Ahojte maminky! Prosim vas nemate kontakt na nejaku odbornicku, terapeutku alebo niekoho kto pracuje so zenami s traumou z porodu? Mala som strasne tazky traumatizujuci porod, dcerka bude mat skoro 6 rokov a ja to mam v mysli akokeby to bolo vcera..chceli by sme este druhe babatko ale strasne sa bojim, druhykrat by som to uz neprezila asi...A prosim nepiste mi tie co mate lahke porody za sebou,asi by ste ma nevedeli pochopit...dakujem za kazdu radu...
@sumalee ja som na tom podobne, ale budem to riešiť inou pôrodnicou, keďže pri prvom pôrode mi nedovolili ani počas kontrakcii ležať na boku, celý čas som musela ležať na chrbte, a bolo tam viac toho, systém ako 100 rokov za opicami. Uvidím ako na tom budem počas ďalšieho tehotenstva, a možno pôjdem aj za odborníkom.
Dula by mohla pomôcť
Skus dulu. Ja som mala roky traumu z porodu a ked som otehotnela prva myslienka bola ze sa bojim a ako to zvladnem ale rozhodla som sa rodit s dulou a v cechach (co nakoniec nevyslo), a mala som nadhermy porod. S dulou sme pred porodom prebrali vsetky strachy, stresy, traumy a velmi mi to pomohlo. Sakozrejme aj to ze som rodila tak ako som chcela.
ja som svoju traumu z pôrodu riešila s dobrou psychologičkou a veľmi mi pomohla.
Este spomeniem, ze mne sa porod vzdy spajal s bolestou na ktoru som velmi citliva. Kurz hypnoporodu a prave dula mi zmenili nastavenie, ze porod su len tlaky, stahy ktorych dieta sa priblizuje ku mne. A presne tak to bolo. Dalsia vec ktora bola pre mna problematicka bolo slovenske zdravotnictvo a ich protokolarny a medicinsky pristup k porodom. Aj preto som si zvolila porodnicu, kde mi povolili dulu a moznost porodu aky som mala zelany (najma poloha pri druhej dobe porodnej a vyber lekara).
Neviem z coho vznikla tvoja trauma z porodu, ale asi treba najskor pracovat na tom, ze ako si porod predstavujes, ako sa ma vyvijat a co tam nechces aby sa dialo. Ja som zacala tam. Napr som si zvolila ze nechcem byt na koze, nechcem nastrih, nechcem prilisne zasahy, chcem masaz hradze pocas porodu (prevencia natrhnutia, co som tiez mala traumu), ze chcem rodit v polohe ktora mne vyhovuje (nakoniec som bola dole na zinenke). Je mi luto ze mas traumu, ale fakt je ze vela zien sa na porod nepripravuje ani fyzicky ani mentalne ani psychicky. Cakaju, ze "odrodi ich lekar". Ja som velmi vela pracovala na vsetkycj 3 aspektoch a vyplatilo sa. Drzim palce nech mate druhe!
Zenske kruhy, tam by mohli dobre pomoct. V Rakusku je na toto specializovana ambulancia, ja som to zvazovala v tehu skrz depresiu. Nastastie depresia porodom odisla. Na sk neviem co niekto zo psychologov sa venuje prave tomuto
Y
@sumalee ahoj,neviem sice doporucit konkretneho cloveka,ale napadli mi Zenske kruhy,skus ich kontaktovat,oni budu vediet..mrzi ma,ze si to mala take,a drzim palce,aby si nasla niekoho,kto Ti pomoze to spracovat ❤️