Od akého veku sú vhodné kontaktné šošovky?

ajsha123
2. okt 2020

Potrebujem poradiť.
12 ročná dcéra má dioptrie -2 na obe oči, tj.do diaľky. Nosí okuliare. Chodí však na plavecký, je to viacmenej rekreačne, 1x do týždňa. Včera sa mi priznala, že nevidí na trénerku... Keď jej káže niečo urobiť, alebo naznačí, že už má plavat nevidí. Je potom z toho nervózna. Má klasické plavecké okuliare. S trénerkou som ešte nehovorila, ale plánujem.
Od akého veku sa môžu nosiť kontaktné šošovky? Je to vôbec vhodné na mladé oči? Viem, raz za týždeň hodinu... Ja som nosila vkuse niekoľko rokov, a vytvorila sa mi alergia, šošovky teraz na ociach neznesiem, hneď mám zapálené oči.

Ako to riešite Vy, ktoré plavate a máte dioptrie, resp. Vaše deti? Alebo je ešte iné riešenie ako kontaktné šošovky? Plávanie nechceme zrušiť. A áno, určite sa dá s trénerkou dohodnúť a bude akceptovať, že dcéra nevidí... Ďakujem.

simsalabim
2. okt 2020

@ajsha123 ja sa sice nevyjadrim k veku, ale na plavanie by som sosovky nenosila. Velka sanca na vaznu infekciu. Inak, vo filme Notting Hill mal Hugh Grant dioptricke potapacske okuliare 😉

renab
2. okt 2020

@ajsha123 do bazena asi so sosovkami nie. A k veku: moj syn nosi od 11 rokov. Doktorka povedala, ze spravny vek je vtedy, ked si ich vie dieta bezpecne nasadit aj vybrat.

ajsha123
autor
2. okt 2020

@simsalabim Tiež ma napadlo, či existujú dioptrické plavecké okuliare... Ešte som nepatrala...

amelie2017
2. okt 2020

Sosovky na plavanie isto nie, treba dat urobit plavecke dioptricke.

ajsha123
autor
2. okt 2020

@amelie2017 a kde?

eleanor13
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
terezka1947
2. okt 2020

@ajsha123 v optike. Treba sa popytat vo viacerych.

terezka1947
2. okt 2020

@kristina2412 tak,ci tak musi ist do optiky

kristina2412
2. okt 2020

@terezka1947 preco by musela ? V tychto plaveckých eshopoch objednáva priamo dioptrie ake potrebuje.

terezka1947
2. okt 2020
ajsha123
autor
2. okt 2020

@kristina2412 Ďakujem za link, pozdáva sa mi to

chouette0157
14. aug 2022

@ajsha123 mam celý život vysoké dioptrie, šošovky mi dali prvýkrát keď som mala 10 (teraz mam 36) a chodila som na spoločenské tance a to boli teda ešte také "archaické" typy... Kto zvládne aplikáciu šošoviek sám a primeranú hygienu, ten ich môže nosiť...ponárat oči iba v šošovkách to nie, kvôli infekcii z bazénovej vody, ak má dobré plavecké okuliare, že jej oko ostane suché, tak by to šlo... Oficiálne napríklad nesmú šošovky ani do termálnej vody, ale ja ich takto s plaveckými okuliarmi nosím roky a nikdy som nemala problém