Odhalí CT blížiaci sa infarkt?

24. máj 2023

Ahojte. Trosku mozno blba otazka ale velmi sa bojim o mojho manzela .Pred par mesiacmi mal operaciu ( maly chirurgicky zakrok)
Bol pod ciastocnou anestezou, a odvtedy ma prpblemy, boli ho stale chrbat, citi tlak na hrudi, dokonca niekedy palenie. Lekari ho posielaju hore dole no konecne ma termin na CT ... co vsetko moze CT odhalit??? JA uz mam hororove scenare... prosim pochopte ma.. mam velky strach.. citala som ze bolest na hrudi az palenie signalizuje bliziaci sa infark... moze toto ct odhalit???

macekovam
24. máj 2023

Mal lieky na riedenie krvi? Clexan alebo fraxiparine injekcie?

autor
24. máj 2023

@macekovam bral ich po operacii 10 dni

macekovam
24. máj 2023

A krv mu brali?

macekovam
24. máj 2023

Bol teraz s týmito ťažkosťami u lekára? Odber krvi odhalí aj emboliu pľúc aj infarkt... EKG neodpísali?

simca06022011
24. máj 2023

ale toto moze suvisiet s kopou veci, nemusi to byt hned srdce a infarkt. Kludne do moze byt traviaci problem, moze to byt palenie zahy, moze to byt naozaj aj chrbtica. CT odhali ak je nejaky problem, aj napr. nadorovy, ale aj kopec inych atd. Problemy si srdcom vysetri internista/kardiolog EKG a pod. pristroje, sono srdca... Lekari ho posielaju hore dole, lebo asi nic konkretne nevedia najst.
Ak mas taketo stresy, mozno by som zvazila normlane celkovu kontrolu v sukromnom centre ako samoplatca, ale tiez to nemusi nic najst. Ja predpokladam, ze odbery robili a podla toho posielaju "kade tade".

bublinka1426
24. máj 2023

@macekovam ktore ine faktory okrem cholesterolu mozu ukazat na infarkt? aby som vedela na co sa mam pytat lekarky dakujem

zafir01
24. máj 2023

@bublinka1426 napríklad krvné hodnoty D-dimer . ( ale nie som zdravotník, len často počúvam medicínske podcasty)... Tak pri akútnych infarktoch ci ischemiach, sú prave tie D-dimeri zvýšené .

bublinka1426
24. máj 2023

@zafir01 dakujem pekne

mudracucoriedka
24. máj 2023

Treba sa pýtať doktorov, nie lajckej verejnosti. Problém manžela môže byť kardiologický, neurologický, alebo môže íst o úplne inú príčinu. Hlavne aby ste vedeli odpovedať na otázky doktora, nie kládli zbytočné. Spýtajte sa dr či nemôže ísť o infarkt, keď máte strach, ale nepýtajte sa na detaily, ktorým nerozumiete - d-dimery nie sú špecifické len pre infarkty a ani sa podla nich nediagnostikuje. Verím, že manžel bude zdravý a obaja budete mať pokoj na duši s pozitivnou spravou na papieri a v rukach 🙂

sim_icek
24. máj 2023

@bublinka1426
natriuretické peptidy (NP), AIP, D-dimér, troponín T (diagnostický marker pre infarkt myokardu), troponín I, CK, CK MB, NTpro BNP (marker srdcového zlyhávania), dáva sa vyšetriť aj CRP, kyselina močová, fibrinogén, homocysteín, myoglobín, AST,LDH
Lekár podľa okolností nakombinuje, ktoré hodnoty potrebuje zmerat. Nedávaju sa všetky naraz, ale vždy len nejaká kombinácia podľa situacie

@autorka na CT pekne uvidia cievy vrátane tých čo zásobujú srdce a dokáže odhaliť prítomnosť srdcovych chorob. Odhali aj zmeny cievnej steny, rozsah poškodenia

macekovam
25. máj 2023

@bublinka1426 ... Tuky v krvi... A potom troponin stúpajúci.. Emboliu dedimer...

bublinka1426
25. máj 2023
macekovam
25. máj 2023

@bublinka1426 a ešte zrážanie faktory sú dôležité..,, hustá krv,,...

taktotedanie
25. máj 2023

Nie nevie
Nenapisali ste coho CT ide absolvovat