Dobrý deň,prišla som sa poradiť,lebo si začínam myslieť,že môžem mať túto poruchu.
Klopanie si- určite to poznáte,ak niečo poviete,treba si zaklopať,aby sa to nestalo. U mňa už je to ale extrém- neustále ma napadajú rozne myšlienky,že niekto zomrie,niečo sa mi nepodarí,niekomu blízkemu sa niečo stane… Vždy si musím zaklopať,intenzita je tak 5-6x za hodinu,keď som pod stresom napr pre prácu,klepem si stále- vždy tri krát. Nemôžem si ale zaklopať o fotku,niečo čo má pre mňa význam- lebo potom by som to zlo preniesla na to… Rovnako mám istý blok povedať napríklad že sa mi niečo nepodarí,alebo sa niekomu niečo stane,lebo mám potom nutkavý pocit že si to privolám. V poslednom čase sa k tomu pridalo napríklad aj to,že nemôžem dať like na fotku,status ktorá zobrazuje nejaké zviera,rodinného príslušníka (nemusia byť moji) lebo potom sa mojim niečo stane. Horšie je to keď som v strese napr koli prezentácií v práci,vtedy sa bojím povedať alebo si pomyslieť niečo zlé aj keď pravdivé,napríklad keď sa ma muž opýta či sa mi páči jeho košeľa,aj keď sa mi nepáči poviem,že je pekná,lebo mám pocit že keď mu poviem niečo “nepekné” udeje sa mi niečo zlé. Vyznie to hlúpo keď to takto napíšem a sama viem,že to nedáva zmysel,ale neviem sa tých myšlienok zbaviť. Minule ma kamarátka už nemohla zniesť s mojim klopaním a sama sa ma opýtala,či nemám OCD, tak som si o tom niečo načítala a niečo by aj sedelo. Ale ani nebiem,kde sa taká diagnostika robí,tak som myslela,že sa najskor skusim opýtať tu. Myslíte si,že to môže byť OCD? Ďakujem za vaše názory.
Áno diagnózu dá jednoznačne psychiater, zvážila by som aj psychológa
Áno, choď k psychiatrovi
@ninka297 az na to,ze niekedy sa to nezaobide bez liekov, resp.aj terapie,bohuzial.toto jej radis zbytocne.sice OCD nie je psychoza,ale to neznamena,ze nepotrebuje odbornu pomoc.
@ninka297 😮 prepac,ale ked toto povies,urcite si nemala OCD,ani tvoj znamy..nutkave,dotierave myslienky ma koopec ludi v nejakom obdobi svojho zivota,nemusi to byt hned porucha.ide o to nakolko ju to obmedzuje..diagnozu posudi odbornik,nie my tu .
@zuzinabila áno presne tak, máš pravdu, ale ten kto to neprežije tak nepochopí, tie nutkavé myšlienky sa ovládajú len veľmi ťažko
autorka, ak už je to pre teba velmi intenzivne a obmedzujuce, trpis tym,vyhladaj bud psychiatra alebo klinickeho psychologa vo svojom okoli kvoli diagnostike. ja som z fachu, ale vobec sa neodvazujem a nechcem ta na dialku diagnostikovat z jedneho statusu, ani by to nemal robit nikto iny, lebo sa to proste neda.bolo by to neprofesionalne a neeticke.
Určite to treba riešiť u odborníka a zdiagnostikovať, lebo určitý čas sa dá takto fungovať, ale keď to pretrváva dlhšie a hlavne ťa to obmedzuje tak to nieje len nezmysel, viem to z vlastnej skúsenosti. Na OCD pomáha KBT terapia.
Ahoj, ja trpím OCD 15 rokov. Zdiagnostikuje Ťa psychiater. Sedí to na ocd, tie obavné myšlienky a kompulzie, ktoré Ti na chvíľu uľavia, lenže to že ich robíš, ocd len posilňuje. Kľudne mi napíš, ak chceš, o ocd viem toho až až, bohužiaľ:(