OCD (harm) a antidepresíva

27. mar 2024

Alebo na iný tip OCD? Je pravda že pri užívaní AD miznú tie obsedantné myšlienky?

ms_green
27. mar 2024

Nie nezmiznú. Každý dobrý terapeut ti povie, že sa musíš naučiť žiť s tým, že tieto myšlienky ťa nedefinujú. Je to najdôležitejšie časť terapie prijať, že tu sú a vždy budú. Tvoj mozog sa vedome musí naučiť na ne nereagovať.
(OCD mám diagnostikované 5 rokov)

autor
27. mar 2024

@ms_green aj formu harm? Chapem že je to súkromne, ale beriete AD? Vidíte nejaký ich pozitívny účinok? Ak nechcete nepíšte, je to intímne

ms_green
27. mar 2024

Nie nemám konkretne harm. AD som brala asi pol roka a výsledky som nevidela, čo sa vrieravých myšlienok týka. Zároveň mi to spôsobovalo zdravotné ťažkosti tak sme sa s doktorkou dohodli, že vysadím.

snehulak77
27. mar 2024

Mám ocd, beriem ad, áno pomáhajú. Spolu so psychoterapiou (už nechodím, ale chodila som a pomohla veľmi). Pomáhajú, lebo v mozgu ľudí s ocd chýba serotonín, takže to opodstatnenie ma. Liečbu mi nastavovali rok. Málokomu sadnú lieky na prvú.
Ocd trpí aj Erika Morky na ig ako taktrochainak.

autor
27. mar 2024

@snehulak77 ako to že liečbu nastavovali rok? Myslite vhodný tip liekov?

snehulak77
27. mar 2024

Áno, vhodný typ. Lebo mne z nich bolo buď strašne zle alebo nezaberali. Proste skúšali sme dlho ktoré

autor
27. mar 2024

@snehulak77 rozumiem… ale vy asi nemáte harm tip však?

snehulak77
27. mar 2024

Mala som rôzne myšlienky, čím viac som ich nechcela, tým viac prichádzali. Erika na ig o tomto type hovorí veľmi otvorene

pink_lady
27. mar 2024

Najlepšia je KBT terapia, odporucam knížku od Dr. Praška, foto prikladam. Je to nejlepší od odbornik na toto...AD sú len ako barlicka,samo o sebe prestanu po case ucinkovat...
...foto nejde pridat ale knížka sa vola Obsedantně kompulzivní porucha a jak se jí bránit

snehulak77
27. mar 2024

@pink_lady táto kniha je výborná, čítala som 👍👍👍

sida447
27. mar 2024

@ms_green Ja som 15 rokov bojovala s obrovskym počtom obsesií, celý čas som užívala lieky, chodila na KBT terapie, nič ma nedokázalo myšlienok zbaviťUž som ocd mala tak chronifikované, že už som si život bez obsesií ani nevedela vybaviť. No po nasadení anfranilu-lieku moje myšlienky po čase ZMIZLI. Nie že úzkosť a depresia je preč ako to vždy bolo a myšlienky ostanú. Oni ma už skrátka nenapadajú. Je to pre mňa neuveriteľne oslobodzujúce. Takže ja tvrdím, áno, môžu zmiznúť, ale neverím, že niečo prekoná liek ANAFRANIL. Doteraz je to najúčinnejší liek na OCD tvrdia lekári aj pacienti a mne sa to potvrdilo. A to mám naozaj silnú formu ocd, viackrát aj hospitalizácie....veľa zdravia 🙂

autor
27. mar 2024

@sida447 dá sa dlhodobo užívať? To je krásne teším sa že vam pomohli

bora0123
27. mar 2024

Pocula som ze ma aj hypnoterapia skvelé vysledky, skusal niekto ist aj touto cestou? 🤔

sida447
27. mar 2024

Áno, dá sa dlhodobo užívať, ja som brala paretin 15 rokov, teraz anafranil 3 roky. Viem, že nikdy nebudem zdravá tak, aby som neužívala lieky a nemala ocd, lieky budem užívať do konca života, som s tým zmierená, užívam minimálne dávky a kľudne na nich ostanem a dožijem šťastná. To sa nedá ani opísať, čo všetko som prežívala v období boja s ocd, ani neviem ako som to toľko rokov vydržala, ale bola som nešťastná a pri predstave, že takto mám žiť ešte roky som bola zúfalá....a mám trochu podobnú formu 🙂

ms_green
27. mar 2024

@sida447 Som za teba šťastná, že ti to pomohlo
♥️

sida447
27. mar 2024

@ms_green Ďakujem, ste milá 🙂

domcaaaaa111
30. júl 2024

@snehulak77 ake lieky uzivate na ocd?

snehulak77
30. júl 2024

@domcaaaaa111 ja mám alventu a mala som dlho brintellix. No ale mne kým upravili liečbu, och. Trvalo to dlho, mala som zo všetkého nežiaduce účinky. Alebo nezaberali. Takže čakali sme a zmena. Zase sme čakali a zmena. Ale už dlhodobo som takto

domcaaaaa111
30. júl 2024

@snehulak77 ja mam sertralin zatial beriem len 2 tyzdne snad čoskoro pride zmena k lepšiemu 🙂🙂pretoze tie myslienky niekedy uff niekedy dobre niekedy to na mna pride

snehulak77
31. júl 2024

@domcaaaaa111 veľmi odporúčam psychoterapie. Fakt sa vyrozprávať niekomu, kto tomu rozumie a nebude ťa zbytočne odsudzovať (lebo človek, ktorý to nechápe môže pôsobiť zmätene, možno dokonca povie, že nech nezostavas sama s dieťaťom ak sa bojíš, že mu ublížis - ale to vzhľadom na diagnózu ocd je rada nanič, to je len príklad ). Mne to naozaj podstatne pomohlo, najmä po pôrode synčeka