila novú obvoďáčku, ktorá mi dala "výmenný lístok" pre pôvodného lekára...že mu to mám poslať poštou a on rovno jej poštou pošle zdravotný záznam....a tak sme s doktorkou čakali a čakali a čakali...keď mi došla trpezlivosť (z práce na mňa tlačili, nech konečne donesiem papiere zo vstupnej prehliadky), tak som lekárovi zavolala a on mi povedal "no milá moja, ja tu mám ten váš lístoček na stole už mesiac, ale neseriem peniažky, tak si láskavo po ten záznam príjdite osobne,ja nemám zvyšných 1,50 na poštovné" no odpadla som, chudáčik súkromný lekár 😎 a jeho cca 10minutový monológ o tom, čo si my pacienti v dnešnej dome myslíme nemal konca kraja 😨 vôbec ma nepustil k slovu....som sa ho chcela opýtať či nepozná zákon, že mne by tu dokumentáciu vôbec do ruky dávať nemal 🙂 hlavne, že ja som bola 160 km odtiaľ....nakoniec som poslala po to brata a poslal mi to poštou....tak bratovi záznam dá, to je akože v poriadku....ale aby to poslal poštou a splnil si zákonnu povinnosť, to nehrozí 😠 som sa vtedy riadne rozčúlila 😈 😀

toskanka
autor
4. sep 2017

@sissy27 pochopila si velmi dobre )

sissy27
4. sep 2017

@toskanka tak choď za lekárkou č.3, podpíš s ňou dohodou o poskytovaní zdravotnej starostlivosti a nech si na základe tejto podpísanej žiadosti vyžiada od lekárky č.2 tvoju zdravotnú dokumentáciu. Lekárka č.2 je povinná ju do 7 dní preukázateľne odovzdať lekárke č.3, či už to spraví doporučenou poštou alebo osobne jej to zanesie, nie je tvoj problém. Nemusí jej odovzdať originál, môže aj rovnopis. Ty naozaj nemusíš urobiť nič okrem podpísania dohody s lekárkou č.3. Pokiaľ s tým má nová lekárka problém, tak by som veľmi váhala, či k nej chcem patriť, keďže nepozná svoje povinnosti alebo sa im chce vyhnúť. Maximálne ti tak môže dať to vypísané tlačivo na vyžiadanie zdravotnej dokumentácie, aby si ho ty doručila lekárke č.2, ale to stačí poslať poštou (doporučene, aby si mala doklad a prehľad o doručení).
Že lekárka č.1 dala do rúk kartu tebe a neposlala ju poštou nie je problém lekárky č.2, pretože ona zákon nijako neporušila.

toskanka
autor
4. sep 2017

@emasss111 Potvrdzujem tvoju skusenost. Arogancia obvodakov je niekedy neskutocna. Pozerala som minule statistiku Dohladu pre zdravotnu starostlivost. Medzi uznanymi pochybenymi pripadmi boli v prvej trojke a niektori sa tvaria ako majstri sveta.

alexi2211
4. sep 2017

No byť vami tak sa asi predsa len spýtam toho nového lekára ako to má byť, nech je to všetko na poriadku. Ale tá dokumentácia by sa mala posielať poštou, možno preto potrebuje meno nového lekára ale je pravda, že väčšina doktorov to robí tak, že pacient dostane kartu do ruky a dovidenia..

toskanka
autor
4. sep 2017

@alexi2211 Mne tu ani tak neslo o odovzdanie zdravotnej karty ako o to, si byvaly lekar robi pre buduceho lekara nieco take ako zhrnutie zdravotneho stavu pacienta.

Nemam s tymto absolutne skusenosti. Lekarku c 1 som menila po vyse 25 rokoch a u lekarky c 2 som len vyse roka.

Lebo ja som lekarku c 2 pochopila v tom zmysle, ze chce pre lekarku c 3 nieco v tomto zmysle pripravovat. Preto pytala kontakt na dalsieho lekara.

Zdravotnu kartu mam doma, lebo stale chodim po nejakych vysetreniach.

emasss111
4. sep 2017

@toskanka ale kebyže tam nezavolám, čakám na ten zdravotný záznam dodnes 😠 no by ma zaujímalo, že ktorí lekári obsadili prvú priečku...nepamätáš sa??? 🙂

toskanka
autor
4. sep 2017

@emasss111 pamatam. Boli to chirurgovia.

evitka83
4. sep 2017

@toskanka podla zakona si ma novy lekar poziadat o zaslanie dokumentacie id tvojho povodneho lekara. Ty nemas dostat do ruky original, ale mozes poziadat o vypis, opis, kopiu dokumentacie. Ak ti dala doktorka predtym papiere do ruky, defacto to urobila proti zakonne

loginexistuje
4. okt 2017

@toskanka to ste sa nepochopili s dievcatami lekar nerobi ziadne zhrnutie pre toho dalsieho len mu doruci tvoju zdravotnu kartu a prehlad si uz urobi novy lekar sam na zaklade zdravotnej dokumentacie tj zdravotnej karty

loginexistuje
4. okt 2017

Alebteda samozrejme ze potrebuje kontakt na noveho lekara aby mu mohol dorucit tvoju zdravotnu dokumentaciu kona uplne v sulade so zakonom myslim doktorku c 2