Dievčatá, v apríli bolo 15 rokov, čo som bola naposledy očkovaná proti tetanu... teraz v lete sa človek často pri práci vonku, v záhrade poškriabe... tak sa samozrejme bojím... a doktorka ma nechce preočkovať, že stačí koncom kalendárneho roka... myslíte, že je to ok?
Mna zaockovali s 10rocnym oneskorenim
ja nemám očkovanie proti tetanu vôbec.
@zitaje toto som si myslela aj ja, ale precitala som si clanok o tom a skoro som odpadla - u niektorych nakazeni nie je vobec historia hlbokeho zranenia, mozes sa infikovat aj inac, myslim na zdravoteka.sk to bolo. Dost som zostala prekvapena.
Asi sa pojdem dat pichnut 😃
Ak v záhrade neskočíš na mínu, ktorá by ti odtrhla polovicu nohy, tak sa nemusíš obávať 🙂
@walentina7 prečo? Tiež to odkladam, tak ma to zaujima. Dakujem
@walentina7 moja kamarátka to isté, 2 mesiace ju bolela ruka a odvtedy jej stále niečo je, má problémy s kĺbami atď, pripisuje to očkovaniu..
@walentina7 tiez ma to zaujima. Tiez poznam chalana, ktoremu zacali po tetanovke velke problemy
@lienka175 jaa som bola pred rokom..asi po 20 tich. Ale to som si skaredo rozrezala nohu na hrdzavom zeleze. Na druhy den som sla k dr. A ona zhrozena ze sa to malo sit, ze som na pohotovost mala ist.
Hned injekcia, silne antibiotika a kazdy druhy den kontrola, ci sa to hoji. Bezne rany nie su infekcne..
@walentina7 aj tá moja kamoška, predtým mala imunitu ako slon, odvtedy stále chorá, unavená, boľavá, vkuse niečo odvtedy, covid nemala..už jej to trvá rok..
Už som sa dočítala, že nie sú vakcíny, tak asi preto mi to posunula
@zitaje ak by si mala pravdu ty, tak nechápem prečo sa lekári pri drobnom úraze pýtajú či si očkovaná proti tetanu...zo srandy asi nie....je to dôležité ak sa stane aj drobný úraz napr.sa poškriabeš o hrdzavý plech alebo stúpneš na kliniec....v záhrade stačí ak sa poškriabe o staršie náradie alebo sa pichne o plot či je tam hrdzavý zámok....
@lienka175 mňa očkovali proti tetanu pred týždňom...žiadna bolesť ruky, či začervenanie, nič, žiadna reakcia....môže ťa preočkovať kludne neskôr, len na záhrade si daj pozor aby si nemala drobný úraz s hrdzavými predmetmi či záhradné náradie alebo sa pichneš či poškriabeš s niečím hrdzavým...ale ak by sa niečo také stalo a ideš k lekárovi, určite ťa hneď preočkuje...s drobným úrazom nemusíš hneď utekať k lekárovi len vydezinfikovať a ak to začne robiť problém vtedy lekár...oni sa automaticky spýtajú či si preočkovaná a kedy....ak je to dlhšie ako pred 5rokmi tak dávajú pre istotu zase preočkovanie....
@mogaa pred par dnami mi lekar vysvetlil, ze stav rany nehovori absolutne o nicom. Bakterie sa dostanu do krvi a odtial uz idu svoje. Rana moze byt v poriadku.
@lienka175 dajte sa preockovat. Vo vseobecnosti sa odporuca kazdych 10-15 rokov ale nas ockovaci kalendar to ma po 15tich rokoch. Neviem preco chce doktorka cakat do konca roka. Kazdopadne nic sa nestane len ta ochrana je nizsia. Tie hlupe reci, ze ,,nemam ziadne ockovanie a je mi dobre,, alebo..,,je to zbytocne,, nepocuvajte. Tieto zeny vas nebudu drzat za ruku ani liecit ked ochoriete. Tetanicke spory su bezne v prirode a ked pracujete v zahrade neda sa nic vylucit.
Neviem ci je to ok, ale ja som nie ockovana proti tetanu uz cez 30 rokov a zijem