Ahojte, citala som nizsie prispevok o probleme s platnickami,ale nenasla som odpoved. Ja som objednana na mri ale az o 2 mesiace. Na rtg sa viem dostat o 1 -2 tyzdne. Len neviem ci sa to zobrazi. Nechcem sa bytocnw opat ozarovat., lebo za posledny pol rok som mala ct, mri a 2xrtfg kvoli inym zdravotnym problemom😕
MRI je určite presnejšie ako rtg. Pri platnickach sú potrebné úplne presne snímky takze určite MRI.
To kde byvas že čakáš 2 mesiace na termin?
Presné parametre, a rozsah vyskočenia platničky ukáže len MRI, keďže je to tkanivo a až podľa toho bude vedieť doktor stanoviť liečebný postup podľa mňa. Na rtg bude vidieť že stavce sú možno bližše ako by mali byť alebo že sú v inej polohe...hlavná je MRI.
Mne snímok neukázal, až CT.
Rtg je na platničky zbytočne. Nič to neukáže. Najlepšie a najpresnejšie je MRI - tam môžeš chodiť aj denno denne, nie je tam žiadna radiačná záťaž ako pri RTG a CT.
take dlhe cakacky na mri? Nemas dochodkove alebo ine poistenie v NN? Vies sa dostat prednostne aj skor.
@stejja9 je to bonus tejto poistovne, neviem ci aj ine poistovne maju taketo bonusy:
https://poistovna.nn.sk/nn-plan/zalozky/bonus.html
Ja som od nich vyuzila iny bonus, u nas v TT som na MRI cakala len 2 tyzdne. Aj to mi po tyzdni volali, ze sa im uvolnil termin, takze som isla skor.
Prosím Ťa aké máš problémy? Mne ortopéd určil z RTG snímku, že mám poškodenú platničku.
@joesvk pozri si rtg snímky chrbtice. Na základe toho lekar ako koľkej výborný nevie zistiť o platničke nič. Rtg na chrbticu pokiaľ nie je krivá (skolioza) alebo zlomená je zbytočné vyšetrenie. Neukáže nič. Lekar sa o platničke rozhoduje na základe tvojich popisovanych ťažkosti. Tu nastáva ale problém, že automaticky by ta mal poslať na MR. Ale tým ze je to drahé vyšetrenie (do cca 200 e), tak sa ho lekar boji indikovat, aby nemal zle body u poistovne.
A dostávame sa do veľkej problematiky lekar, poistovna a peniaze.
@majuskano nemal ako určiť. Len si to myslí. Mal ta poslať na vyšetrenie MR ak chce niečo o platničke vedieť ale holt sa šetrí.
Rtg má pri poškodenej platničke nulovú výpovednú hodnotu. Na rtg je vidieť kosti. Ja keď som bola na rtg, tak tam bola akurát veta, že je tam poškodenie, toť vsjo. To je taká informácia, že sa ti na to rtg ani ísť neoplatí. Na snímke z magnetickej rezonancie je vidieť všetko, svaly, jemné štruktúry, nervy, presné vysunutia. Ja mám jednu platničku prasknutú, sekvester tlačí na nervový koreň, ďalšia platnička je 6mm vysunutá atď. … pol A4 informácií.
@yoxinka prosím ta netrep, ja som sa na začiatku februára objednavala na MR mozgu, termín mi dali o mesiac. Bolo to na Kramároch. Pani na recepcii, že keď chcem skôr nech skúsim Ružinov. Mama bola v tom čase tiež na MR mozgu, bola na antolskej a termín mala za 2 týždne. Ty kde žiješ, v jaskyni? V BA vážne nie je problém s magnetickou rezonanciou.
@yoxinka udávas nepravdivé informácie. Pol roka sa nečaká na magneticku rezonanciu nikde, ani tam kde je jedna na celý okres. (Tam su terminy cca 3 mesiace). V BA ich je asi 13 kusov. Človek sa nemá problém do mesiaca niekde dostať. Zbytočne rozduchvas vášne, že pol ročný termín.
@gemerka17
Nemám absolútne žiaden záujem rozdúchavať váše, ja nie som žiaden troll. Ok, teraz keď nad tým rozmýšľam, mohol byť dôvod ten, že som potrebovala MRI mozgu spolu s krkom. Ešte ma upozorňovala neurologička, že nie je si istá, či mi to spravia spolu v jednom termíne. Keď som volala na spomínané pracoviská, povedali to čo píšem, JÚL. Pred rokom som bola na MRI v Cinre, šlo o LS chrbticu, tam som mala termín za 10dní. Preto som volala tam a dostala termín na MRI C chrbtice + mozog za tri týždne. Tiež som po skúsenostiach absolútne nemala pocit, že je v BA problém s MR, aj neurologička mi hovorila, že jej robia do dvoch týžňov v pohode z pacientov, preto to bol pre mňa celkom šok, keď mi pani povedala v januári, že júl. Ale ok, mohol byť problém to, že som tie dve veci chcela spolu. Ospravedlňujem sa, môžem tú reakciu vymazať.
@yoxinka dakujem za info a ako liecis tie platnicky? Musela si ist na operaciu ?
Nie, ja mám hlavu nastavenú tak, že operácia je úplne ale úplne posledné riešenie a spravím všetko pre to, aby som sa jej vyhla, lebo je to zásah do chrbtice, ktorý je nezvratný. Ja som si vybrala tú strastiplnejšiu cestu, ktorá zahŕňa, dôkladné vyšetrenie - zháňala som neurológa, ktorý veci reálne rieši a nie len predpisuje od dverí lieky bez toho, aby sa na mňa vôbec pozrel, nemá problém ma poslať na MRI a necávikuje okolo toho a k tomu veľmi dôkladná rehabilitácia, úprava pohybových stereotypov a cvičenie. A z každej strany (lekár, fyzio) mi bolo odporučené schudnúť. Ja nemám nejakú mega nadváhu, mám po 3 pôrodoch asi 10kg navyše, ale keď mi povedali, že si mám predstaviť 10kg múky a že o túto váhu menej bude chrbát musieť nosiť, keď pôjde tuk preč, bolo to pre mňa dosť motivujúce. Zo začiatku som cvičila 3x denne. Začínala som aktiváciou hlkbokého stabilizačného systému, čo zahŕňalo hlavne dýchacie cvičenia a následnú zmenu dýchacieho stereotypu (polopate, učila som sa dýchať bránicou, čiže do brucha), potom postupné posilňovanie všetkých svalových skupín chrbta, plus uvoľnovanie svalov, mäkké techniky, mobilizácie, manipulácie podľa toho, ako sa stav vyvíjal (to je práca môjho fyzio). Podľa stavu a ako chrbát reaguje postupne pridávame cvičenia, meníme frekvenciu, typ cvikov, intenzitu … na začiatku som ledva robila tie dýchacie cviky, teraz už robím najjednoduchšie planky. A k tomu správne sedenie, státie, ohýbanie, chodenie …. Rehabilutujem už 1,5 roka a ako sme sa zhodli s mojou neurologičkou, toto sa bude musieť stať mojím životným štýlom. Cvičenie, pohyb a radosť z neho a vyvážená strava. Tak takto ja liečim platničky ;). Len chcem upozorniť, že môj problém je komplexný, mám jednu platničku prasknutú, viacero vysunutých vo viacerých segmentoch chrbtice, plus na jednom mieste mám poškodený nerv, čo mi spôsobilo nefunkčný pomerne veľký sval a obrovskú disbalanciu svalovú … je toho veľa u mňa.
@yoxinka dakujem pekne, ja sa od zajtra chystam tiez na rehabilitacie, sice ja som len seknuta, nemam zatial potvrdeny problem s platnickami, mam len velke bolesti, pichanie pod lopatkou, mravcenie na jednej strane. Ale po dorsiflexw sa mi trosku uvolnilo. Som zvedava ci mri potvrdi platnicku, lebo mojou chybou a nespravnym dvihanim tazkeho som sa dostala k tymto problemom. Este sa opytam, ked si zistila ze ide o platnicku boli to vtedy velke bolesti ?
Ja mám problémy s chrbticou 10rokov. Aj u mňa to začínalo takými seknutiami sem-tam. Dala som lieky a čau. Časom sa to zhoršovalo. Po pár rokoch som po “seknutí” bola v stave, že ma od 15mesačného dieťaťa odvážala sanitka. V nemocke klasika, nadopujú človeka analgetikami a myorelaxantmi (ten dorsiflex trebárs alebo silnejšie) a domov. Ja som 5 rokov cvičila pilates trebárs a problémy sa stále opakovali. Dva roky Po treťom pôrode nastal hotový armagedon. Obrovské bolesti, vyžarovanie do pravej nohy a strata jej citlivosti, odpadnutie od bolesti. Do tohto momentu ma napriek všetkým problémom nildy nevidel neurológ, tak toto bola situácia, kedy som to vzala do svojich rúk a zháňala si lekárov, fyzio, všetko cez odporúčania známych/rodiny, na slepo som už nechcela ísť. Inak, tieto blokády chrbtice sú v 90% svalového pôvodu, platničke nemusí nič byť. Len ľudia hneď platničky riešia. Ja som počas rehabky zažila situáciu, že som mala bolesti prinktorých som nevedela spraviť krok. Vybavili sme to s fyzio za 24hodín, cvičením 3cvikov, každú hodinku jeden. S platničkou to nič nemalo, bola to svalová vec. Ale zároveň s tým mi hovoril, že u mňa to bolo tak rýchlo tým, že mám rok odvičené a chrbát mám v inom stave ako bežný človek. Celé toto treba dôkladne pochopiť, čo cvičíš, prečo to cvičíš, čo to s tebou robí. Každý zanedbaný problém s chrbtom sa časom zhorší až sa často dostane do situácie, že fakt len operácia pomôže, lebo ľudia chcú len tabletku a hotovo, nechce sa im s tým pracovať. Mne fyzioterapeuti po kuknutí MRka rovno povedali, že toto je tvrdá práca MINIMÁLNE na rok a cvičenie do konca života, inak to ten chrbát nezvládne …
@yoxinka u mna problemy zacali par mesiacov dozadu. Mam sedave zamestnanie uz 5 rokov. Pred polrokom som mala zablokovanu krcnu chrbticu, vzdy to po napraveni preslo. Od novembra mam vsak bolesti v lopatke, a teraz uz tyzdwn som seknuta. Mam 29 a celkom aj strach z vysunutwj platnicky, ale to by som myslim mala ovela vacsie bolesti. Kvoli tej krcnej som mala aj silnw migreny, nakoniec mi robili rtg mozgu a nasli cystu, dali mi ziadanku aj na krcnu mri ale zatial som nebola. Chcem ist za ortopedom ci postaci len mri krcnej ak by to bola platnicka alebo treba cely chrbat.
Problém naprávania je v tom, že to je len prvý krok, potom treba cvičiť. Ja mám z naprávania panickú hrôzu a nedala by som si to robiť hocikomu, v žiadnom prípade človeku, ktorý si niekde spravil víkendový kurz. Na Slovensku sa chiropraxia nedá študovať. Vedia to niektorí lekári a koooopa šarlatánov, ktorí v mnohých prípadoch ani poriadne nevedia, čo robia. V USA kde je chiropraxia veľmi rozšírená sa študuje roky. A človek, ktorý to ide študovať, ten musí mať skončenú medicínu 5 rokov, potom sa študuje chiro, niečo akoby u nás atestácia u lekárov. Nás to robí bárskto v každej dedine. Moji fyzio majú vyštudovanú chiropraxiu v zahraničí, všetko, čo mi manipulovali videli pred tým na MRku, žiadne naslepo a robili len nevyhnutné zásahy a potom pracovať s tým, cvičiť atď. Napravenie nie je vyriešenie problému, je to začiatok cesty, potom musí čovek makať. Inak, sused má vysunuté platničky v krku a ten má z toho stŕpnuté prsty. Tam závisí od toho, ako to je vysunuté, koľko, na čo to tlačí atď. Vysunutá platnička sama osebe nemusí znamenať nič. Ja mám v krku vysunuté všetky do 2mm, nerobí mi to žiadne problémy, problém pri platničkách je to tuším nad 11mm. Je to strašne komplexná vec, samotné vysunutie nemusí znamenať nič. U teba bude problém svalový, myslím si. Asi sa moc nehýbeš, máš poskracované a popreťazované svaly. Stačil by ti šikovný fyzio, ktorý fakt vie čo robí. Uvoľniť na rôznych úrovniach - potom to zacvičiť a bolo by hotovo.
Určité veci bude vidno aj na Rtg snímke. A nie je to až taká veľká záťaž, čo sa týka žiarenia.