Ahojte kto z vás podstúpil lumbalku a prečo a aké ste po nej mali problémy ? Ďakujem.
@1stefi121 ja kvôli neutíchajúcim bolestiam hlavy. Podozrenie na zápal mozgových blán. Tiež som ok,žiadne problémy
podstúpila som ju kvôli zápalu mozgových blán a nemám po nej problémy žiadne... manžel ju podstúpil kvôli potvrdeniu sklerózy multiplex a dva týždne ho neskutočne bolela hlava, nevládal ani z postele vstať
@lenkasarka ja sa bojím bolesti hlavy ...
Mne tiež brali a potvrdzovali mi SM tým.. mna dlho bolela hlava a ešte asi aj rok pri väčšej fyzickej zaťaží som pociťovala bolesti. Ale čo som čítala skusenosti iných, bola som skôr výnimka..
@kvecinka321 ja mám bodave pichanie po tele....
@1stefi121 Synovi robili lumbálku na podozrenie zápalu mozgových blán. Žiadne ťažkosti po nej nemal. Po výkone lumbálnej punkcie sa odporúča ležať 30-60 min. na bruchu, neskôr vo vodorovnej polohe - až 24 hodín. Potom sa snaž do seba dostať čo najviac tekutín (voda, čaj...) a tvorbu likvoru zvyšuje aj kofeín, čiže kľudne aj káva alebo kofeínové nápoje (Cola, Kofola...). Určite žiadna fyzická námaha aj 2-3 dni po zákroku. Oddychuj aj pár dní potom, ak sa dá a stále veľa pi. Neboj sa a nečítaj katastrofické scenáre na nete. Nastav si myseľ tak, že všetko prebehne hladko.
Hlavne mysli na to, že telo neoklameš a na tvorbu likvoru je potrebný určitý čas. Nezabudni, že práve likvor nadnáša mozog, chráni ho pred otrasmi a nárazmi, zabezpečuje privádzanie živín do mozgu a odvádzanie nepotrebných látok. Takže ešte raz - ležať, veľa piť a oddychovať aspoň tých 24 hodín!
Držím palce - dobre to dopadne 👍🍀
@1stefi121 lumbalku som podstupila kvoli borelioze, a problemy po nej ziadne