Môžem odmietnuť operáciu? Máte s tým reálnu skúsenosť? Ďakujem.
Samozrejme. Ak si pri vedomi.
Môžeš, tvoje zdravie, tvoja zodpovednosť. Či si myslíš, že lekár posle políciu a armádu, aby tá doviedli na operáciu?
Áno,aj vyšetrenie,aj odbery....
Môžeš odmietnuť aj sekundu pred výkonom,si svojpravny človek.
Otázka je co potom s tým svojim zdrav.problemom mienis robiť...
Operácia sa nenavrhuje len tak pre parádu.
Áno. Odmietala som 10 rokov a dobre som spravila. Už ani nie je potrebná. Zakaždým som to podpísala pod vyšetrenie, na základe ktorého mi bol zákrok odporúčany.
Mozes, mozes odmietnut ist k lekarovi, odbery, vysetrenia, ty rozhodujes o svojom zdravi
Pokial ti nieje odobrata svojpravnost a samozrejme mas nad 18 rokov
Skor by som rozmyslala preco ak mas zdravotny problem si to siel/sla riesit a teraz odmietas
Pravdaže. Ani liečenie ochorenie je povinné. Proste tvoj život a iba ty urcujes pravidla
@grof_monte_christo mozes napisat, o aku operaciu sa jednalo?, je to zaujimave, ze lekar chcel niekolkokrat operovat a nakoniec sa to vyriesilo same
@tenerifka Mám uzly v štítnej žľazy, ktorá úplne normálne fungovala, aj stále funguje. A kvôli tým uzlom mi chceli vziať celú štítnu žľazu. Uzly nakoniec prestali rast a nijako nenarusili činnosť štítnej žľazy. Doktor to po 10 rokoch vzdal, ze to budeme už len sledovat.
@janinah bohužiaľ niekedy sa navrhuje “pre parádu”.
Mne tak takmer vyoperovali slepé črevo. “Pre istotu”. Predpokladam, že nevedeli určiť diagnózu, tak si povedali prečo nie… odmietla som po výsledkoch krvi, ktoré mi oznámila anestéziologička. Bola som mladá cca 21-22 ročná žaba. Lekári chytili neskutočné nervy, ziapali tam po mne, prišiel sám primár… podpísala som reverz a súhlasila s pozorovaním. Stav sa mi zlepšil už na druhy deň, zrazu všetci žartovali ako som mohla byť ako kozmonaut… ha, ha, ha. do prepúšťacej správy už ani neuviedli diagnózu zápal slepého čreva.
Ja hovorím dôveruj, ale preveruj. Nikto nepozná lepšie tvoje telo než ty sama, ak mi niečo nesedí, alebo sa mi nezdá urobím si po svojom.
Bolo to pred takmer 30. rokmi, slepé črevo mám dodnes.
Autor - nenechaj sa tlačiť do niečoho čo nechceš a máš pocit, že zákrok nepotrebuješ alebo nechceš. Stále platí právo na telesnú autonómiu.
Áno tiež som odmietla
Áno, tiež mamina odmietla aby mi vybrali mandle a nikto to neriešil. Nakoniec som rada
Teba bude bolieť nie lekára tomu to môže byť jedno či ty prídeš alebo nie. Neboj domov sa Ti nepôjde prosiť. Tvoja vec ale ak ťa to chytí akútne tak či tak sa operáci nevyhneš.Ak je to čosi horšie platí vždy jedna zasada radšej skôr ako už neskoro a dopady môžu byť horšie.Aspoň nebudeš môcť obvinovať lekárov ak sa niečo stane môžeš si zato sama.Môjho muža kolega bol tiež mudrejši ako lekár však čo mal iba žlčníkove kamene ktore trebalo vybrať ešte začiatkom leta. Vykašľal sa na to a teraz dostal pred 2 mesiacmi taký žlčníkovy záchvat že už mu bola dobra aj operácia ktoru predtým odmietal.Nie vždy je dobre byť múdrejši než lekár.A zaleži od toho aj čo to je.
Otázka znela inak...či je možné odmietnuť operáciu a aké sú reálne skúsenosti. Za normálne odpovede k veci ďakujem.
Môj zdravotný problém nie je nič život ohrozujúce, operácia by môj stav mohla zlepšiť ale je veľká šanca že sa mi zdravotný stav zlepší aj sám.
Lekári by chceli operovať lebo je to najjednoduchší a najrýchlejší spôsob ako zlepšiť zdravotný stav. Ja chcem počkať a skúsiť iné možnosti.
@pribinak Samozrejme že nie, lenže ja do nemocnice na kontrolu musím ísť a tam sa má rozhodnúť. Takže svoje rozhodnutie im budem oznamovať tesne pred prípadnou operáciou.
Odmietnuť mizes aj minútu pred operáciou. Ale fer by bolo aby si svoje rozhodnutie o odmietnutí komunikoval čím skôr
@pribinak Samozrejme som im to oznámila ale veľmi to v úvahu nebrali
@taktotedanie Lebo som si zlomila nohu, zlomenina sa hojí pekne ale kosť v nohe sa troška posunula. V januári mám ísť na kontrolu s tým že to budeme rovno pravdepodobne operovať. Ja som svoj zdravotný stav prebrala aj s inými doktormi a názory sú rôzne.
@autorka Tak toto tiež poznám. Doktor mi navrhol operáciu zápästia po zlomenine, lebo sa to tiež posunulo. Bola to vcelku komická situácia. Rozhodnúť som sa mala sama. Ako to lekár vyslovil, sestrička na urgente od stola zahlásila, že ona by si to operovat nedala 😁. Lekar až tak nenaliehal, že je to nevyhnutné, len že môžem mať iste obmedzenie. Po zrastení som mala kontrolný röntgen a vtedy mi ten istý lekár povedal, že som sa dobre rozhodla. Zápästie sa pekne zrástlo a na operáciu som už aj zabudla.
Avšak keď som si zlomila kľucnu kost, so mnou už nikto nediskutoval. Rovno operácia a bolo.
@grof_monte_christo Ja sa chystám odmietnuť, tak snáď z tade nebudem musieť utekať 😅. Cítim sa super, noha bolí omnoho menej. Napraviť kosť na nohe som si dala ale ďalšiu operáciu už nechcem.
Hojit sa to moze dobre avsak do buducna s tym posunom mozte mat poriadne velke problemy a chronicke bolesti
@grof_monte_christo asi bolo tych uzlikov viac a v hranicnej velkosti okolo 1cm? Na to maju lekari vacsinou taky nazor, ze aspon punkcia. Ja som tiez podpisala, ze nad zakrokom uvazujem (paradoxom je tiez, ze lekar odporucal - ustne - nic nerobit a do papierov napisal ine 🤷♀️). Oni maju tendenciu cinnost sz casom ovplyvnit, preto to sleduju (a samozrejme, ich rast moze byt dalsi problem)..
@simsalabim Moje sú nad hranicnou veľkosťou. Sledujú mi ich už viac ako 20 rokov a štítna žľaza funguje zatiaľ bez problémov. Od tejto operácie ma odhovorila aj sestrička na endokrinologii. Tiež mala tieto uzlíky a podstúpila zákrok. Bola PN pol roka, otrasné výkyvy hormónov mala. Že už by zákrok nepostúpila, len by si to nechala sledovat.
Odmietla som po prvom navrhu dcerinu operaciu skoliozy. Avsak, ked som po case a po vynalozeni enormneho usilia na zlepsenie jej stavu prisla na to, ze to inak nejde, suhlasili sme obe.
Ale najprv som si vypocula rozne nazory roznych lekarov, odbornikov aj inych ludi, ktori skoliozu mali alebo nemali operovanu. A mas pravdu, kazdy tvrdil nieco ine. Nakoniec sme sa obe rozhodli same za.
Moja sestra mala zlomenú ruku, len jej ju napravili a na kontrole kaslali na to ze nema správne zhojene, že nemá dostatočný kalus. O 9 mesiacov bola opäť so zlomenou rukou na tom istom mieste v nemocnici a dostala drôty do ruky. Babka si zlomila zápästie, nechcela operáciu q teraz ma problémy so zaplatím.
ja som odmietla takú menšiu operáciu,prepichovanie nosa.Bolo to hádam pred 30 rokmi.Doktorka sa mi vyhrážala,že mi to zapíše do karty,že som odmietla.
Nechápala som,že ten jej zápis by čo reálne zmenil?
Ona si asi myslela,že som sprostá a že neviem o svojich právach.
Povedala som jej že dobre,že nech napíše. Potom zistila,že sprostá nie som a zrazu zázračne existovala aj iná liečba....
Ďakujem za skúsenosti, takže to odmietnem, podpíšem správu a vybavené.
odmietnes pisomne ale... noha je nosny aparat celeho tela, treba brat do uvahy, ze ak sa teraz citis dobre neznamena to, ze neskor sa ti stav neskomplikuje, napr. zacnes krivat, bolesti chrbtice, oslabenie chrbtice s naslednym vyskakovanim platnicky... toto su vsetko nasledky nespravnej chodze, takze zvaz... drzim palceky
@kacena4 Jasne len teda čo doktor to názor, preto som sa rozhodla že najprv skúsim cestu bez operácie.
Skonzultuj stav s iným dr, ktorému dôveruješ.
Moja mama odmietla už 2krát...a nepovedali ani slovo...že je to jej vec a keď nechce, tak nechce...
Jasne. Keď ti niekto chce s niečím pomôcť a ty nechceš tak čo? Odvedie ta polícia?