Obličková kolika

kikina84
27. aug 2020

ahojte..mal prosim niekto z vas oblickove kamene? Mne sa problemy spustili ako som dostala zapal mocovych ciest..Rada by som vedela ake priznaky a problemy ste pocas oblickovych kamenov mali,ake vysetrenia obliciek ste absolvovali a ako ste sa ich nasledne zbavili..
Dakujem pekne

simsalabim
27. aug 2020

@kikina84 oblickovu koliku mozu spustit aj napr. cysty, si si ista, ze mas kamene?

ivus14gasparka
27. aug 2020

Pri obličkových kolikach sú teploty a vracanie aspoň ja som to tak mala. Mne sa kolika spustila v tehotenstve

severankasr
27. aug 2020

@kikina84 mam bohaté skúsenosti s týmto, napíš mi IP čo ťa zaujíma, ja som temer zomrela po urosepse.

kikina84
autor
27. aug 2020

@kikina84 cez vikend som skoncila na pohotovosti,mala som silne bolesti pri moceni,horucku a prudku bolest pod bruskom vystrelujucu az k pravej oblicke..Robili mi gynek.vysetrenie,sono, krv ,moč,mala som zvysene zapalove markery,tak mi nasadili atb na zapal mocovych ciest..Na pohotovosti im prave vypadol urolog aj nejaky lekar co mi mal pozriet oblicky,tak sme sa dohodli ze si preliecim zapal mocaku a ak by som aj po troch dnoch uzivania citila bolesti,ze mam dalsie vysetrenia riesit s obvodackou,podla pokynov v sprave..teda odber moču znova a vysetrenie obliciek..Co sa tyka mocenia,tak mi atb zabrali,bolesti pri moceni nemam a ani ma neboli v podbrusku,teploty su tiez prec. Ale stale ma boli od praveho boku,smerom do zadu chrbta k oblicke..Nie je to taka impulzivna bolest ako ten prvy den na pohotovosti,ale hlavne v noci citim take tlaky na tu stranu a take pulzovanie..nie je to prijemne..atb mam do piatku..tak rozmyslam ze v pondelok by som este zbehla obvodnej ak by to uplne nepreslo..len nie som si ista..na zvracanie mi sice nie je,ale je mi tazko od zaludka..co ale moze byt aj z atb. Lebo mam silne lieky nieco na baze cyprinolu..

kikina84
autor
27. aug 2020

@severankasr pisala som vyssie

kikina84
autor
27. aug 2020

@simsalabim pisala som vyssie info 🙂

eliska13
27. aug 2020

@kikina84 to môžeš mať ešte od toho zápalu.Muz mal kamienok nevedel sa ani pohnúť na urgente mu dali infúziu a vraj ho vymocil.Urcite by som sa pýtala k urologovi na sono a veľmi veľa piť dlhodobo

simsalabim
27. aug 2020

@kikina84 tak ja by som urcite sla na urologicke vysetrenie, nie iba k obvodnej. Tie kamene teda potvrdili cez usg?

kikina84
autor
27. aug 2020

@ivus14gasparka a ako nasledne prebiehali vysetrenia?

andrejka1974
27. aug 2020

Ja som zazila raz ked som bola v 6 mesiaci tehotna a bolo to strasne horucky ukrutna bolest musela som ist do nemocnice kde som stravila 3 tyzdne museli mi zaviest kateter, ktory mi potom po porode vybrali ani predtim ani potom uz som nemala ziadne problemy

ivus14gasparka
27. aug 2020

@kikina84 nasadili ATB, ktoré nezabrali neklesali teploty. Tak potom zaviedli stent od močového mechúra do obličky . Po pôrode mi vybrali stent a kamene som vymočila. A máš potvrdené, že tam máš kamienky?ak sú do nejakej veľkosti tak by mali ísť von vymocenim, keď sú už väčšie tak sa drvia laparoskopicky alebo výberu

kikina84
autor
27. aug 2020

@ivus14gasparka bolo nejake vysetrenie alebo ukon bolestivy?

redana
27. aug 2020

@severankasr ja to iste..2x som prekonala urosepsu a mala som teda na male..

severankasr
27. aug 2020

@redana a nemáte bolesti, nevracia sa vám to? beriete nejaké výživové doplnky na obličky?

redana
27. aug 2020

@kikina84 bohate skusenosti mam aj ja..asi 15 rokov trpim opakovanymi zapalmi mocovych ciest..cele sa to skomplikovalo v druhom tehu,kedy som dostala oblickovu koliku a nasledne mi kamen upchal mocovod,zaviedli mi stent - zavadzanie je dost neprijemne ale zit s tym je ovela horsie..napriek tomu infekcia vyustila do urosepsy a skoro som zomrela..nakoniec som kamen vymocila..v tretom tehu som myslela,ze ma to minie ale to iste..oblickova kolika,urosepsa,zavadzanie stentu,katastrofalne bolesti kvoli tomu stentu az kym mi ho nevybrali..nasledne po porode zistili ze mi opat mocovod blokuje kamen,znovu zavadzanie stentu ale ten uz som necitila skoro vobec a to som ho mala 2 mesiace..po tych 2 mesiacoch mi v narkoze operacne vybrali kamen spolu so stentom a odvtedy zijem bez problemov s mocovymi cestami..kamene sa mi dalej tvoria ale kym nevypadnu z oblicky a nie su prilis velke neriesi sa to..

redana
27. aug 2020

@severankasr chodim pravidelne na kontroly..mne sa taketo vazne problemy deju len v tehotenstve..inak mavam bezne zapaly mocovych ciest,teraz uz viac ako rok mam pokoj..sem tam vymocim maly kamienok alebo piesok ale nepredchadza tomu ziadna kolika..vyzivove doplnky sem tam si dam,ale vacsina obsahuje brusnice a tie vo velkom mnozstve podporuju tvorbu kamenov..skor si davam pozor na prechladnutie a pitny rezim..

severankasr
27. aug 2020

@redana mne sa oblicka pravidelne ozyva, niekedy su tie bolesti horsie hlavne pocas menzesu, to si uz musim dat silnejsi liek od bolesti, na urologiu tiez chodim pravidelne,ale ako som pisala bolesti mavam, neznesiem ziadne prievan, vlhko, zimu, musim byt stale v teple, pijem casto repik, ten mi pomaha.

anonym12
2. okt 2020

@ivus14gasparka ahoj,po zavedení stentu si mala nejaké bolesti alebo ťažkosti? ak áno,ako dlho trvali?

redana
2. okt 2020

@anonym12 sice nebola mne smerovana otazka ale odpoviem..zit so stentom bolo pre mna to najhorsie co som zazila..vkuse pocit akoby mi slo roztrhnut mechur..do konca tehu som sa hybala minimalne,lebo som nevedela pomaly ani chodit..v oboch pripadoch som si stent na vlastnu ziadost dala vybrat par dni pred porodom lebo som uz nevedela vydrzat..boli to aspon pre mna strasne muky..

ivus14gasparka
2. okt 2020

@anonym12 bolesti boli, ale dalo sa to zniesť vramci možnosti. Stent je cítiť najmä pri chôdzi, Mne stent vyberali asi 3 týždne po pôrode lebo som ho cítila že má reže asi sa mi porodom posunul tak mi to bolo nepríjemné pri močení. Po vybratí stentu mi nasadili ATB lebo to bolo cudzie teleso v tele, kt.mi začal robiť v tele zápal. V ten deň ako mi vybrali stent som vymočila kameň, neskutočná úľava. Teraz som opäť tehotná a opäť mi našli kameň, dúfam, že sa nedostanem do takého štádia ako spred 2 rokov .

anonym12
2. okt 2020

@ivus14gasparka brala si nejake lieky od bolesti? a ako casto?

ivus14gasparka
2. okt 2020

@anonym12 od bolesti mi dali niečo v nemocnici tuším to bola no spa, kt. môžu tehotné , doma som len ATB brala .

anonym12
2. okt 2020

@ivus14gasparka po zavedeni stentu boli vacsie bolesti a casom po dnoch ustupili ?alebo stale to bolo rovnake?

ivus14gasparka
2. okt 2020

@anonym12 pri kolike boli neznesiteľné bolesti, stent bol pre mňa vykúpenie . Je to iná bolesť skôr je to nepríjemný pocit akoby niečo šrabalo, niekedy štipalo, ale boli aj dni keď to bolelo, ale to hlave vtedy, keď som malo pila. Ja som ho mala asi 2 mesiace v sebe, stále je tam ten nepríjemný pocit niečoho cudzieho, ale radšej mať stent ako koliku.

roja01
9. jan 2021

Pri sono mi nasli kamienok. Bolesti som nemala. Hladala som sposob, ako sa kamena zbavit. Pouzivala som dost dlho Rowatinex a jednu vec z ruskej ludovej liecby. Vraj v zaludku domacej hydiny sa rozpustia vsetky kamienky, ktore pozobu. Ususila som si niekolko dobre umytych vystelik zo zaludka domacich kureniec, tie som rozdrvila na prasok. Asi 1/4lyzicky som uzivala cca mesiac ci dva, uz si nepamatam. Po roku som uz kamen nemala.

wendyl
18. júl 2022

@eliska13 ja som bola včera,vraj uz tam nie je.vcera som mala zachvat.prosim vas po vyplaveni ako dlho sa este doliecoval.kedy sa mu uplne ulavilo?dakujem

slniecko87
6. máj 2023

Žienky... nečítala som všetky komentáre tak sa ospravedlňujem ak už tu odznela odpoveď. Ja som dostala v stredu zachvat, na urgente CT potvrdilo kameň 4mm ktorý som pravdepodobne vo štvrtok vycikala lebo v piatok na sone lekár už kameň nevidel ale čo ma trápi je to, že ma stále veľmi bolí tá oblička v ktorej bol kameň. Dnes je to 3 deň a tá bolesť je znesitelna ale veľmi nepríjemná 😢 mám aj ATB tak neviem či je tá bolesť normálna lebo oblička sa musí zahojiť alebo by už oblička bolieť nemala. Zachvat som mala 1x tak neviem čo je normálne a čo už nie.