Máte počet detí, ktorý ste chceli, ste zabezpečení, v kľude si užívate vašu rodinu, deti rastú.
Žiadna ochrana nie je na 100%, len Neondyt 😃
Brali by ste ako zradu, keby váš manžel nechcel podstúpiť vazektómiu? Brali by ste to že napríklad keby sa vám niečo stalo, ešte plánuje deti s inou ženou?
Ty by si si dala preč maternicu len za to, že už nechceš mat deti?
Ono to není také jednoduché zo psychologického hľadiska, je to dôležitá časť mužskej (ženskej) identity, že si schopný splodiť dieťa, aj keď aktuálne si myslíš, že ďalšie dieťa už nechces. Takže keď nie je niekto stopercentne rozhodnutý, nútiť sa ho nesmie a už vôbec to nebrať ako podraz.
A keby sa so mnou niečo stane, prečo by nemohol byť šťastný s inou ženou po mojej smrti a pripadne chcieť dieťa? Milujem ho, ergo chcem aby bol šťastný.
keď si ty presvedčená, že už deti nechceš, tak prečo si nedáš podviazať vaječníky? Prečo ty neurobíš také zásadné rozhodnutie a nepodstúpiš zásah do svojho tela?
A nie, nebrala by som to ako zradu, že možno raz bude chcieť mať deti s inou. Vlastne vôbec by som sa na to ani takto nepozerala.
Tak ako muž nemá žene čo rozprávať do toho, či si má dieťa nechať alebo ísť na interrupciu, tak nemá žena čo rozprávať do vazektómie. Každý má o svojom tele rozhodovať sám.
Ak sa ty chceš chrániť pred ďalším tehotenstvom, tak máš svoje spôsoby ako si to zariadiť. Ak muž za žiadnu cenu nechce dieťa, tak tiež má svoje spôsoby ako to zariadiť. Ak sa obaja zhodnú, že nechcú ďalšie dieťa, tak najférovejšie bude, ak sa zabezpečia obaja.
Mozes to brat aj tak, ze nebude ondit poza tvoj chrbat bez nasledkov...
Inak, vysvetli mu, ze vazektomia nie je neplodnost, pretoze spermie sa nadalej muzovi tvoria, ale odchadzaju inym sposobom (telo ich zmetabolizuje). Ak by veeeeelmi chcel, este sa to da chirurgickym zakrokom vratit spat, alebo spermie by si mohol odobrat a dat zamrazit... Je to jednoduchsi zakrok ako podviazanie vajecnikov, aj rekonvalescencia je rychlejsia, cele to ma menej neziaducich ucinkov ked sa to spravi muzovi...
Nebrala by som to ako zradu, ale ak by islo o moje zdravie, ze uz dalsie tehotenstvo fyzicky nezvladnem, vtedy by ma riadne nastval, ze to mieni riskovat.
Nebrala, ale musel by pouzivat kondom. Tie, ktore porovnávajú vasektomiu s odobratím maternice, alebo sterilizaciou zeny, su trocha mimo. Pri vasektomii sa nic neodobera, iba sa precvaknu semenovody. Operacia na par minut, na druhy deň je fit. U zeny sterilizacia obnasa predoperacne vysetrenia, hospitalizaciu, anestezu. Ziadna sranda. Tiez zvazujeme vasektomiu. Ak by casom deti chcel s inou zenou, vzdy mu vedia spermie odobrať priamo zo semennikov a pouzit
@bolarazjedna presne toto si myslim aj ja...kľudne nech ma dalsie deti ak by chcel. Ale pocula som taky nazor, ze zadne dvierka, tak som zvedava, ci je to casty nazor alebo su vsetky zeny prajne a milujuce 🙂
Ja by som isla na sterilizaciu aj hned, ja urcite dalsie deti nechcem. Mozno k tomu aj dojde ak sa bude dat konecne ist v klude do nemocnice.
@najk presne tento medicinsky rozdiel je znacny medzi muzom a zenou 👍 u zeny to nie je len take hopsasa, ak ma zdr.kontarindikacie napriklad kvoli anesteze atd.
Ja by som neporovnavala podviazanie vajecnikov s vazektomiou, predsa len, z hladiska obtiaznosti operacie je to neporovnatelne.
Ale v zivote by mi nenapadlo to spajat so zadnymi dvierkami, to mi pride az paranoidne.
Nechce, tak nechce, dohodnut sa na inom sposobe ochrany.
jedinú správnu radu dala dazdovka, lebo ostatné sa tu navážajú do autorky, že prečo nie ona, no lebo u chlapa je to otázkou pár minút, dokonca neviem či sa to nerobí iba lokálne.
Aj po vasektomii sa daju odobrat spermie, takze sa neda hovorit o zadnych vratkach. To by si musel nechat odstrániť cele semenniky, aby uz nemohol mat nikdy deti na 100%
Cena nas tiez trochu odradza 500-600eur je doost 🙂
@najk más pravdu, že fyzicky je pre ženu celá procedúra omnoho náročnejšia. Ide tu ale skôr o psychologiu všetkého (ísť na interrupciu je tiež iba niekoľko minútový zákrok, a na ďalší deň si fit). Aj keď sa vazektomia dá zvrátiť, nikdy dopredu nevieš, či nevznikne nejaká komplikácia, kvôli čomu predsa len nie. A to ze môže si dat zamraziť spermie - nie každý je stotozneny s umelým oplodnením ci inseminaciou, aby vopred vybral takuto možnosť (možno jeho budúca žena by to odmietla podstúpiť).
Samozrejme, sú to extrémne príklady. Netreba to cele zvelicovat, vazektomia je malý zákrok a dá sa to zvrátiť.
Ale ak s tým niekto nie je stotozneny, tak nútiť ho nemôže nikto, ani mu to vyčítať nesmie, lebo ako som písala, je to veľmi zásadne rozhodnutie zasahujúca do mužskej identity.
Nebrala by som to ako zradu lebo by som nič také po mužovi nežiadala...
Tiež nechcem mať 10 deti.. Na podviazanie by som ale nešla. Je to dosť komplikovane zo zdravotného hľadiska. HAk neberiem. Takže ak muž nebude chcieť mať ďalšie deti tak bud vazektomia alebo bude musieť používať kondóm. Takže má na výber.
@bestmate pritom autorka uz napisala ze kludne aj ona, ale tema je o vazektomii 🤷
Mne pride scestne rozmyslat ake oplodnenie si bude zelat jeho buduca zena :D sorry 🙂 proste ta možnosť mať deti mu ostane. Ved som hned napisala, ze ako zradu to neberiem. Ma na vyber este kondom.
Prečo chces o ňom rozhodovať?nikto nevie či sa o 15,20 r nerozvedie a nebude chcieť mať deti
Mam kamaratku ktorej muz chcel ist na vazektomiu a ona mu to nedovolila,argumentovala ze nikdy nevie co sa stane a uz by nemohol mat deti. Ja som muza nenutila ani on mna, sama som sa na radu gynekologa rozhodla pre sterilizaciu, hoci to bolo najtazsie rozhodnutie v mojom zivote. Ja muza nikdy do nicoho nenutim a on mna tiez, neviem si predstavit ze by ma nutil niekto v tejto veci.
U nas bola vasectomia napad muza, kedze aj v rodine aj medzi znamymi pozname snad 10 muzov, co ju maju. Poznam aj 2 zeny, co maju sterilizaciu, a maju dost velke zdravotne problemy, ci uz je to kvoli tomu, netusim. HAK tu berie minimum zien
To co je za zmyslanie? 🤦🏻♀️ Sposobuje to psychologicke problemy u muzov. Uplna zbytocnost, strata penazi a zasah do tela a psychiky
@bolarazjedna interupcia urcite nie je banalny zakrok po ktorom si na druhy den fit...ja mam za sebou zial 2,kvoli MA,a teda spamatavala som sa po zdr.stranke velmi dlho.
ja som na vianoce rodila druhe dieta a teda posledne. kedze mame s muzom dost aktivny sexualny zivot, sam od seba navrhol, ze pojde na vazektomiu. ja som s tym nesuhlasila, ani nesuhlasim, on uz bol u urologa na vstupnu konzultaciu, ma termin na zakrok. opakujem mu stale, aj urolog mu to povedal, aby si dal zamrazit spermie, keby nahodou... on o tom nechce ani pocut, ze on uz dalsie deti ani nahodou nechce.
mam kolegynu, jej muz to uz pred rokmi absolvoval. nijako psychicky netrpi a sex si uzivaju bez obav.
Ale chces to ty a nie manžel môj by to tiež nepodstúpil
Môj si to naštudoval, že pre ženu je zákrok rizikovejší vraj...pri druhom cisárskom mi mohli kľudne podviazať, on bol proti, že on pôjde. Šiel..aj keby si dal zamraziť, čo nedal, je to absolútne jeho vec, neriešim ....je spokojný, že nepchám do seba HAK.Trpel asi dva mesiace, kým to odpuchlo,mal bolesti, no ale teraz fungujeme oveľa lepšie ako predtým, bez stresu.
Nie.. Véd ty môžeš ísť na sterilizáciu... Alebo si ju mohla mať pri poslednom pôrode...
Nemozes nikoho nutit, ani vydierat, aby podstupil zasah do svojho tela. Ani nikto druhy teba.
Keby sa sam rozhodol, je to ine. Ale nutit muza do vazektomie? Dostane mozno psychicky blok, strati zaujem o sex. U kazdej operacie je riziko, ze moze dopadnut zle.
Nebrala by som to ako zradu, a dokonca mi toto spojenie ani nejde dokopy.
Ale som rovnakého názoru ako bolo písané vyššie, vazektomia je ovela jednoduchší zákrok ako sterilizáciu u ženy.
Tiež sme túto tému rozoberali, a chlapi sa podla mňa tohto zákroku boja. Preto sú väčšiou proti.
Ja zas nechápem, prečo by všetko mala podstupovať žena. Vynosiť, porodiť a ešte aj sterilizáciu riešiť, kde je potrebná operácia. Vazektomia sa robí lokálne, a je to na cca 15minut.
Nebrala, je to jeho zdravie a zásah do jeho tela. Ak sa na to necíti, nahnevala by som sa. Ty nechceš podstúpiť podviazanie?