Nystagmus po CMP

zuzkaferko
8. júl 2024

Ahojte. Otec mal vážnu cievnu mozgovú príhodu v 09/23, krvácanie do mozgového kmeňa. Prežil, prebral sa z kómy, ale objavil sa mu nystagmus. Neurológ bez ďalšieho vyšetrenia to pripísal ako následok CMP s tým, že sa nedá nič robiť. Prosím má niekto skúsenosti? Otcovi sa posledný týždeň rapídne zhoršil stav. Neurológ nejako nerieši, a k inému sa je problém dostať. Ďakujem za každú radu

taktotedanie
8. júl 2024

@zuzkaferko a absolvoval aj ocne vysetrenie? Okrem mozgoveho kmena bolo nieco dalsie postihnite resp ake dalsie priznaky po cmp ma?

majkabh
8. júl 2024

@zuzkaferko ako vyzerá ten nystagmus? horizontálny, vertikálny...? pri zrakovej fixácii ostáva? je prítomný stále alebo len pri pohľade istým smerom? máva aj závraty? zvláda chodiť?
Ako sa prejavuje rapídne zhoršenie stavu?

taktotedanie
8. júl 2024

@majkabh Dalsie velmi dobre otazky

@zuzkaferko daj viac info aby si dostala relevantnu odpoved

zuzkaferko
autor
8. júl 2024

@taktotedanie Ahoj. Očné vyšetrenie nemal žiadne. Vôbec to neriešili, všetci sa čudovali že vôbec prežil. Teraz som to začala riešiť a objednala ho k očnej.
Bol na tracheostomii, ale rozdýchal sa a už nemá. Má oslabenú ľavú stranu, ľavú ruku a nohu, ale zlepšuje sa to. V ľavej ruke cíti od lakťa ku prstom také brnenie. Momentálne je imobilný, ale cvičí poctivo a začína chodiť v G aparáte s fyzioterapeutom. Problémy s prehĺtaním tekutín, hryzenie tuhej stravy.

zuzkaferko
autor
8. júl 2024

@majkabh je vertikálny, aj pri fixácii na predmet, je prítomný stále, ťažšie idú oči do ľava a prava mám pocit. Závraty nemá. Zo začiatku to mal len také slabé kmity, boli viditeľné okom. Teraz posledný týždeň sa amplitúda zväčšila, to zhoršenie je viditeľné okom, a aj cez deň viac spí, alebo má zatvorené oči. Aj keď má oči zatvorené je vidieť, ako sa hýbu. Aj sám povedal že je to horšie. Nevieme ako mu pomôcť, lebo je vidieť, ako sa trápi.

taktotedanie
8. júl 2024

@zuzkaferko zober vsetky papiere od neurologa, z nemocnice, MRI ci CT popis co mate doma k dispozicii
Urcite by mal mat ocne vysetrenie

zuzkaferko
autor
8. júl 2024

@taktotedanie ďakujem. Už som ho dnes objednala. Ale lekári to skôr vidia ako neriešiteľné, že s tým sa nedá nič robiť. Odkedy sa to zhoršilo, otec nežije, iba prežíva

taktotedanie
8. júl 2024

@zuzkaferko tak v podstate je to neurologicky problem, ale ocne ma mat vysetrene
Stav po cmp sa meni v case ano dojde to do stadia kde sa to uz dalej nezlepsuje a nemeni ale nikto nevie povedat kde je ten bod takze sa stale musi snazit a hlavne brat vsetky odporucane lieky aby sa to nezopakovalo

majkabh
8. júl 2024

@zuzkaferko ideálne by bolo nájsť neuro oftalmologa... alebo neurológa, ktorý rozumie integrácii vestibularnych a zrakovych vnemov. Ak sa oči pohybujú doprava-doľava (horizontálna rovina), sú vestibularne centra na jednej strane "aktívnejšie" a dôjde k nerovnováhe. Skúste mu pomaly otáčať hlavu v doprava - doľava a nájsť polohu, kedy nystagmus prestane. Skúsiť fixovat v tejto polohe pohľad a otáčať hlavou pomaly, par stupňov na jednu aj druhú stranu.

zuzkaferko
autor
9. júl 2024

@majkabh ďakujem. No jemu sa pohybujú oči smerom hore-dole, a vo všetkých polohách je to rovnaké, skúšali sme

taktotedanie
9. júl 2024

@zuzkaferko neurooftalmolog napr v Ba Doc Čmelo

majkabh
9. júl 2024

@zuzkaferko pardon, zle som si to večer precitala. Rýchla fáza nystagmu ide smerom nahor alebo dolu? Pri predklone/zákone hlavy sa to nemení?

zuzkaferko
autor
10. júl 2024

@majkabh teraz ráno som ho pozerala. Mne sa zdá, že ráno je to lepšie trošku, aj keď on tvrdí že rovnako. A tá fáza je rovnaká smerom dolu aj hore, aspoň mne sa to zdá. Nemení sa to s polohou hlavy, ani či sedí, leží. Vidí stále, nemá zatemnenie alebo rozmazané videnie.