Obrovský kaz na dolnej stoličke, čistenie kanálikov a korunka

katka.sp
20. júl 2022

Ahojte ,mam taky problém. Dolná 6 stolička, mam tam obrovský kaz a 5 mi dnes robil,tiež povedal,že bolo to dosť hlboké,vyzerá, že sa budú musieť čistiť kanáliky a korunka ,keď sme to poratali 1 zub vyšiel skoro na 1000 eur a stále to nemusí fungovať. Je to sialene vysoká suma.neviete mi prosím poradiť nejakú inú možnosť, napr.dat vytrhnúť a potom co ,ostane mi 4 a 7 :( 😞?dakujem za každú radu

pukina
20. júl 2022

@katka.sp Korunka sa dava na vycisteny a uzavrety zub, ak ti ho ma trhat, v takom pripade ti skor ponukal asi implantat. Kazdopadne vzdy mas moznost odmietnut, nechat si zub iba osetrit, uzavriet a netrhat alebo vytrhnut bez nahrady, pripadne si to dat spravit niekde inde lacnejsie. Tvoj zubar chce na tebe ocividne iba zarobit.

levandullka
20. júl 2022

Nemyslim si ze zubar chce vyslovene na Vas zarobit, su to bohuzial uplne normalne ceny v dnesnej dobe. Cistenie kanalikov a ich nasledne vyplnenie moze stat kludne medzi 400-500€, zalezi to od poctu korenovych kanalikov... Nasledne teda este korunka a tych 1000€ nie je vobec prekvapujucich. Ale korunka nemusi byt nevyhnutna. Pokial by ste si dali 5a 6 vytrhnut, mohli by ste si tam dat urobit mostik, no cenovo by to zrejme nevyslo vyrazne menej. Alebo teda implantaty, no tam sa pohybuju ceny cca 1000€ len za jeden samotny implantat...
Mozno by som vyskusala nezavaznu konzultaciu u ineho stomatologa, iba kvoli informaciam 🤗

katka.sp
autor
20. júl 2022

@levandullka veru tak ,bohužiaľ bežné ceny :( no povedal,že zub bude zaťažovany, tak tu korunku treba ,môže sa zlomiť mne tak vydržala horná 5 ,mŕtva bývalý zubar netreba netreba ,zub sa zlomil a ledva sa ta korunka tam dala prilepit

levandullka
20. júl 2022

@katka.sp V tom pripade samozrejme ano, korunka zrejme potrebna bude. Bohuzial s tou sumou asi nic nenarobite 😕. Vlastny zub ktory sa da zachranit by som nedala vytrhnut 🙏🏼. Aj ked samozrejme chapem financnu narocnost...

janka1011
20. júl 2022

@katka.sp no tak záleží, či ti ide o to, aby si zachránila vlastný zub alebo nie. Ak nie, môžeš ho dať rovno vybrať a na to miesto spraviť implantát. To je cca 1000 eur. Ináč, 1000e sa mi zdá riadne premrštená cena za vyplnenie kanálikov a korunku, nechápem ako môže niekto napísať, že sú to bežné ceny. Mne tiež robili endo na 6ke v nezmluvnej klinike dokonca a stálo to 200 eur plus 60 plomba. Korunku som si nedávala, neviem, ale mne sa mŕtvy zub nikdy nezlomil, ale je pravda že si dávam pozor, nehryziem oriešky a pod. Pri endodoncii človek nikdy nevie, ako to dopadne a koľko ten zub vydrží. Ale ináč aj tak máš strašne drahého zubára.

katka.sp
autor
20. júl 2022

@janka1011 190 eur čistenie kanálikov, snimky aspon 2 ,ci su dobre vyplnene 20 e plus výplň nejakých 70 ,brúsenie a odtlačky 100-130 ,korunka 300-400

janka1011
20. júl 2022

@katka.sp vždy sa treba pokúsiť o záchranu vlastného zuba. Vlastný je vlastný. Ak to dovoľujú finančné možnosti, určite treba. Len treba počítať aj s možnosťou, že to proste nevyjde.

pukina
20. júl 2022

@katka.sp to je naozaj vela penazi aj tak, ja som si davala robit hornu 1tku korunku, zub bol mrtvy, oslabeny + som mala pri koreni infekciu, ktora zapricinila, ze mi koren zacal ustupovat (moja zubarka mi to zle spravila pred x rokmi). Vycistenie, uzavretie zuba so spevnenim sklenymi vlaknami, 2x rtg, odtlacky, zbrusenie a nahradna korunka + nasadenie uz hotovej ma vyslo na 500€ a to som si davala robit v Trnave na sukromnej klinike bez zmluvy s poistovnou.

evica17
20. júl 2022

@katka.sp no ja mám tiež kanáliky robené ale nedávala mi korunky zubárka, zatiaľ tam dala blimby s nejakou vystuzou či čo a po čase ak nebudú bolieť,čiže budú dobre urobené tak si dám aj korunky. Postupne na zuby (mám asi 4 zuby kanalikove robené ,naraz by ma to odrovnalo. Mám VšZP a tak si dávam zubarske úkony preplatiť tých 120 eur rocne, to plánujem využiť na tie korunky, každý rok jednu si dám. Teraz som to využívala na opravu zubov