Odber krvi na štítnu žľazu

vikusik231
11. jún 2024

Prosím vás odhali mi tento odber krvi štítnu žľazu? Nevyznám sa v tom moc . Ďakujem za radu

staromodna
11. jún 2024

@vikusik231 na základné stanovenie či sa jedná o problém so štítnou žľazou je to fajn. Akonáhle by to vyšlo mimo normy, tak je potrebné navštíviť endokrinologiu a tam sa urobia obsirnejsie vyšetrenia a odbery

vikusik231
autor
11. jún 2024

@staromodna takže ak pôjdem na toto a zistia že je toto v poriadku tak nemusím ísť na vyššie vyšetrenie ?

janewithane
11. jún 2024

Aj ked ti vyjde TSH v norme, neznamena to ze problem so stitnou nemas. Idealne je urobit aj test na protilatky proti stitnej a sono. Najma ak sa napr snazis o tehotenstvo. V takom pripade by napr TSH nemalo byt vyssie ako 2,5 - pricom klasicky je to este stale v norme. Autoimunitny zapal stitnej zlazy ( tzv. Hashimoto) je u zien velmi rozsireny.

Ale ak nemas priznaky a nesnazis sa o tehotenstovo tak to s tebou asi velmi riesit nebudu, aj ked teoreticky zmenou ziv.stylu by sa dal zapal spomalit.

michaela329
11. jún 2024

Odber nestačí, ja mám napríklad TSH v norme, no na štítnej viacero cyst a utvarov, ktoré treba každého pol roka kontrolovať. Kamarátka mala TSH v norme, ale pristitne telieska jej "žrali" vápnik...nie je to len o TSH.

majamat
11. jún 2024

prejavy poruch, ci ochorenia stitnej zlazy by sa dali rozdelit na 3 urovne, ktore sa samozrejme mozu kombinovat, ale mozu sa vyskytovat aj samostatne.
1. anatomicke zmeny
2. funkcne zmeny
3. zmeny, ktore ovplyvnuju stitku, ale nie su vyslovene poruchou stitky.

1. anaromicke zmeny, to su rozne cysty a uzliky, ale aj nadory a pod., pripadne aj rozna zemna struktory, zmensenie, zvacsenie a pod
- toto sa prejavuje na urovni odchlyiek od tvaru - cize viditlene zmenena stitka, ak je tedy ato odchylka velka - cize cez krk vidiet zvycsenie, opuch, dokonca aj uzliky/"hrvol" a pod, tiez moze ist o odchlyky ktore idu smerom dovnutra a mozu tlacit na okolite struktury, icze mozu sposobovat tazkosti v hrdle - s prehltanim, ci ddychanim,
samozrejem ak s anatomickymi dochylkami je spojeny aj bod 2. budu tu aj prejavy poruchy funkcie. no ak hormony su ok, potom su prejavy len miestne - v oblasti krku, nie celkove. a teda zavisi od velkosti zmien.
2. funckne zmeny - toto su prave tie odchlky, ktore sposobuju clekove prejavy, lebo tym, ze sa meni funkcia, toto prave organizmus ovplyvnuje, reps ho ovplyvnuje ako celok. nastavaju zmeny v hormonoch TSH, T3 T4. cize ano, tieto hormony ukazu zmeny funkcie. ako tu baby pisali, pre otehotnenie je vhodnejsie mat TSH pod 2,5.
tu budu clekove prejavy,c i sa to skombinuje aj s ostanymi bodmi, ci nie.
3. toto nie je vyslovene primarny problem stitky, ale skor problem imunitneho systemu, ktory z nejakeho dovodu spusti autoimunny proces stitnej zlazy, cize vlastny imunitny system nici stitnu zlazu. tu je dolezite, ako velmi je znizena. tento proces moze stitku znicit natolko, ze sa zmeni jej funkcia a teda u vacsiny sa to aj stane, ale v pociatocnych stadiach moze stitka este funkciu zladat, cize tu nejake vyrazne prejavy nebudu. samotnu poruchu imunitneho systemu clovek neciti, citi teda len jej nasledky - bod 2.
*TSH je hormon, ktory poskytuje obraz o cinnosti stitky za dlhsie obdobie. nemeni sa zo dna na den, icze ak sa nastartuje autoimunny proces, potom aj male odchlyky od normalnej funkcie uz dvihaju TSH hore, hoci nemusi byt este uplne nad normu,a le budu skor vo vyssich hodnotach normy. v takom pripade by mal dr spozorniet a minmalne by to apson mal odkontrolovat po nejakom case.

pamimam
11. jún 2024

všeobecný lekár mi pri preventívnej prehliadke urobil odber krvi.
Výsledok: niektorý marker bol mimo normálnych hodnôt = odporučenie k endokrinológovi.
Ten odobral krv na test: TSH, FT4... prezrel štítnu žľazu cez ultrasonografické vyšetrenie.
1x za rok : odber krvi+kontrola sono+lieky.

S výsledkom testu od súkromníka - vezme Ťa endokrinológ bez "výmenného lístka" od všeobecného lekára?

mima172
11. jún 2024

@vikusik231 Mňa na endo poslala gynekologička. Na prvé vyšetrenie som si mala priniesť čerstvé výsledky TSH. Tie mám v poriadku, no aj tak mám problémy so štítnou žľazou. To píšem len na margo toho, že TSH v norme sa nemusí rovnať = zdravá štítna žľaza.