Dobrý deň,
chcem sa opýtať či je dobré dať sa zaočkovať proti týmto hepatitídam u dospelých. ako sa dá hepatitída dostať? čítala som oznam u obvodnéj že očkujeme...
@viva13 Je síce pravda, že Hepatitída A je žltačka špinavých rúk, ale povedzme si pravdu, nájdu sa situácie, keď si človek nemôže umyť ruky alebo si ich aj umyje ale v takých podmienkach, že je to akoby si ich neumyl. Ja som ju dostala na verejných wckach, respektíve postupnosť bola takáto (o týchto 3 prípadoch viem, lebo sme sa stretli na infekčnom 😀 ) - 1 slečna (zabudla som jak sa volala) ju dostala od niekoho s kým sa bozkávala v bare, jej kámoška Mirka ju dostala od nej lebo po nej dojedala jedlo a ja som ju dostala od Mirky, lebo sme sa stretli na wecku (radšej sme sa mohli stretnúť na ulici) , pokecali a ja som išla po nej na záchod, darmo som si ruky potom umyla. Keď sa ma pýtala pani z hygieny ako som ju dostala, nemala som ani šajnu, pokiaľ som nezbadala Mirku na chodbe 🙂 A pravdupovediac, keby som vedela že sa proti nej očkuje a čo to je za mrcha, radšej by som sa dala zaočkovať. 3 týždne na infúziach na infekčnom, potom 3 mesiace doma, prísna diéta, tabletky na pečeň, každý týždeň kontroly a branie krvi, potom ešte pol roka raz za mesiac na kontroly - inak diéta sa drží rok (žiadne mastné, slané, sladké, určité jedlá vôbec, no horor). Ak si v takom rizikovom prostredí kde sa premelie veľa ľudí, prípadne prichádzaš do styku s ľuďmi ktorí sa v takom prostredí nachádzajú - neváhaj. Ja som postavila do pozoru celú robotu - robím v knižnici a to si vieš predstaviť koľko ľudí sa tam premelie 😀 Išla som k doktorovi s tým, že mi je zle a odtiaľ ma brala sanitka, tak som len brnkla čo mi je a oni hneď na 3 dni zavreli a dezinfikovali 🙂)))))
Ja som citala, ze az 80 percent dospelych ma v krvi protilatky proti Hep A, nakolko sa uz s tymto ochorenim stretli a prebehlo bezpriznakovo. Mas velku sancu, ze uz si davno imunna. Hep A je choroba spinavych ruk, prenasa sa fekalno-oralne, tj. niekto nakazeny si po WC neumyje ruky, chyti sa klucky na WC, dalsi clovek sa dotkne tej istej klucky a takymi rukami si da do ust potravu. Hep B sa prenasa len krvou a telesnymi tejutinami, tj. napr. pohlavnym stykom, krv na transfuziu je u nas kontrolovana. Ja by som sa neockovala, pride mi to zbytocne.
@viva13 urcite ano, teda urcite zaockovat, ak chodis na nakupy do obchodakov, cestujes verejnou dopravou, podavas ruky pri stretnutiach, pouzivas toalety na verejnosti, navstevujes restauracie atd... Proste ak nie si izolovana, ockovanie je urcite prospesne.. Ako pisala @kmkke priebeh hepatitidy nie je jednoduchy a liecba je dlllllha, nasledky casto trvale.. A aj ked sa nazyva chorobou spinavych ruk, je to trosku matuce, kedze to posobi, akoby zltacku mohol dostat len ten, kto vodu nevidi ako je rok dlhy. Pritom naozaj staci chytit nakupny vozik a nasledne si v aute dat do ust zuvacku, alebo chytit v restauracii klucku na dverach pri odchode z wc a potom si chytit chlieb..situacii je milion.
Ja som ako zdravotnik ockovana proti obom a po ockovani som nemala ziadne problemy. Proti hepatitide B sme sa museli dat povinne zaockovat este pred nastupom na prax, to bolo este na strednej a proti Acku som sa davala az tusim 3roky dozadu to bolo dobrovolne ale hradil nam to zmaestnavatel.
som zdravotník a som zaočkovaná proti obom,ale ak by som bola nezdravotník,tak sa neočkujem...oba typy pri nerizkovom správaní máš maličkú šancu nachytať
Je dobre sa nechat zaockovat, hepatitida je velmi tazka choroba, ak ju raz dostanes (a nemozes si byt ista, kedy a ako?) nasleduje dlhodoba a nie prijemna liecba.
@viva13 Zltacku dostanes, ani nevies ako. Ja som dost cistotny clovek (nesadam si na verejnom WC, umyvam si riadne ruky po WC, pred jedlom a pod.) a dostala som ju v obdobi ked som sa dokonca ani nestravovala mimo vlastnej domacnosti, co je v podstate jeden z moznych a castych prenosov (infikovane jedlo). Dodnes neviem, kto a kedy ma nakazil, nikto v okoli chory nebol. A vlastne ani odo mna nikto chorobu nechytil. Vysledok: 2 tyzdne na infekcnom a pol roka dietna strava + setriaci rezim (co sa fyzickych aktivit tyka). Dieta a aj fyzicky rezim sa spostupom casu zmiernuju.
a možu nastať nejaké vedlajšie účinky???
a ešte mám otázočku? aké sú príznaky? čo ak ju náhodou mám a neviem o tom, može to byť?
@viva13 pribalovy letak...halooo.....najdes ich tam pozehnane a nie su az take neovykle.....kvoli nez. ucinkom by som sa ja osobne urcite proti tomuto ockovat nedala! (okrem toho, ockvoanie ti nezaruci, ze ju nedostanes...)
@sorciera24 ja nemám ešte doma injekcie pýtala som sa na to sestričky dala mi len názov injekcii ale idem si ich vyhladať, dakujem
@viva13 naozaj odporucam zistit si co najviac info o tychto vakcinach, zvazit rizika pre a proti....a nasledne sa rozhodnut.....
@viva13 dobre neviem ti povedat za seba nedala by som teraz ked citam niektore komenty styl choroba spinavych ruk a podobne ja sa cudujem ze kde zijem nie je epidemia; pretoze niektor ekomentare styl su tu cudzinci a cigani a tak s abojim, poviem vam chodte do velkomiest svetovych ziadna epidemia a ani naznak aby s aockovalo na zltacku typu A ako sa to robi na slovensku je totaky bubak!!slovensky ockovat bojme sa vsetkeho....
zltacku, chripku rakovinu, vzdy je sanca ze clovek dostane neaku chorobu, ockovanie nezachrani kazdeho z nas hura je ockovacia latka tak sa vsetci ockujme...
ja viem ze zdravitnci musia, ale su krajiny kde sa zdravotnici zburili, pretoze boli negativne velmi negativne ucinky vakciny , kaliky na cely zivot... stat ich musel odskodnovat a par rokov bolo ticho.. ale to je inom ja viem na slovensku sa o tom velmi nehovori....
odpoved ak citis potrebu dat sa ockovat tak sa daj..... 😉
ak ju necitis tak to nerob, rizik v zivote je vela a na vsetko neexistuju vakciny ktore tak ci tak nie su 100% nic v zivote nie je stopercentne jedine jedna vec ze raz vsetci umrieme nato bohuzial vakcina neexistuje.. chvalabohu.. 😉
no ked som zbadala tu cenu.... až ma zamrazilo vyšlo by nás to vyšše 380€ ich joj 😒
@viva13 Ahoj, vyliečiť sa z toho dá, len ako som spomínala - prísna diéta, tabletky na pečeň, kontrola krvi každý mesiac. Po roku už som nemusela ani brať tabletky ani chodiť na kontroly. Čo sa týka nežiadúcich príznakov - 10 rokov nemôžeš darovať krv ani jej deriváty - takže ak by nastala úplná katastrofa a potrebuješ "zachrániť" život vlastnému dieťaťu - máš smolu. Všade kde sa ma pýtajú - najmä v tehotenstve a pri pôrode, aké choroby som prekonala a nahlásila som žltačku A-čko, tak len krútili ústami a písali to navrch všetkých chorobopisov, tak som z toho mala šou 😀 U mňa sa to prejavilo ako nachladenie alebo angína, bolela ma hlava, nemohla som nič jesť, úplne stiahnutý žalúdok, nasucho ma naťahovalo, keď som niečo zjedla tak to išlo hneď von, prežívala som na citrónovej vode a uhorkách so soľou - ešte dobre že bol august a kolegyne majú veľké záhrady, tak zásobovali celú prevádzku 🙂 Ani lekár nič nezistil, dal mi nejaké kvapky a tabletky na bolesť hlavy a normálne som fungovala v robote a roznášala vírus (už som bola infikovačom 😅 ). Po týždni som išla na kontrolu, že sa to nelepší a sestričke sa nezdali moje oči, tak ma poslala aby som doniesla moč a keď ho zbadala skoro zinfarktovala (krásna oranžová 😵 )Ako mne sa zdal tmavší, ale pripisovala som to tomu že málo jem a pijem vodu a keďže bol horúci august tak preto 🙂 Inak "fasa" suma, nevedela som že to toľko stojí. Tak to sa fakt neoplatí, len dívať veľký pozor, prípadne si kúpiť antibakteriálny gél do kabelky (neuveríš ale ten nosím už 10 rokov so sebou všade - nie ten istý samozrejme, minula som ho už asi na tony 😀 )
@viva13 No momentálne mám tento gél - Hydratačný gél na ruky s dezinfekčným účinkom z Oriflame: http://sk.oriflame.com/products/product-detail....
ale poškuľujem aj po tomto - Antibakteriálny gél v spreji pre celú rodinu:
http://www.mamaaja.sk/e-shop/produkty/hygiena-a...
myslím že si ho hneď po Novom roku aj objednám 🙂
A čo sa týka toho "pekla", ja to beriem že to bol ďalší medzník v mojom živote ktorý ma niekde posunul (vpred samozrejme 😀 ) a v podstate som to brala skôr ako srandu. A najlepšie na tom boli kolegyne, vtedy ma už po 3 mesiacoch volali do roboty a ľutovali a teraz ma zase volajú ale tešia sa že som na MD (a už som im oznámila že najbližších 6 rokov sa teda do roboty nechystám ani omylom 😀 )
@kveta - na to nahodou akosi neverim 😖 Dobre vediet.
urcite ockovat pokial sa da, moja mama prekonala Acko ako dieta a teda v pohode,ale pobyt v nemocke nic moc. U mna bolo podozrenie,nakoniec v BA skonstatovali,ze som mala nejake imunitne zlyhanie a od toho nieco s pecenou,no tak toto uz necham na lekaroch,ale nemam stopy na protilatky,takze asi mali v BA pravdu.
No tiez som to odlezala,lebo nevedeli co mi je, tiez infuzky a dieta. Ta dieta mi ale vobec nevadila, skor ten pobyt v nemocke. Ale ked sa da vakcinovat,tak toto urcite ano. Lebo som tam videla v nemocke ludi,co vobec nevyzerali na to,ze by kde mali dostat A alebo B a tak som sa pytala lekarov a oni,ze zltacka je omnoho nakazlivejsia ako HIV a ze ked ma clovek imunitny vykyv a zader na nohe a ide na kupalisko a tam sa dostane ku vzorke niecoho pri bazene,co je nakazene hep. B,tak to drapne a zisti az o pol roka,alebo aj neskor,ked to nejako prekona,ze sa nieco stalo a je problem. Tiez ludia chodia po dovolenkach a tam Acko drapnete pomerne lahko. Takze za mna ockovat to.
este som chcela,ze ti,co mate napr. povolanie kozmeticka,kadernicka a pod. mozete mat ockovanie na hepatitidu zadarmo, vraj spadate do rizikovych povolani,kde sa s tym lahko mozete stretnut a ohrozit seba.
@maser vies co je to uzitocne, poznam ludi,co si doniesli prekonane Acko s dovolenkya zistili to,az ked mali komplikacie. A do Egypta a Tunisua pod. chodi vela ludi,lebo je to exotika za rozumnu cenu.
Dobre,ze si sa dal, mas od toho pokoj keby niekam ides,alebo keby s tym prides nejako do kontaktu.
Vacsina ludi,co inak robi ako pedikerky, manikerky,kozmeticky atd. su sukromnicky,lebo inak by ich casto ani nezamestnali,keby nemaju zivnost a tak robia v salone. Ale rizikove povolanie maju-lebo nevies kto ti pride a hepatitdu pokial to nema naozaj akutne nevidis vobec,pritom par mesiacov uz je napr. nakazeny Bckou a nevie o tom, lebo este neozltol.
@viva13 hepA je choroba spinavych ruk, cize pokial dbas na hygienu, riziko minimalne. hep B sa prenasa pohlavnym stykom a krvou. doba ochrany je max 15 rokov.