Odmietnutie lekárskeho úkonu/vyšetrenia

raqa
20. jan 2024

Chcela by som sa spýtať či môže lekár odmietnuť starostlivosť respektíve hospitalizáciu... Ide oto že som bola hospitalizovaná s dcérkou kvôli začatiu liečby nebudem konkretizovať akej jednoducho mali sme tam byť od piatku do pondelka no vzhľadom nato že dcérka neznášala dobre hospitalizáciu som odmietla pokračovať v liečbe na ďalší deň ráno,podpísala som reverz a šli sme domov samozrejme že sestričky boli urazené a upovedomili aj pani doktorku ktorá nás mala na starosti stým že doktorka povedala že keď budem chcieť pokračovať v liečbe mám si nájsť inú kliniku... ďakujem za informácie

koniarova
20. jan 2024

@raqa a čo si čakala? Čo mala podľa teba urobiť?

oriesocek
20. jan 2024

Toto sme prave diskutovali s mamou, kedze robi na intenzivke. Pokial to nie je zivot ohrozujuci stav, tak si myslim, ze moze odmietnut vzhladom k tvojmu spravaniu a odmietnutiu liecby a podpisaniu reverzu. Nemozes ocakavat, ze lekari su na spagate a ludia tam chodia ako chcu. Maju nejake kapacity, postupy.. nemyslim si, ze si mala zobrat dceru na reverz. Je mala, ty za nu rozhodujes a je v tvojom zaujme jej zabezpecit vsetko a aj liecbu.... Ani mojmu dietatu sa nepacilo v nemocnici, ale musela tam byt a ukoncit liecbu... Nedovolila by som si ju zobrat iba preto, ze sa jej nieco nepaci...

sissy27
20. jan 2024

@raqa mne to pride logicke… odmietla si ich liecbu, lebo ti nevyhovovala. Preco by s tebou mali znova stracat cas? Aby si im znova povedala, ze toto sa ti nepaci a ides domov?
Ani v restauracii si nebudem diktovat ako ma kuchar varit, toboz v nemocnici nebudem lekarku buzerovat ako ma ma liecit… ale samozrejme mam pravo si vybrat ako restauraciu, tak aj lekara, ktory mi vyhovuje.

mamina7070
20. jan 2024

ak to nie je zivot ohrozujuci stav tak moze ti povedat ze si mas hladat niekoho komu doverujes

a kedze hemangiom sa nelieci vsade u deti tak to mat jednoduche nebudes mozno skus kosice, v ba neni velmi sanca sa dostat a priebeh liecby je rovnaky , mozno si zaplatit ako samoplatca zahranicie

mamina7070
20. jan 2024

a nemocnici si sposobila problemy s preplatenim vasho pobytu a liecby (takze aj preto ti odporucila hladat inde

zooeynka
20. jan 2024

Mas pravo odmietnut a mas pravo sa tam opat, v pripade potreby vratit. Ano, su na spagate a musia ta osetrit ak sa vratis aj po reverze. Oni si nemozu vyberat ze teba neosetria, si predstav ze im pred nemocnicou ty alebo dieta skolabujete kvoli ich odmietnutiu. Cize no stress.

judit47
20. jan 2024

@zooeynka tak si na velkom omyle, samozrejme ak sa jedna o zivot ohrozujuci stav tak musia osetrit…

Ale ak uvediem priklad,pridem s dietatom,ze ma hrozny kasel a na reverz odidem, aj ked chcu hospitalizovat, tak ked sa mu kasel zhorsi, ked da vratim mozu odmietnut-o tom je prave ten REVERZ ze na vlastne riziko odmietas liecbu a v pripade komplikacii nesies vsetky nasledky…

mamina7070
20. jan 2024

@zooeynka nemusia ak ide o planovanu starostlivost a hospitalizaciu na ktoru caka xy deti a nejde o riesenie akutneho stavu

syslik81
20. jan 2024

nemocnica nieje hotel kde pridete len ked chcete ... odmietla si liecbu? odmietla.. tak necakaj ze ti budu skakat okolo zadku .. a modli sa nech dcera nema nasledky ...

bosorkabb
20. jan 2024

Áno môže to urobiť. Určitý typ liečby vyžaduje hospitalizáciu. Tú si odmietla a odmietla si aj liečbu.
Ja som tiež podpísala reverz ale to bola iná situácia.

alickapusinka
20. jan 2024

Presne tak. TY ako dospela žena si mala trvať na tom aby ste tam ostali. Vždy ak tam máš ostať tak lekár vie prečo a nejdem len tak zo srandy podpísať reverz. Sú ľudia nepoučiteľný. Nie podpíšem reverz nastanú komplikácie chceš sa vrátiť. Toto tak to nefunguje aj ak pôjdeš do inej nemocnice budú pýtať správy s predošlej nemocnice. A tam uvidia že si podpísala reverz. Nemocnica nie je holubník. Myslela som si že rodič rozkazuje a povie budeme tu tak budeme odkedy deti diktujú rodičom čo sa bude robiť. Reverz je to že TY nesúhlasíš s liečbou a lekárskym postupom. Určite ťa lekár/lekárka upozornila že ak nastanú komplikácie tak si to budeš musieť zaplatiť. Vždy lekár vie prečo pacient musí ostať v nemocnici. Presne tak ak je reverz a má ísť platba zo zdravotnej poisťovne za úkony tak sa na to pozerajú ináč poisťovňa na nemocnicu. Máš možnosť ísť do nemocnice inde asi najskôr do súkromnej a tam TI všetko dajú zaplatiť. Ale v súkromnej Košice Saca napríklad tiež ej to do poradovníka ja pol roka sa čaká na vyšetrenie. Ak nie si spokojná môžeš ísť do zahraničia. TY nemôžeš byť tá ktorá diktuje lekárom čo majú a nemajú s tvojím dieťaťom robiť. ONI vedia postup. Nikdy by som neodišla s dcérou z nemocnice len preto že sa jej tam nepáči necíti sa tam dobré. Sú aj dospelý ktorý sa v nemocnici necítia dobre a ak by každý podpísal reverz tak by poisťovne ako platili nemocniciam. V nemocnici kde si reverz podpísala ťa nezoberú nazad lebo vyhodnotili to tak že ak si reverz podpísala tak vedia že by si to urobila znova a ani nie sú povinný. Ak by si aj dala žiadosť na UDZS tak ONI podpísaný papier majú. nechápem čo bolo také hrozne dôležite že tvoje dieťa nechcelo tam byť tak poslúchnem dieťa a idem domov dospela žena. Nechápem chovanie.

raqa
autor
20. jan 2024

@alickapusinka Má 8 mesiacov takže mi nik nič nediktoval stačilo mi to že nespala hlávka jej už od unaví padala a ona nemohla spať nejedla a odmietala aj mlieko iné prostredie iný ľudia jednoducho nerobilo jej to dobre

aurora33
20. jan 2024

@raqa tak potom si rieš následky a ak sa niečo zhorší, hľadaj inu nemocnicu.

raqa
autor
20. jan 2024

@raqa prišli sme domov dieťa mi začalo aj jesť aj piť a spí už 3,5 hodiny čo sa nejde dospat preto som odišla a ako som povedala má 8 mesiacov bola pripojená na pulzny oximeter trhala to dole bola nespokojná nervózna nevispata hladná smädná keďže nič nechcela a takému dieťaťu asi ťažko vysvetlím že nech si to netrha že to je pre jej dobro a o postieľku ju tiež nepriviažem nebola si tam nevidela si akom stave je to dieťa doslova vyčerpané od unaví takže preto som sa pýtala že keď podrastie bude viac vnímať že to je ok či sa tam môžem vrátiť alebo nie

jamimo
20. jan 2024

@alickapusinka Ojojój, dnes žijeme dobu, kedy deti diktujú rodičom 😉 Vidím to denno-denne.
PS: tiež si myslím, že hospitalizácia nie je sranda králiková, asi bola potrebná. Lekár si len tak nevymyslí od brucha, že dieťa bude hospitalizované 🤷‍♀️ Bohužiaľ, niekedy musíme aj v detstve znášať nekomfortné situácie. A je to správne, vycvičí nás to do dospelého sveta.
Každopádne prajem autorke aby jej dieťa bolo zdravé.

kris_tin257
20. jan 2024

Fuuu no bola som s 8 mesačnou v nemocnici a za dva týždne tam ideme znovu, žiadne dieťa neznáša dobre nemocnicu ale neviem si predstaviť ju odtiaľ jednoducho zobrať a ohroziť jej zdravie 😕 si jej mama mala si to s ňou nejak vymyslieť, ja som malej radšej zapla rozprávku na tablete keď bolo zle pričom doma jej nepustam vôbec ale aby prišla na iné myšlienky

mamina7070
20. jan 2024

@raqa ale ty nerozumies ze infantilny hemangion je potrebne liecit vcas este pocas jeho proliferacnej fazy ak sa cas presvihne (lebo mamicka nie je schopna zvladnut docasny diskomfort dietata) tak proste uz uspech liecby nebude taky aky mohol byt

anjelicek26
20. jan 2024

8 mesacne dieta je chore, takze reaguje a neguje vsetko. Od toho si mama,aby si sa dala do pohody a preniesla tu pohodu aj na nu v nemocnici,nie,ze s nou odtial utecies. Nebola v tej nemocnici zo srandy, fakt ti prajem,nech sa to nezhorsi a nebudes Si este nadavat...lekarka a personal reagovali spravne, ja by som ta tiez vo dverach otocila,keby sa vratis,lebo Si svoje dieta vedome vystavila riziku,ze sa mu stav rapidne zhorsi..

raqa
autor
20. jan 2024

@kris_tin257 skúšala som všetko nič nezabralo tablet hračky kočík hračky ruky

januska12323
20. jan 2024

V nemocnici ste boli kvôli liečbe a nie na dovolenke. Namiesto podpisovania reverzu bez debaty s lekárkou si sa mala na ňu obrátiť ako sa dá dcérke pomôcť zvládať pobyt alebo sa opýtať či sa to nedá riešiť ambulantne.
Na mieste lekárky by som postupovala rovnako, oni vynaložia nejakú námahu a príde matka viete čo kašlem na to ideme domov. A o nejaký čas sa stav zhorší už ti budú dobrí?

raqa
autor
20. jan 2024

@mamina7070 kožný povedal že to netreba riešiť že je maličká že mám prísť na kontrolu o 4 roky aj napriek tomu som to riešiť chcela skúsila som no mala to jednoducho neznášala dobre tak počkám kým trocha neodrastie

mamina7070
20. jan 2024

@raqa a ake to ma velke ?

raqa
autor
20. jan 2024
jamimo
20. jan 2024

@kris_tin257 pravdu máš.... a čo tie detičky a rodičia ťažko chorých, napr. na onkológii? Tiež preplačú potoky sĺz, ale bohužiaľ... Keď to má pomôcť... 🤷‍♀️To sú bojovníci a statoční hrdinovia ❣️
Máme v rodine dievčatko s ťažkou formou neurofibromatózy... Cykly chemoterapie od veku 18 mesiacov, zavedená kanyla, holá hlávka. Keď ju však stretnem mám baterky nabité na 3 mesiace, a som vďačná za to aká je statočná a silná. Dospelí by sa mohli od nej učiť.

nika23t
20. jan 2024

@raqa ty si jednoducho nezvládla vlastne unavené dieťa. Si hlúpa, riskujes jeho zdravie pre vlastné pohodlie. Žiadne dieťa, väčšinou ani dospelí ľudia nemajú v obľube hospitalizáciu. Ja byť lekárka, odmietnem Ta.

mamina7070
20. jan 2024

@raqa a ten kozny vam dal aspon sono a ostatne vysetrenia porobit ? neviem ja by som takto neriesila ako ty dost to ma
ale tak ty si zakonny zastupca nikto nutitnta nemoze

raqa
autor
20. jan 2024

@mamina7070 áno všetko mala urobené aj sono pečene všetko je ok jednoducho kožný povedal že to mám nechať tak že tieto detičky majú ešte tenkú kožu koža zhrubne a hemangióm sa môže stratiť a keď nie že sa to dá pekne laserovou odstrániť

alickapusinka
20. jan 2024

@raqa prečo si to urobila ved TY si mama TY si mala na tom trvať tam ostať.

bosorkabb
20. jan 2024

Inak musím sa autorky zastať. Ja som tiež odišla na reverz. Syn odmietal v nemocnici jest, piť,spať. Len plakal a plakal a to som ho na rukách nosila, tulila k sebe. Cele oddelenie nespalo čo plakal. Nevedel zaspať pre svetlo ktoré tam svietilo nonstop. Hrozné niečo. A personál radšej dal hlasnejšie telefón kde film pozerali a krik nech je ticho že každý chce spať.
Odišli sme domov a zrazu dieťa pekne spalo, jedlo, pilo. Jeho stav sa zmenil radikálne k lepšiemu. Takže nie vždy pobyt v nemocnici prospeje.
Žiadnu ďalšiu liečbu nepotreboval.

raqa
autor
20. jan 2024

@bosorkabb ďakujem že má tu aspoň niekto chápe ale vraví sa nezažiješ nevieš ja som to aspoň skúsila no nešlo to tak skúsim aj keď inde inou liečbou keď troška odrastie