Ahojte, chcem sa opytat (ak tu niekde uz je taka diskusia dajte mi prosim vediet). To co som tu nasla riesilo ockovanie, ale deti a to nepotrebujem 🙂
Je tu niekto co sa dal proti kiahnam ockovat v dospelosti a potom mal vyskyt kiahni vo svojom najblizsom okoli (vlastne deti)? Fungovalo to, nedostali ste kiahne?
Taktiez hladam pripady, ze ste nemali v detstve kiahne, potom ich mali vase deti a aj tak ste ich nedostali... Skor mam opacnu skusenost v okoli, ze v detstve kiahne nemali a potom to "schytali" od deti v dospelosti... 😒 Preto hladam niekoho kto to takto nemal a idem dufam, ze by to bol nas pripad ak sa nedame zaockovat 😀
Nas problem je v tom, ze zjavne chytame vsetko od nasich deti (chceme ich aj v chorobach podporit 😅 - virusova stomatitida, sarlach... Kiahne nemal v detstve ani moj mm a ani ja... Pred par dnami som mala stretko s kamoskou, ktora chytila kiahne od syna (skoncila v nemocke), manzelov bratranec tiez chytil kiahne od dcerky a mal zly priebeh...ono by nam ten priebeh mozno ani nevadil (i ked to nebude asi prijemne), lenze kto sa postara o deti keby to bolo naozaj zle ak by sme to chytili naraz... Pediatricka nasich deti nam odporucala zvazit ockovanie (nas dospelych) a tak hladam ci tu niekto nema skusenost s tymto ockovanim...
Prosim kedze viem, ze ockovanie je obcas HOT tema 😀 , nerada by som riesila tuto cast, skor hladam odpoved na moje otazky... 😉
@lenka_21 osobnu skusenost nemam, ale mam zaockovane dieta proti kiahnam a zatial od nikoho nedostalo. na tvojom mieste poziadam obvodneho lekara o testy na protilatky, ci si kiahne neprekonala bez nejakych prejavov. ak budu negativne, nechala by som sa zaockovat. potom nechytis ani pasovy opar 😉
veru, ak nebudeme očkovať decká, napokon nás skosia nimi prenášané choroby... Bude to veru posledný gól v sieti...
@lenka_21 presne ako pise latvia, nechaj si odobrat protilatky a uvidis ci ich neprekonala latentne - skryte, a podla toho sa rozhodnes.
Ja som tiez myslela, ze ma kiahne obisli, dala som si vziat protilatky (plati sa cca 5-7 eur) a zistila som, ze som ich prekonala 🙂
@fidka79 prepac, ale ta tvoja veta "najlepsie prekonat v detstve a mate svaty pokoj" je uplne scestna.. myslim ze cestovat v case nevie nikto aby sa vratil do detstva a nechal sa nakazit kiahnami aby mal potom pokoj.. kiahne v dospelosti maju vacsinou ovela horsi priebeh a vyradia cloveka z bezneho fungovania na niekolko tyzdnov a to nie je sranda, pokial ma pracu, rodinu, deti.. preto si myslim ze je spravne ze sa tym zaobera..
@lenka_21 urcite zajdi za obvodnou a nechaj sa vysetrit na protilatky, je tu moznost ze si kiahne aj prekonala bez viditelnych prejavov ale ak nie, ja by som sa nechala zaockovat..kiahne nie su chripka ktoru si tyzden odlezis..
Ja som pripad kedy som ich chytila od deti v dospelosti.
V detstve som mala smolu, viackrat ma davali cielene sa nakazit - ku kamoske, bratrancovi sa hrat ked boli infekcni na dlho a nic, nikdy som ich nechytila, ani ked v triede niekolkokrat zurili. Az pekne od deti v dospelosti.
A sice horor priebeh, ale dalo sa prezit. Nevyradia na tyzden, ale na 2-3 tyzdne. Ale som rada ze som tym konecne presla a mam pokoj. Inak poznam aj co sa dala zaockovat ako dospela a normalne ich dostala, ci mala trosku slabsi priebeh, tazko povedat...
Nam to vyslo tak ze najprv chytilo mladsie dieta, po 2 t od neho starsie a po dalsom 1t od neho nakoniec ja. Takze akurat som sa stihla ich doopatrovat az som zalahla ja, ale je fakt ze muz musel mat dovcu, nakolko o deti som sa nedokazala starat potom uz ani nahodou, ani stat na nohach som nevladala.
Asponze muz to mal v detstve, okrem toho muz viac riskuje ked ich chyti v dospelosti, moze tam byt viac pridruzenych problemov, az po kalibre typu schytanie neplodnosti a pod. takze pre nich este nebezpecnejsie nez pre nas zeny.
Necitam vyssie komentare, ale ja som sa dala v dospelosti ockovat, lebo v detstve som kiahne neprekonala, starsiu som davala do skolky, chceli sme dalsie babo a pre tehotnu zenu su kiahne nebezpecne...a urobila som dobre, lebo zase som tehotna, v skolke bolo uz niekolko cyklov kiahni (chodi uz druhy rok), ale ja mozem kludne spat, ze babatku neublizia...mala sice kiahne este neschytala, ale staci po nu chodit do skolky a clovek ich moze chytit...na druhej strane ma to stalo 120€ a mala som brutalnu reakciu, ktora odznievala niekolko mesiacov, strasne ma svrbela koza, nohy som mala zodrate az do krvi a ked som sa len nechtami poskrabala, okamzite mi to navrelo a par minut trvalo kym to zmizlo...ale aj tak to nelutujem, lebo uz druhy krat sa nemusim bat, ze si ohrozim nenarodene dieta...
@latvia to je pravda, dospelak moze chytit este raz ako pasovy opar, ktory moze byt dokonca vaznejsi a nebezpecnejsi nez samotne kiahne! Jeho liecba trva viac nez mesiac aj ked je nekomplikovany. A niektore tie komplikacie su teda ine kalibre, fakt aby sa clovek triasol pred takym niecim!
@horana ved prave, ze prekonanim kiahni to koncit vobec nemusi....virus si hovie v gangliach a moze sa aktivovat uz len znizenou imunitou....bolesti neskutocne... ja dufam, ze svojho syna ockovanim uchanim aj pred oparom, a ked, tak ze to bude mat slabsi priebeh.zatial sa nenakazil
@lenka_21 moja sestra podla mojich rodicov nikdy kiahne nemala.. moji ostatni dvaja surodenci ich prekonali po sebe, ona bola pri nich ako dieta a bola aj pri mne /ja som ich dostala v 14tich od malej netere/ a aj tak ich neprekonala.. ked mala male deti, tak si dala zistovat protilatky z krvi a vyslo jej, ze ich prekonala, ale zrejme bezpriznakovo.. /aj moj otec tvrdi, ze nikdy kiahne nemal a pritom sa niekolko krat stretol s kiahnovimi detmi/ takze sestra sa ockovat nedala, potom to chytili aj jej deti a nedostala ich..
ak by jej testy tak nevysli, tak by sa ockovat dala - pokial viem, je tam niekolko rocna ucinnost vakciny.. ak by som bola na tvojom mieste, urcite sa ockovat dam, ak tam je nejake riziko prekonania aj ked si zaockovana, urcite bude priebeh miernejsi ako keby si zaockovana nebola.. predpokladam ale ze to je velmi nizke percento - prepuknutia kiahni napriek ockovaniu..
V detstve sme sa nicomu nevyhybali, volakedy nas vlacili po cinziaku, aby sme vsetko chytili, lenze ja som bola rezistentna 😀 Segra mala vsetko: mumps, kiahne, ruzienky (ci ako sa to vola)... MM to iste ako ja, vsetci naokolo vsetko a on nic... Takze toto asi nema vyznam riesit.
Deti ockovat nechcem (som to pisala), maju povinne ockovania a to zatial staci... Akurat vidim, ze chytime vsetko co sa mihne (a to este nechodia do skolky 😀 ,, my to chytame vsetko od nich takze preto ma napadlo spytat sa...
@latvia @slniecko77 ten napad s protilatkami supeeer, dame si ro spravit a potom sa rozhodneme. Super tip, to som potrebovala vediet 😉
Dakujem vsetkym za odpovede!!!
@lenka_21 moj manzel neprekonal kiahne v detstve, pred rokom mal 4roc. syn kiahne....cakali sme, ze dostane nabeton aj muz....a nic 😎 takze, nie nemusis to zarucene schytat...ak sa obavas, daj si zistit protilatky....
Ahoj,ani ja som neni z tych stadtnych,co ovcie kiahne prekonali v detstve a kedze takisto pokazde chytim od maleho vsetko,co prinesie zo skolky a chcem mat druhe babatko,nechala som sa tiez zaockovat....najprv mi vysetrili protilatky,ktore som na prekvapenie mojej obvodnej lekarky nemala,odporucila zaockovat....protilatky si daj urcite najprv vysetrit z krvi(nic som neplatila),lebo vela ludi prekonalo ovcie kiahne bez priznakov,ich imunitny system sa s virusom stretol,ale iba si vytvoril protilatky....boli mi podane dve ockovacie davky s odstupom tusim 1 mesiac (1 davka stoji 60,-eur)s tym,ze vraj ak sa absolvuje iba prva,ovcie kiahne mozte dostat ale mali by mat slabsi priebeh,ak absolvujete obe davky,mali by ste byt dostatocne chraneni pred virusom....na ockovanie som nemala absolutne ziadnu reakciu,nic....dala som sa ockovat pred rokom a pol a zatial som ich nedostala,ale zial ani maly,i ked ovcie kiahne v skolke uz mali,takze zatial neviem povedat,aky je efekt,kedze som sa priamo s nakazenym clovekom nestretla,ale spolieham sa na to,ze ked to zabralo u mojho kolegu,zaberie aj u mna 😉 kolega tiez nemal protilatky,dal sa ockovat,obaja synovia mali doma ovcie kiahne a nechytil ani od jedneho....naproti tomu,mam kamaratku,ktora prekonala ovcie kiahne v detstve a na jej velke prekvapenie ich chytila druhy krat v tehotenstve od synceka....podla jej lekarky to vraj nie je az take vynimocne,nakolko mala dost oslabenu imunitu - tehotenstvo+ bola vtedy zrovna aj prechladnuta....nastastie bola uz v 7.mesiaci tehotenstva,takze ziaden vplyv na babo to nemalo....takze clovek nikdy nevie 😅
@lenka_21 Môj manžel dostal kiahne ako dospelý od našich detí - a to sa jeho mama aj on dušovali že v detstve kiahne už mal. Lekárka mu okamžite nasadila antivirotiká a mal najmiernejší priebeh z rodiny( 2 dni mal teplotu 38,3 vyrážky ho posvrbeli tak v norme ale v podstate bol v pohode) - antiv. ale treba nasadiť čo najskôr - najmladšia dostala až na tretí deň pre hroziace komplikácie a ona chúďa to mala strašný priebeh. Staršia dcéra zas povedala, že kiahne sú v pohode a vôbec nesvrbia tak hrozne ako ju svrbel ekzém keď bola menšia. Nakoniec sme vo svojom okolí zistili že dostať kiahne druhýkrát hlavne ak v prvom raze bolo len pár vyrážok nie je nič výnimočné - potvrdené aj lekárkou. Tak podľa mňa aj vyšetrenie na protilátky ak neukáže v akej sú "výške" asi nemá veľkú výpovednú lehotu. My sme sa dozvedeli o 5 prípadoch kiahní druhýkrát len v našom blízkom okolí. Ja som kiahne prekonala v detstve normálne takže som sa starala. Ja som osobne za okamžité nasadenie antivirotík u dospelého viac ako za očkovanie. A dostala najprv staršia a za dva týždne mladšia v tom čase 16 mesačná a asi 3 dni nato manžel. Tak určite by ste nemali všetci naraz.
@lenka_21 tazko povedat ci ockovanie zabezpeci 100% ochranu proti nakazeniu,moje dieta dostalo kiahne od ockovanej spoluziacky,ktora rozhodne lahky priebeh nemala. V dnesnej dobe je docela bezne,ze mozes dostat kiahne aj 2 x za zivot,ja som toho zivy priklad. Moja mama dostala kiahne od mojich deti po 50 rokoch,prekonala ich ako 6-rocna a v 56 rokoch este raz,nikto tomu nechcel verit a ani lekari nie,az krvne testy to potvrdili. Takze po zaockovani je stale 50% moznost,ze ich dostanes/nedostanes. 😉
@lenka_21
tak opravujem ak by sa preukázalo, že nemáš žiadne protilátky tak to vyšetrenie isto zmysel má- Ak by si ich ale mala - vychádzam z toho, že v tom prípade bol priebeh taký mierny, že ani nevieš o kiahňach, tak ako píše @zojka78 nie je nič výnimočné dostať kiahne druhýkrát. Akurát Ti to pomôže sa rozhodnúť či má zmysel očkovať. Pokiaľ ale neplánujete bábätko ja by som sa asi priklonila k antivirotikám.
@lenka_21 Moja neter prekonala kiahne v detstve a teraz nedávno ich chytila druhý krát od svojho malého brata, je už dospelá a priebeh mala taký normálny, žiadna katastrofa. Tiež sme sa čudovali, že ich má druhý krát, ale lekárka povedala, že sa to niekedy stáva. Ja som kiahne neprekonala a moje deti ich mali jeden po druhom, starší syn ich chytil až v 15 a to ma všetci strašili, že aký bude mať priebeh a v pohode, malý to mal horšie oveľa. Podľa mna to nie je až taká strašná choroba, tie prvé 2-3 dni sú najhoršie a potom im už nič nebolo. Ja by som sa očkovať nedala, ale ved každý nech robí ako vie.
No ja som asi vovi kiahnam odolna.ked som bola mala som kiahne nedostala,pritom ma mama doniesla naschval k babke,kde kiahne mali dvaja bratranci a nechala ma s nimi spat. Potom mala kiahne sestra ked som bola tehotna v 19nastich a nedostala som.takze neviem co to je ☺
@fidka79 @latvia @zitaje @slniecko77 @horana @lavazzake @jana_eyre @janage @zojka78 @saska.t
@sorciera24
Ahojte vsetci, chcem sa podakovat za vsetky odpovede ktore ste mi napisali. Ako som spomenula vyssie, podla papierov sme ovcie kiahne nemali a ten test na protilatky je skvely tip. Uz som sa objednala u lekara 😉 Myslim si, ze kto ma ake detske choroby sa naozaj neda ovplyvnit, takze tato diskusia je trosku bezpredmentna 😀
Ano viem, ze je mozne schytat kiahne aj druhy krat, aj ked je clovek zaockovany, ale z toho co viem ten priebeh zvycajne (jasne je aj svetla vynimka ako vzdy 😀 ) mierny a to je to co s mm riesime.
Tu virusovu stomatitidu sme schytali dost silnu a v jeden moment boli chore deti, mm a bol to pomaly nadludsky vykon pre mna to zvladnut. Na moment sa riesila aj nemocka, ale uz sme tam 2xboli a deti vzdy schytali este dalsie choroby a tak sme sa tomu chceli vyhnut. Ked uz sa to trosku stabilizovalo tak som to chytila aj ja... 😠 Jasne pomohla rodina, kazdy sa zapojil ako mohol, ale kedze sme videli, ze je to velmi nakazlive, snazili sme sa limitovat pristup ku nam, aby sme to zbytocne nerotovali...
Toto je jedina vec co riesime ohladom kiahni a preto som zistovala ake su moznosti...zatial nemam v plane ockovat deti - ak sa niekto da zaockovat budeme to my 😀 Este raz dakujem za pomoc!
Dievcata, ako je to s tym ockovanim proti kiahnam - aku dlhu ma ucinnost? Do konca zivota ci len par rokov?
@lenka_21 myslim, ze je to to najrozumnejsie co sa da momentalne spravit..po zisteni protilatok budete v obraze ci ste ich s manzelom prekonali a podla toho zvazite co dalej 🙂
V prvom rade treba dat vysetrit krv na protilatky, pretoze vraj aj ja som nemala kiahne ale protilatky mam, cize som ich prekonala ale bez priznakov.
ahoje, je to trošku mimo témy, ale zaujímalo by ma niečo podobné, ale čo sa týka rubeoly.....V detstve som ju neprekonala, ani mumps. Dá sa proti rubeole očkovať v dospelosti? Ja som sa raz snažila u mojej obvodnej lekárky zistiť, či mám protilátky voči rubeole.....Lenže odmietla mi zobrať krv, vraj sa mám skúsiť spýtať gynekologa, čož mi bolo blbé, keďže som nebola tehotná. Pýtala som sa aj u nás v bioch.laboratoriu, kde za poplatok zisťujú k krvi hocičo, ale tu mi tiež nevedeli poradiť. Vraj to prediskutovať s MUDr. Takže stále nič neviem. Neviete mi poradiť, kde si môžem normálne dať vyšetriť krv na protilátky......Možno som ju aj prekonala, lenže nikde v karte, ani v očkov. preukaze z detstva to nemám,mama si to už nepamätá. Ja som ochotná si to zaplatiť a aj tak sa nemôžem k tomu dopracovať.....ach jo. Mám malé dieťa, ktoré začalo chodiť do škôlky a tiež by som nerada schytala teraz všetky detské choroby. Kiahne som našťastie mala.