Ochrana sluchu pri práci vo výrobe

fruitys
3. dec 2023

Ahojte, momentálne pracujem v prostredí, kde je väčší hluk a keďže som na to citlivejší plus hladina hluku (meral som len pomocou svojho mobilu) dosahuje hodnoty, kedy sa už riešia OOPP (osobné ochranné prac. prostriedky), hľadám spôsob, ako si efektívne chrániť sluch. Je tu niekto, kto v takomto prostredí ochranu sluchu používa a má nejaké tipy? Aby som to bližšie konkretizoval, zatiaľ som používal hudobné štuple, no aj pri použití najsilnejšieho filtra sa mi zdalo, že je toho hluku na mňa veľa. Neskôr som pociťoval slabšiu bolesť ucha, potom aj bolesť v určitých miestach hlavy a myslím si, že to má súvis s tou prácou. Je pravda, že s jedným uchom mám problémy a keď som si aj dnes skúšal doma štuple, aby som ich testoval, tak mám teraz trochu viac zaľahnuté v tom jednom uchu, akoby mi uškodilo len samotné nasadenie štupľa do vnútra ucha. Ale každopádne, ten hluk v práci mi nerobí dobre a potreboval by som ho viac odizolovať. Na druhej strane, nepamätám si, že by som tam videl veľa ľudí s ochranou sluchu a preto si myslím, že väčšina to tam nemá, kolegovi napr. úroveň hluku nejak nevadí a predstava, že by som tam chodil so slúchadlami ako pilot ma trochu znervózňuje :D Čiže som na tom tak, že ak nenájdem vhodný spôsob, ako ten hluk odizolovať, pracovať tam nechcem, pretože je to jednak nezdravé a po druhé, bolia ma z toho uši, hlava a pod. a nemienim si kvôli niekoľkým eurám pokaziť sluch či rozhádzať tlak atď. Poznáte nejaké konkrétne štuple/chrániče, s ktorými máte dobré skúsenosti?

viestta
3. dec 2023

V hlucnom prostredi ti ma zamestnavatel poskytnut prostriedky na ochranu sluchu. Ale to musi byt potvrdene hygienou, ze hladina hluku presahuje normu. Meranie mobilom je o nicom.
A v kazdom obchode s pracovnymi odevami, v kazdej lekarni, OBI, Hornbachu predavaju rozne stuple do usi, ak chces chranit sluch, tak si ich kup. Treba vyskusat, ktore ti vyhovuju.

fruitys
autor
3. dec 2023

@viestta ak by ich zamestnávateľ dával a ak by som bol s nimi spokojný, tak tu nepíšem, no 🙂 Áno, viem, že ich je mnoho, chcem sa ale informovať, či má niekto nejaké overené z praxe, uľahčilo by to celý proces. Ide mi o dostatočnú ochranu, komfort (mať to niekoľko hodín) a poteší aj lepšia kvalita.

viestta
3. dec 2023

@fruitys nepomoze len skusat. To co sedi mne nemusi sediet tebe

fruitys
autor
3. dec 2023

@viestta to je jasné. Rovnako mi ale nemusí vyhovovať ani náhodný produkt, ktorý si kúpim, čiže radšej si vyberiem ten s dobrou recenziou.

viestta
3. dec 2023

@fruitys a kto vie aku velku mas dieru do ucha? Kto vie ci znasas silikon alebo lepsie znesies penove? Vsak stuple nestoja majetok...

fruitys
autor
3. dec 2023

@viestta moje stáli do 20€, čo nepovažujem za veľmi lacné (síce hudobné, jeden pár + jeden náhradný kus). A ako vidíš v úvodnom príspevku, píšem aj o chráničoch, nie len o štupľoch, a tie môžu stáť viac. Ja takisto neviem, či lepšie znášam penu alebo silikón, toto nerieš. Ďakujem za linky. Chcel som proste nejaké tipy hlavne od ľudí, ktorí v takomto prostredí reálne pracujú a vedia, aké to je byť v hluku niekoľko hodín, že s čím sú spokojní a rozhodnutie by som si už urobil sám za seba.

ukulela
3. dec 2023

@fruitys no keď ti problém spôsobujú aj samotné štuple, vyriešia to len slúchadlá.... Na tvojom mieste ale mením prácu.

fruitys
autor
3. dec 2023

@ukulela možno áno... čo sa práce týka, je to len dočasná, chcel som jej dať na nejaký čas šancu, ak by som vyriešil problém s týmto hlukom

viestta
3. dec 2023

@fruitys tak si kup pritihlukove chranoce. Nevies co chces. Nechces chodit s klapkami na usiach, stuple nechces...

fruitys
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fruitys
autor
3. dec 2023

stačí, ak sem niekto napíše, čo používa, to je všetko

madeincssr
4. dec 2023

Pouzival som na sluzobkach v zeleziarnach KE (tam musis vsetko). Stuple penove tusim 3M - po dlhsom case ma z toho boleli usi. "Otikovske sluchatka" - ak pritlacali aj usnicu, po dlhsom case bolela. Cize potom ked dlhodobo, tak len "sluchatka" velke, ktore usnicu obchadzaju a pritlak je naokolo. Ale niektori znasali stuple aj dlhodobo. V sluchatkach sa zas potis.

fruitys
autor
4. dec 2023

@madeincssr ďakujem ti za odpoveď, popozerám aj tie 3M 🙂